Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zeezender Caroline keert vrijdag terug op AM

Roemruchte (voormalige) zeezender Radio Caroline keert vrijdag terug in de ether. Als vanouds is de zender dan weer via de middengolf te ontvangen, ook in Nederland.

Zeezender Caroline keert vrijdag terug op AM Meer dan een halve eeuw geleden, in 1964, brak Radio Caroline het omroepmonopolie van de BBC, door vanaf een schip net buiten de Britse territoriale wateren de hele dag popprogramma’s op de radio uit te zenden.

Popmuziek op de BBC zélf was destijds beperkt tot een uurtje per week. De zeezender was ook in Nederland en België goed te ontvangen, en bouwde meteen vanaf de start dan ook hier een grote schare luisteraars op.

In 1967 besloot de Britse regering het meewerken aan omroepuitzendingen buiten territoriale wateren strafbaar te stellen. Andere zeezenders, die in navolging van Caroline voor de Britse kust uitzonden, beëindigden daarop hun uitzendingen.

In 1980 zonk het zendschip van Radio Caroline, de Mi-Amigo, tijdens een zware storm. Toen de opvarenden merkten dat het schip niet meer te redden was beëindigden ze de uitzendingen en sprongen over op een reddingsboot dat inmiddels langszij lag. Drie jaar later, in 1983, keerde Radio Caroline terug vanaf een het zendschip Ross Revenge. Een nieuwe periode brak aan waarbij opnieuw miljoenen luisteraars, waarvan velen wederom in Nederland en België, de weg naar Radio Caroline op de AM-radio wisten te vinden.

Radio Caroline wist het vanaf dit nieuwe schip als piratenstation uit te houden tot 1990. Inmiddels zonden er in Engeland tientallen legale commerciële radiozenders uit, en als gevolg van geldgebrek werden de uitzendingen vanaf zee gestaakt.

Maar ook dit betekende niet het einde van Caroline. Het roemruchte radiostation bleef van zich laten horen via tijdelijke zendvergunningen op AM en FM, tijdelijke satellietuitzendingen, en via DAB en online. Ook het zendschip Ross Revenge bleef in handen van de Caroline-organisatie.

Onlangs verkreeg Radio Caroline, 53 jaar na de start in 1964, een officiële zendvergunning van de Britse overheid om permanent op de AM haar ‘albumformat’ te mogen laten horen.

Radio Caroline mag gebruik maken van de voormalige AM-frequentie 648 kHz van de BBC Worldservice die altijd bijzonder goed in Nederland te ontvangen was. Ook maakt Caroline gebruik van de voormalige zendmast van de BBC Worldservice. Bijgevolg is de voormalige zeezender ook in Nederland weer zeer goed beluisterbaar op autoradio’s en transistorradio’s waar de AM (nog) op zit.

Op dit moment worden er testuitzendingen gehouden op 648 kHz, maar vanaf komende vrijdag wordt de nieuwe –ditmaal legale- AM-frequentie door Radio Caroline officieel in gebruik genomen. Die hele dag komen de programma’s rechtsreeks van het roemruchte zendschip Ross Revenge, dat tegenwoordig verankerd ligt in de rivier Blackwater vlakbij de Britse kust. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten