Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereld Reporter in de nogal lage States (deel 9)

Columns

Jawel, ik was namelijk ff terug in 'ons' kleine kikkerlandje. En ik wist gelijk weer waarom ik weggegaan was. In twee weken heb ik drie stormen op mijn nek gekregen. Getferdegetfer. Niet dat het hier in Washington nu in maart erg lekker is (de ene dag 16, de dag erna -2 graden, en gister de hele dag dikke mist, gelukkig komt er al weer fatsoenlijk weer aan), maar over het algemeen is het hier veel lekkerder weer. Als in Nederland het weer standaard bewolkt met een aardige kans op regen is, dan is het hier onbewolkt en zonnig.


Maar goed, dit is geen weersite. Jij, de lezer (of u, als u nog beleefd aangesproken wenst te worden, kan mij het schelen) wil Medianieuws! Nou vooruit dan. Maar geen nieuws, dit is namelijk een column en daarin mag je als medewerker van Radio.nl volgens ons officieel ingevoerde redactiestatuut lekker subjectief zijn. Hehehe. Wie zet dat er nu in? Daar gaan we dan.

Want naast mijn vrienden en familie bezoek(/uip)en en de bergen op de Frans-Zwitserse grens onveilige maken (130 kg met ogen dicht naar benenden lijkt mij niet echt veilig) heb ik natuurlijk mijn oor zoveel mogelijk tegen de radio gehouden. Als ex-3fm-reporter natuurlijk zoveel mogelijk naar 3fm, maar hier en daar stoort 3fm hinderlijk als je in de trein zit (Rotterdam, Tilburg en Arnhem-Nijmegen en de Schipholtunnel, maar dat lijkt me duidelijk) dus heb ik ook nog wat Noordzee, 538 en YorinFM meegekregen. Kan iemand me trouwens vertellen door welke zenders 3fm in Tilburg en Rotjeknor uit de lucht gedrukt wordt? Bij Arnhem snap ik het probleem, want daar schuif je van de 96.8 naar de 96.2 (via radio 1 of zo). Verder heb ik natuurlijk alleen maar flarden meegekregen, dus kan ik ernaast zitten (Zo, dat lijkt me genoeg disclaimer).

En dus heb ik me zitten afvragen wat er nu allemaal veranderd is in dat half jaartje dat ik weg ben. En op zich lijkt er veel veranderd te zijn. Wim 'huuuuuuuuu' Rigter is weg, Corne is naar het weekend, Isa is vervroegd en Claudia is er bijgekomen. Tot slot is BNN live op de zondagmiddag veranderd in That's live en herleven op de vrijdagavond op radio 2 roemruchte tijden met Curry & KidV. (Henk is inmiddels ook weg, maar dat laat ik ff buiten beschouwing)

De vraag is nu of je als luisteraar veel merkt van die personele veranderingen. En tot mijn redelijke verrassing valt dat wel mee.

Gerard Ekdom zit in hetzelfde keurslijfje als Wim Rigter, al lult Gerard wat meer dan Wim. De rubriekjes zijn ook een beetje veranderd, maar ja om nou te zeggen dat er een cruciaal briljant verschil zit tussen win-met-het-begin en de platenkast (die overigens door Wim bedacht is), nee, niet echt. Datzelfde geldt voor Stenders en deWild.nl: geen verschil op wat rubriekjes na. Die shows staan als een huis. En Cobus begint zowaar zijn draai te vinden.

Denk aan Henk klinkt (klonk) zelfs nog exact hetzelfde. Wat mij betreft is overigens het nogal stom om die suc6formule zo abrupt af te breken. De VARA moet het echter gewoon lekker zelf weten als de 3fm luisteraars regelrecht in de armen van radio 2 (3fm al voorbij in de luistercijfers), 538 (bijna) en YorinFM willen drijven (komt nog wel, nu ze meer bereik hebben). Niets ten nadele van Rene Kint overigens hoor, dat is ook maar een arme ziel die op volstrekt willekeurige tijden uit de kast getrokken wordt en zich maar moet zien te redden. Deze VARA actie komt op mij net zo ondoordacht over als dat onzinnige ontslag van Giel. [Tijdens het schrijven van deze kolom was nog niet bekend dat Henk's verdwijning een 'betaalde vakantie' zou worden]

Van Isabelle heb maar heel weinig gehoord, en mijn indruk is dat ze haar wat zwaardere en alternatievere muziekkeus van de avond gewoon mee naar voren genomen heeft. Ik weet niet of stilstaand en etend Nederland daar echt op zit te wachten, maar dat zullen de luistercijfers vanzelf uitwijzen. Ik heb overigens Giel ook nog een keertje gehoord tussen zes en acht, maar die klonk wat flauwtjes. Ik hoop dat 'ie in de nacht weer als vanouds tekeer gaat.

Claudia is een echte aanwinst. Wat een lekker fris geluid zeg. En ook gewoon wat hits in de avond, vind ik wel lekker. Misschien ben ik wat bevooroordeeld - ik vond haar bij Jeroen KidV in het weekend ook al lekker klinken - maar dit zou wel eens een heel leuk programma kunnen worden.

Zo, dan het weekend. Van Corne heb ik helaas te weinig gehoord om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. De muziekkeus op 3fm is overigens ook geen steek veranderd. Maar de muziekpolitie ook niet. Dus dat scheelt. Ik las op de TROS site dat Corne (die in de muziekpolitie zit) daar achttien uur per week aan besteed. Gave baan. 18 uur per week betaald naar muziek luisteren. Overigens moet ik eerlijk opmerken dat het mij ontgaan is wat nu de achterliggende oorzaken waren achter dat stoelendansje met Klijn&Kicken.

Net zoals ik niet helemaal begrepen heb waarom 'BNN live' is veranderd in 'That's live'. 'That's live' klinkt wat strakker. Maar ik vond die kroegsfeer wel geinig. Ik ben er een aantal keer geweest (liefst nog met een flinke kater van de dag ervoor) en vond het supergezellig, en dat weet Jeroen ook wel (zo ff als hommage een echte Henk-van-der-Meijden opmerking tussendoor, brrrr wat klef). Helaas is mijn tijdens BNN Live door alle mannen van SKIK in Zwolle gesigneerd CD-hoesje inmiddels gejat vanaf het terrein van verhuisfirma Grijpma te Enschede. Stelletje sukkels daar (zo, dat moest er ff uit).

[Voor alle schoolkids die stiekem in het mediatheek zitten te lezen, terwijl ze eigenlijk iets op het internet moeten opzoeken ff een opdrachtje tussendoor: Ontleed en benoem de zin 'Helaas .... Enschede' tot je werkelijk alles wat er te ontleden en benoemen valt benoemd en ontleed hebt. Zo, daar ben je wel ff mee bezig. Stuur je oplossingen maar op, mijn email staat ergens onderaan]

En zo komen we bij Currie & KidV op radio 2 terecht. Heb ik maar een heel kort stukje van gehoord. Klonk leuk. Geinig geleuter en leuke muziek. En van Curry & KidV is het dan weer een makkelijk bruggetje naar....

538. Klein stukje Rinkeldekinkel gehoord. Hij wordt wat ouder, maar wat mij betreft blijft van Inkel nog steeds de vormgevingkoning van Nederland. Stel je eens voor hoe lekker het zou klinken als 538 net zo'n lekkere vormgeving had als YorinFM. Man, dat station klinkt nog lekkerder dan een half jaar geleden. Superstrak en lekker glad.

Sommige mensen zullen vinden dat het wat irritant is om tussen iedere plaat minstens vijf keer YorinFM te roepen en dat de platenkeus wat klein is. Daar hebben ze denk ik wel gelijk in. Aan de andere kant weten ze hier in Amerika niet beter. En Nederland kijkt toch altijd erg omhoog naar Amerika, als het om radio gaat. 3fm heeft niet voor niets hetzelfde jingle-pakket als Z100 (uit New York geloof ik)(gehad).

Ik zit nu naar Mix107.3 te luisteren en hun slogan is 'Washington's best mix of the eighties, nineties and today'. Da's best een bek vol, als je dat drie keer wilt roepen tussen twee platen. En de muziekkeus is ook vrij voorspelbaar. Iedere paar uur minstens een nummertje van Sheryl Crow, Alanis Morisette, Sting en U2. En dan kom je er vrij snel achter dat Sheryl en Alanis wel grote hits gehad hebben, maar nog niet zoveel verschillende.

Een ander station waar ik veel naar luister is Hot99.5. Hun slogan is 'Washington's new #1 hit music station'. Weer zo'n (bijna Veronica) bek vol. Nog een geinige shout die ze hebben: 'Hot99.5: Rocking 4 states, 15 counties and-the-White-House'. Hihi. Ik zie Sjors al dansen op die fikse rap die ze regelmatig uitzenden.

Er schiet me overigens nog een overeenkomst tussen YorinFM en de stations hier binnen. In de uuropener noemen ze allemaal hun ochtendshow en eventueel nog een programma. Net zoals Jensen en Staverman als de helden van YorinFM gepresenteerd worden.

Je bent hier trouwens als sterjock niet zomaar klaar met je baan. Mocht je het idee hebben dat Evers al lang in de ochtend zit van 6 tot 10, hier beginnen de ochtendshows al om half zes. En de rest van de jocks heeft het al niet makkelijker. De dagindeling is doordeweeks ongeveer het volgende: 5h30-10, 10-15, 15-18/19, 18/19-24, 24-5h30. Het is opvallend dat de 3 muziekstations (over Z104 heb ik het al eens eerder gehad) alledrie hun vrouwelijke dj tegelijk inzetten: tussen 10 en 15.

Met vijf jocks de dag door (al zijn de morningcrews hier vaak een duo met behoorlijk was back-up). Kom daar in Nederland eens om. Ik zie het al voor me bij 3fm. Stenders door tot 10 uur (en NOG een half uurtje eerder op). Henk is toch al weg, dus die uren kunnen toegevoegd worden aan de Arbeidsvitaminen tot 3 uur. Cobus weg, deWild.nl van 3 tot 7 voor de thuiskomers en Isa of Claudia sleurt je door de avond. Hup weg met het Lek en Giel houdt je wakker gedurende de hele nacht.

Volstrekt ondenkbaar dus. Is dat dan goed of slecht? Dat weet ik niet. Aan de ene kant kun je zeggen dat er op 3fm zoveel geluld wordt om dat de jocks boordevol creativiteit zitten en die maar een paar uur per dag kunnen uiten. Geef ze meer uren en ze worden vanzelf stiller. Aan de andere kant gaat dat dan wel weer te koste van de creativiteit van jocks als Henk, Cobus, Isa of Claudia en de altijd onvoorspelbare gasten van de VPRO. Da's weer zonde.

En zeg nu niet dat het omroeppolitiek is (ff wind uit de zeilen van ons hoofd publiciteit Erik de Z. halen). Ik heb ff snel een rondje langs de sites van wat landelijke commercielen in Nederland gemaakt en er is ook geen commercieel station dat een programmering met zulke lange 'programma's' heeft. Ik dacht eigenlijk dat Noordzee of zo dat had, maar ik kan dat niet meer vinden. En ja, ik weet dat 'van Diepens Dance Department' acht uur duurt. Toch telt dat lekker niet :-p (je moet je tegenwoordig voor alles indekken, voor je het weet zitten de 538 mannen achter je aan)

Tijd voor conclusies. Twee maarliefst:

1) Hoewel er veel met personeel geschoven is, is aan sound van 3fm geen donder veranderd. Het klonk allemaal lekker vertrouwd. Dat kun je goed vinden omdat de sound dus blijkbaar vrij stevig is. Of niet, omdat de invloed van jocks op de sound blijkbaar minder is dan je (ik in ieder geval) dacht.

2) YorinFM heeft het best geluisterd naar Amerikaanse vormgeving. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik nog geen station hier gevonden heb dat zo glad als YorinFM klinkt. Yorin klinkt echt als je vriendje op de radio. Een vriendje met een beperkte muziekkennis, maar toch.

Met vriendelijke groet,Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter in Washington, DC [VRR]
Gerelateerde Artikelen