Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dit zijn de veranderdingen op FM in Noord- en Oost-Nederland

Medianieuws

Luisteraars van regionale commerciële radiostations in Noord- en Oost-Nederland worden momenteel geconfronteerd met vele wijzigingen op FM. Zo verdwijnen er stations, komen er nieuwe bij en verhuizen er stations. Radio.NL geeft een overzicht.

Dit zijn de veranderdingen op FM in Noord- en Oost-Nederland De vele wijzigingen worden veroorzaakt door het stoppen van Radio 8FM Noord en Oost en de handhaving van het Agentschap Telecom op regiogerichtheid. Vergunninghouders hebben zelf bij de verdeling van de frequenties in 2003 en 2008 mogen aangeven hoeveel procent van de programmering regiogericht is. Voor sommige FM-frequenties loopt dit op tot 64%.

Om aan de eisen te voldoen heeft RADIONL B.V., producent van RADIONL, Radio 8FM Noord en Oost, Waterstad FM, Waterstad FM Fryslan en Joy Radio besloten een groot deel van haar FM-zenderpark om te gooien

98.5, 98.7 en 98.9 FM naar Joy Radio
De frequenties in Groningen (98.5 FM), Drenthe en Friesland (98.7 FM), Zuidwest-Friesland (98.5 FM) en de regio Hoogeveen (98.9 FM) zijn, zoals eerder bekendgemaakt, overgenomen door Joy Radio, een zender met hits uit de jaren ’90, ’00 en ‘10’s. Op deze frequenties dient een voor 20% regiogericht programma te worden aangeboden.

89.1 FM Groningen naar Grunn FM
Op de voormalige frequentie van Joy Radio in Groningen (89.1 FM) is maandagmiddag een nieuw muziekstation gestart: Grunn FM. Een groot deel van de muziek op deze zender is afkomstig van Groningse artiesten en of in Gronings dialect. Grunn FM zendt ook uit via DAB+ in Groningen, Drenthe, Noordelijk Flevoland Overijssel en Gelderland.

92.8 en 93.5 FM Friesland naar Waterstad FM
Twee van de drie FM-frequenties van Joy Radio in Friesland worden nu gebruikt door Waterstad FM. De 92.8 en 93.5 FM zijn namelijk zogenaamde netgebonden steunzenders voor de hoofdfrequenties 93.2 FM van Waterstad FM. Oorspronkelijk werden beide steunzenders ook aangevraagd om de slechte ontvangst van Waterstad FM in delen van de provincie te verhelpen.

In de praktijk bleek het wel mee te vallen met deze slechte ontvangst en daarom werden de frequenties ingezet voor de uitbreiding van Joy Radio. Vanaf september 2017 moet echter op netgebonden steunzenders hetzelfde programma worden uitgezonden als op de hoofdfrequentie en dus worden de steunzenders nu al ingezet voor Waterstad FM.

101.8 FM Flevoland ook naar Waterstad FM
Op de FM-frequentie 101.8 FM in de Noordoostpolder is vanaf nu ook Waterstad FM weer te horen.

97.3 en 101.8 FM Friesland naar Frysk FM
Waterstad FM Fryslan wijzigt na vier maanden al weer haar naam. Het station gaat binnenkort verder als Frysk FM. De formule blijft hetzelfde: meer dan 50% van de muziek is afkomstig uit Fryslân waarvan het grootste deel in de Friese taal is gezongen. Naast de 97.3 FM gaat Frysk FM ook uitzenden op 101.8 FM Op de eerste frequentie moet 64% regiogerichtheid worden gebracht, op de laatstgenoemde frequentie 40%.

Nieuw is dat Frysk FM ook via DAB+ gaat uitzenden in Friesland en de kop van Noord-Holland.

96.0 FM Wieringermeer uit de lucht
De frequentie 96.0 FM in de kop van Noord-Holland van Radio 8FM Noord en Oost is uit de lucht. Hierop verschijnt voorlopig geen nieuwe radiozender. Voor deze frequentie gold een regiogerichtheidspercentage van 64%.

94.3 en 95.7 FM Achterhoek uit de lucht
RADIONL gaat twee FM-frequenties (94.3 en 95.7 FM) in de Achterhoek opgeven. Deze worden nog deze week uitgezet. Ook voor deze frequenties geldt dat er een voor 64% regiogericht programma moest worden aangeboden.

97.2 FM Overijssel naar RADIONL
De frequentie van Radio 8FM in Zwolle (97.2 FM) wordt nu gebruikt door de Volkszender RADIONL Voor deze frequentie geldt 20% regiogerichtheid. Een opmerkelijk besluit, omdat RADIONL in deze regio al goed via FM te ontvangen was.

88.5, 88.7 en 89.6 FM Gelderland naar RADIONL
In Gelderland zijn de frequenties in de regio Nijmegen (88.5 FM), Arnhem (89.6 FM) en Apeldoorn (88.7 FM) van Radio 8FM eveneens aan RADIONL overgegaan. Voor deze frequenties geldt 22% regiogerichtheid. Hotradio, eigenaar van de drie frequenties, laat weten dat er voorlopig geen ander programma op de frequenties gepland is, ondanks dat RADIONL ook in deze regio’s al goed op FM te ontvangen was. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen