Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Denemarken: Radio 100 neemt afscheid van FM

Medianieuws

De Deense commerciële zender Radio 100FM neemt afscheid van FM. Niet qua distributie, maar in de naam. Sinds begin deze week is het station geheel in het nieuw gestoken. Naast een nieuwe programmering en een nieuw jinglepakket is ook de naam van het station gewijzigd van Radio 100FM in Radio 100.

Denemarken: Radio 100 neemt afscheid van FM Met de naamswijziging hoopt Radio 100 dat luisteraars minder verband leggen met de oude etherfrequentie. Tot en met eind 2009 was het station in de regio Kopenhagen te ontvangen via de sterke frequentie 100.0 FM. Na flinke financiële problemen, waarbij John de Mol uit het station stapte, moest Radio 100 deze frequentie opgeven. In plaats hiervan is Radio 100 te horen via een groot aantal zwakkere lokale FM-frequenties. Geen van deze frequenties zendt echter uit op 100.0 FM.

De naamswijziging van Radio 100 wordt bijgestaan door een nieuw jinglepakket, een nieuw logo en een nieuwe stationsstem. Voortaan is actrice Laura Drasbæk te horen in alle jingles en promo’s van Radio 100. Het station is echter nog niet in geslaagd om alle promo’s aan te passen, want aan het begin van de lokale reclameblokken en in de reclameblokken zelf is de oude stem nog regelmatig te horen en wordt het station nog steeds Radio 100FM genoemd.

Naast de naamswijziging en de nieuwe vormgeving is ook de programmering gewijzigd. Sinds maandag heeft Radio 100 een nieuwe ochtendshow genaamd ‘Pyjamasexpressen’. Het programma wordt gepresenteerd door Signe Vadgaard, komiek Niels Forsberg en Steen Skovgaard. Voor Vadgaard betekent het haar eerste vaste programma in ruim anderhalf jaar tijd. Tot en met april 2009 presenteerde ze een programma in de middag. Sindsdien was ze vooral achter de schermen werkzaam als muzieksamensteller bij Radio 100. Steen Skovaard was vorig jaar al enige keren als invaller te horen op de zender.

Het blok tussen 10 en 14 uur wordt voortaan gepresenteerd door voormalig ochtenddeejay Anders Aagaard, waarna Radio 100 een uur lang hits uit de jaren ’90 draait. Mads Vangsø, die begin dit jaar terugkeerde bij het station, blijft op zijn post tot 18 uur.

Volgens radioconsultant en Radio 100-programmaleider Nik Goodman is vernieuwen op zijn tijd nodig. Door te lang hetzelfde te doen kan een station ‘over de datum’ raken. Een voorspelbaar format zonder doorontwikkeling kan op een gegeven moment saai worden, waardoor de luisteraar op zoek gaat naar een alternatief. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen