Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de trillende Staten (deel 11)

Columns

En ineens is 'ie weer overal op tv: Michael J. Fox.

We kennen hem natuurlijk allemaal nog van Family Ties, de 'Back to the Future' serie, Spin City en nog wat andere geinige films. Dat 'ie opeens weer op tv was vond ik opmerkelijk want Michael is een dik jaar geleden gestopt met acteren omdat de symptomen van de ziekte van Parkinson die hij heeft, te erg werden.

Overal zie je hem. De laatste keer dat ik hem hiervoor op tv zag was in de eerste twee afleveringen van Spin City dit seizoen, waar hij ter ere van de kijkcijfers eventjes terugkwam. Maar toen was het al niet best met hem gesteld.

Er werd nog geprobeerd om zijn ziekte enigzins te verbergen door hem op zijn gebruikelijke manier behoorlijk te laten gesticuleren, maar het deed al onnatuurlijk aan.

Nu is het al niet veel beter, al is het duidelijker zichtbaar. Want, als je bij Letterman of Charlie Rose te gast bent moet je stil zitten op een stoel. En als je dat niet meer kunt......

[TET: Charlie Rose is een aimabele interviewer die gasten op een prettige manier een uur lang interviewt. Aangezien zijn programma op PBS, ofwel Amerikaanse publieke tv wordt uitgezonden, is dat zonder reclameonderbrekingen. Erg fijn dus. De show wordt opgenomen tegen een zwarte achtergrond met daarin een houten tafel en stoelen. Soms wordt het interview onderbroken door korte tv fragmentjes, die met de gast te maken hebben. De stoelen kraken trouwens, heb ik geleerd van het interview met MJF]

Michael kan namelijk niet meer stil zitten. Hij ziet eruit als een overenergiek persoon. Hij verzit de hele tijd, beweegt constant zenuwachtig met zijn benen, armen en schouders en door dat laatste blijft zijn hoofd ook geen seconde op dezelfde plaats. Als een opgewonden kind dat zit te wippen zeg maar. Desgevraagd gaf hij ook toe niet meer te hoeven sporten. Hij beweegt zoveel, dat hij genoeg calorien en Joules verbrandt.

En hoewel Parkinson een hersenziekte is, is er helemaal niks mis met het denkvermogen van MJF. Hij is nog net zo scherp als vroeger, alleen kan hij er niet meer bij stil zitten. Al met al heeft de ziekte van Parkinson hier een bijzonder mens te pakken gekregen.

Michael is echter de laatste om daarover te klagen. Hij stelt dat hij nog nooit zo gelukkig is geweest als sinds hij weer dat hij Parkinson heeft omdat hij nu verlost is van de druk van het Hollywoodleven, waarvan hij aan de drank geraakt is.

Je vraagt je, net als ik, misschien af waarom MJF ineens weer een tv-tourtje maakt. Meestal doen sterren dat omdat ze iets te slijten hebben, een nieuwe serie, film, plaat, boek, whatever.

En viola, drie punten voor iedereen die 'boek' gegokt had. Michael heeft namelijk een boek geschreven over zijn leven: 'Lucky Man: A Memoir'. Je denkt misschien nog, dat is wat rap voor een kereltje van ergens in de dertig. Maar zoals hij altijd geweest is, is hij door zijn ziekte een geval apart.

Hij hoopt een indruk te geven van het leven van iemand met Parkinson. En hoe hij geworsteld heeft mijn zijn sterdom en de drank. Omdat hij vindt dat hij als bekende patiënt dat moet doen. Hij heeft de miljoenen om lekker achterover te leunen met zijn ziekte, maar miljoenen mensen over de hele wereld (ik lees op hier hier zo'n 40 tot 45.000 in Nederland) hebben die luxe niet. Om dezelfde reden heeft hij een stichting in het leven geroepen die onderzoek naar Parkinson steunt.

Meer over zijn stichting kun je lezen op zijn fantastisch mooie site. Ik mag graag dergelijke sites gezien. Een heerlijke opmaak, duidelijke navigatie en een snelle server. 't Is net de Radiowereld :-)

Wist je trouwens dat MJF van oorsprong Canadees is? Nee? Kijk, van Celine 'Titanic' Dion, Bryan Adams en Melissa Etheridge weten we het allemaal. En echt fans weten het ook van Shania Twain, Alanis Morisette en Terrence & Phillip. Maar wist je dat Jim Carrey, Pamela Anderson, Nelly Furtado, en the Barenaked Ladies Canadezen zijn? En dan de Blues Bros afdeling: zowel Dan Aykroyd als Paul Schaffer (tegenwoordig kwal bij Letterman) zijn Canadees.

In ieder geval was ik onder de indruk van het gemak waarmee hij zich weer op tv liet zien, ondanks zijn duidelijk zichtbare ziekte. Ik denk dat veel sterren dit uit ijdelheid niet hadden gedurfd. Petje af voor dhr. Fox.

Met vriendelijke groet,
Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

PS Ik heb hierboven het concept TET geïntroduceerd. TET staat voor 'Terzijde Edoch Terzake' en zal af en toe tussen [] verschijnen als ik een stukje wil uitleggen dat niet geheel in de lijn van het verhaal past. Een soort voetnoot dus. Maar dan anders.


Gerelateerde Artikelen