Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwitserland: Herstructurering radiolandschap vanaf 2020

In Zwitserland gaat de huidige structurering voor lokale commerciële stations vanaf 2020 op de schop. De verzorgingsgebieden van radiostations in en om de grote steden verdwijnen uit de vergunningen. Daarnaast wordt vanaf DAB+ als primaire etherdistributie aangemerkt in plaats van FM.

Zwitserland: Herstructurering radiolandschap vanaf 2020 Momenteel kent Zwitserland tientallen lokale commerciële radiostations. In hun vergunning staat exact vermeld wat hun verzorgingsgebied is met daarbij de verplichting om het aangeboden programma specifiek te richten op dit gebied.

Zo moet Radio 24 uit Zürich haar programma specifiek op deze regio richten, terwijl FM1 haar programma specifiek op de regio “Ostschweiz” moet richten. Deze regels stammen nog uit de tijd dat radioluisteren vooral via FM plaatsvond. Daarnaast heerste er schaarste op FM.

Inmiddels vindt meer dan de helft van het radioluisteren (54%) via digitale platformen plaats. De meeste lokale commerciële radiostations (55 van de 57) zenden inmiddels via DAB+ uit. In vele gevallen is het gebied waarin de stations via DAB+ te ontvangen is vele malen groter dan het gebied waarin ze op FM te ontvangen zijn. Zo is Radio 24 zelfs in heel Duits-Zwitserland digitaal via de ether te ontvangen.

De Zwitserse overheid wil daarom de vergunningen voor radiostations gaan moderniseren. Daarom verdwijnt vanaf 2020 het verzorgingsgebied uit de vergunningen. Hierdoor krijgen radiostations meer vrijheid in wat ze kunnen uitzenden. Ook wordt DAB+ in de nieuwe vergunningen als primaire etherdistributie vastgelegd in plaats van FM. Dit moet ervoor zorgen dat de radiostations ook in de toekomst gegarandeerd zijn van capaciteit op de verschillende DAB+ multiplexen.

Het is de bedoeling dat de analoge FM tussen 2020 en 2034 afgebouwd gaat worden in Zwitserland. Na 2024 zal radio uitsluitend nog digitaal te beluisteren zijn in Zwitserland. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten