Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Luistercijfers VK: Capital herstelt zich in Londen

Medianieuws

Capital FM heeft in Londen haar verlies van de vorige meting ruimschoots goedgemaakt. Dit blijkt uit de luistercijfers over het eerste kwartaal van 2017, die RAJAR afgelopen donderdag publiceerde. LBC blijft de populairste lokale zender van Londen, terwijl BBC Radio 2 landelijk aan kop gaat.

Luistercijfers VK: Capital herstelt zich in LondenLonden
De BBC blijft aan kop in de Britse hoofdstad met BBC Radio 4 en BBC Radio 2, Beide zenders scoren dubbele cijfers. De talkzender LBC blijft de populairste lokale zender met 5,5% marktaandeel.

Grote winnaar deze meting is Capital FM. De hitzender zag haar marktaandeel met 1,5%-punt omhoog schieten en maakt hiermee het verlies uit het vierde kwartaal van 2016 goed. Nog belangrijker is dat Capital nu rivalen Kiss en BBC Radio 1 ruimschoots verslaat. Maar er was meer goed nieuws voor Global radio, want naast LC en Capital boekten ook Heart, Smooth Radio en Gold flinke winst.

Bij Bauer Radio waren er gemengde gevoelens. Absolute Radio boekte flinke winst, maar Kiss en Magic kregen flinke klappen. BBC Radio 1 evenaarde het 3FM effect en zag haar marktaandeel flink kelderen.

Naast de overall cijfers van Capital herstelde ook Capital Breakfast zich en heroverde de show de positie van populairste lokale ochtendshow van Londen. Het aantal luisteraars per week steeg van 881.000 naar 1,25 miljoen. Dave Berry en zijn co-host Lilah en George maakten daarmee een uitstekend laatste kwartaal. Voor het nieuwe ochtendduo Roman Kemp en Vick Hope rust nu de zware taak om deze cijfers te evenaren.

Kiss staat nu in de ochtend op de tweede plaats met 941.000 luisteraars. Nick Ferrari op LBC volgt met 678.000 luisteraars, terwijl Jamie Theakston en Emma Bunton op Heart nu wekelijks 654.000 luisteraars trekken. Overigens moet Heart deze zomer op zoek naar een nieuwe co-host voor de ochtend, want Bunton zit dan in Los Angeles voor tv-opnamen.

Voor Nick Snaith op Magic is het aftellen in de vroege ochtend begonnen. Hij was goed voor 570.000 luisteraars per week. Binnenkort wordt hij vervangen door zanger Ronan Keating en Harriet Scott.

Landelijk
BBC Radio 2 blijft landelijk gezien veruit de populairste zender. Het station zag het marktaandeel zelfs tot boven de 18% stijgen. BBC Radio 1 boekte opnieuw verlies. Net als 3FM in Nederland is ook Radio 1 flink aan het verjongen geweest, alleen is de aanwas van nieuwe jonge luisteraars maar laag.
 
Chris Evans blijft koning van de ochtend. Op Radio 2 trok het afgelopen kwartaal 9,38 miljoen luisteraars per week. Nick Grimshaw zag zijn bereik op Radio 1 dalen naar 5,14 miljoen paar oren per week.

Heart blijft het populairste netwerk in het Verenigd Koninkrijk met 6,3% marktaandeel. Capital en Smooth bleven stabiel met respectievelijk 4,1 en 3,3% marktaandeel. Ondanks het verlies in Londen steeg Kiss landelijk met 0,5%-punt naar 2,7% marktaandeel. Magic scoort nu 2,0%, terwijl Radio X haar landelijke marktaandeel stabiel zag blijven op 0,9%.

Digitaal luisteren blijft groeien
De magische grens van 50% digitaal radio luisteren komt steeds dichterbij. Het eerste kwartaal steeg het aandeel digitale radio met 2%-punt naar 47,2% Luisteren via DAB neemt driekwart van het digitaal luisteren voor haar rekening. Het marktaandeel hiervan steeg naar 33,8%. Internet volgt met 8,0%

Er zijn inmiddels al 10 regio’s in het Verenigd Koninkrijk waar digitale radio meer dan 50% marktaandeel heeft. Naar de landelijke radiostations wordt momenteel al voor meer dan 50% digitaal geluisterd. En dat is logisch, aangezien er op FM en AM maar acht landelijke stations zijn, terwijl dit er digitaal meer dan 40 zijn.

BBC 6 Music blijft het best scorende digitale radiostation met 2,3% marktaandeel en ruim 2,35 miljoen luisteraars. Radio 4 Extra volgt met 1,2%. Absolute 80s en Planet Rock zijn de populairste digitale commerciële stations met 0,8% marktaandeel.  [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen