Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Column Patrick Kicken: Radio is een vak!

Medianieuws

Weet je wat mij soms wel eens tegenstaat van radio? Dat het niet gezien wordt als vak. Dat je er gewoon maar inrolt, via een gezamenlijke kennis of omdat je het leuk lijkt. Terwijl we met z'n allen in een miljoenenbusiness zitten waar ook nog eens heel veel mensen naar luisteren.

In Amerika zijn er broadcast highschools waar je vanaf het begin de basis wordt bijgebracht. In Nederland hadden we een media academie, die al twee keer failliet is gegaan.

Als je goede, professionele, verzorgde radio wil maken dan leer je dat niet alleen door het maar te doen. Of door in het diepe gegooid te worden. Je kunt, mits je het vak radio serieus neemt, jezelf er een gegronde basis in geven. Waarna je naar hartelust kunt gaan experimenteren en jezelf kunt ontplooien tot de unieke radiomaker die je bent.

Een veelgehoord commentaar is dat radiomakers die gecoacht worden of zichzelf bijspijkeren aan de hand van boeken en cursusmateriaal uit Amerika en Engeland eenheidsworsten worden die allemaal hetzelfde klinken. Ik zou het omgekeerde durven te beweren: we horen juist op de Nederlandse radio zoveel op-elkaar-lijkende radiomakers zonder eigen identiteit omdat ze elkaar allemaal lopen na te doen!

Lees hier de complete column.

Gerelateerde Artikelen