Kies je favoriete radiostation

Dossiers

OPEN Rotterdam scoort minder bij jongeren, nominatie Olon Award terecht?

Medianieuws

'De Lokale Omroep Awards' worden op zaterdag 9 september uitgereikt. Maar veel mensen stellen daar vragen bij. Bijvoorbeeld bij de lokale omroep van Rotterdam. OPEN is onder andere genomineerd voor de categorie “lokale omroep van het jaar”.

De argumentatie luidt “OPEN Rotterdam is een aansprekende omroep die bij Rotterdam hoort. De omroep is een voorloper in het bereiken van een jonge(re) doelgroep door inzet van vernieuwende journalistiek”. 

Maar is dit wel zo? Waarop is deze argumentatie eigenlijk gebaseerd? Niet op het onderzoek van de gemeente Rotterdam wat nog niet zo lang geleden is gepresenteerd. Hieruit blijkt namelijk iets heel anders.

Bekendheid
Zo blijkt de bekendheid van de omroep in de door de OLON specifiek benoemde jonge doelgroep juist het laagst te zijn (zie bovenstaande plaatje). Dit nog even los van de totale bekendheid, welke na bijna 5 jaar ook nog als laag betiteld mag worden.

Als dan vervolgens wordt gekeken naar de bekendheid van de verschillende kanalen blijkt dit ook tegen te vallen. Zo is de bekendheid van de social media kanalen slechts enkele procenten. Website en TV scoren wat hoger. Echter is de waardering voor TV gedaald van een 6,1 naar een 5,7, volgens het Digitaal Stadspanel Rotterdam.

Ten slotte is er ook nog door de gemeente gekeken naar het gebruik (bereik). Hieronder de resultaten van het totale week- en maandgebruik.

Van de Rotterdammers maakt 14% maandelijks of vaker gebruik van OPEN Rotterdam.

Het onderzoek geeft verder expliciet aan dat het weekgebruik onder jongeren klein is. Van de Rotterdamse jongeren maakt iets meer dan 2% minstens eens per week gebruik van OPEN Rotterdam.

De terechte vraag die dan opdoemt, ben je met iets meer dan 2% een voorloper in het bereiken van jongeren? En ben je een aansprekende omroep die bij Rotterdam hoort met dit soort lage gebruikcijfers? Ondanks dit lage bereik bij jongeren en de gedaalde waardering voor televisie tot een 5,7 heeft de OLON toch besloten om OPEN te nomineren tot lokale omroep van het jaar 2017.

Radio gestopt in 2015
Ook het stoppen met radio en de nog steeds gaande zijnde discussies over de hoge managementsalarissen bij OPEN (waarvoor deze week zelfs een SP motie is aangenomen om te komen tot een salarisplafond bij de lokale omroep), lijken hier geen verandering in te brengen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen