Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Wie wordt de nieuwe zendermanager van 3FM?

Medianieuws

NPO 3FM is nog altijd druk op zoek naar een nieuwe zendermanager. Begin deze maand besloot Basyl de Groot deze rol na bijna een jaar alweer op te geven. Inmiddels is er een vacature geplaatst door de NPO. Maar insiders uit de radiowereld melden dat dit doorgestoken kaart is.

Momenteel heeft 3FM het bijzonder lastig. De luistercijfers zijn in een vrije val geraakt en in twee jaar tijd is het marktaandeel bijna gehalveerd. Ook de in november ingezette koers werpt vooralsnog geen vruchten af.

Begin deze maand besloot Basyl de Groot na amper een jaar zijn functie als zendermanager op te geven en zich weer bezig te gaan houden met zijn grote passie muziek. Jurre Bosman, directeur NPO Radio, vervult nu tijdelijk ook de rol van zendermanager van 3FM.

Radiowereld in de genen
Inmiddels is er een vacature geplaatst voor een nieuwe zendermanager voor 3FM. De nieuwe zendermanager moet zorgen voor “een onderscheidend programma-aanbod, dat herkend en gewaardeerd wordt door de luisteraar, en daarmee voor een sterke positionering van de publieke omroep.

Ook wordt er gevraagd om iemand “die de belevingswereld van de jongeren goed kent en in staat is om in het beleid daarop te anticiperen.” Daarnaast moet bij de nieuwe zendermanager “radiowereld in de genen zitten”, moet deze “uitstekende kennis van de hedendaagse muziek hebben” en zijn “aangesloten op de ontwikkelingen in de onlinemedia, met name wat betreft het gebruik door jongeren.”

Doorgestoken kaart?
Kandidaten kunnen zich tot maandag 22 mei melden bij de NPO. Maar insiders uit de radiowereld stellen dat de hele procedure doorgestoken kaart is. Als organisatie met belastinggeld moet de NPO een vacature 'openbaar aanbieden' net zoals overheidsorganisaties dat ook moeten.

Intern zou er echter al een lijstje zijn met kandidaten die in aanmerking komen voor de functie van zendermanager. Een naam die in de radiowereld veelvuldig genoemd wordt als “logische keuze” is Niels Hoogland.

Momenteel is Hoogland zendermanager van FunX. Daarvoor was hij van 2003 tot en met 2011 programmadirecteur van Radio 538, gevolgd door enkele jaren Station Director van Radio Veronica.

De NPO ontkent dat Hoogland de nieuwe zendermanager van 3FM wordt. Volgens een woordvoerder blijft Hoogland zendermanager van FunX. Dat laatste zou natuurlijk mogelijk zijn, want bij de NPO is het ook mogelijk om een dubbele functie te vervullen. Zo was Jurre Bosman in het verleden zendermanager van zowel Radio 2 als Radio 5 en Wilbert Mutsaers zendermanager van 3FM en Radio 6.

Wie het ook wordt, de nieuwe zendermanager van 3FM moet vooral geduld hebben, stevig in zijn schoenen staan en goed overweg kunnen met de interne strijd tussen de omroepen die zendtijd vullen op 3FM. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen