Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Michiel Veenstra [Radio Veronica]

In gesprek met?

Michiel Veenstra, geboren op 6 maart 1976 en met een radio opgegroeid in Almelo. Op 15 jarige leeftijd kwam hij voor het eerst in een echte radiostudio. De lokale omroep van Almelo, daar werkte hij twee jaar op de administratieafdeling, want programmamakers moeten er minstens 18 jaar oud zijn. In 1992 valt na interne strubbelingen het doek voor Radio Almelo.

In gesprek met: Michiel Veenstra [Radio Veronica] Twee jaar later gaat hij naar Regio FM in Wierden om een dagelijks ochtendprogramma te presenteren. Begin 1996 gaat Michiel aan de slag bij Hot FM in Haaksbergen wat toen erg populair was. Daar komt hij onder andere ook Barry Paf en Jente Kater tegen.

Aan het eind van 1997 krijgt Michiel een belletje van Barry Paf, die dan al bij Radio 538 werkt. Via Barry kan Michiel tijdelijk producer van het programma WeekendRick worden. Vanaf oktober 1998 is Michiel elke ochtend te horen bij 538 samen met Jeroen Nieuwenhuize en Erik Rosendahl in het ochtendprogramma "Morning J.E.M.”.

Na verloop van tijd gaat Michiel ook aan de slag bij de Internetafdeling van Radio 538 en sinds maart 1999 is hij - naast webmaster - ook nog eens de vaste producer van Van Diepen Draait Door. En Michiel krijgt ook een eigen programma op 538 op vrijdag- en zaterdagochtend tussen 3 en 6 in de 53N8.

In september 2000 gaat Michiel voor zichzelf beginnen. Hij richt een nieuw bedrijf op samen met Ralf Verhoef en Marc Veuger onder de naam Angry Bytes. Het bedrijf richt zich op afnemers in de muziek- en mediabranche. Het trio is in korte tijd verantwoordelijk voor veel grote sites, denk aan de Vengaboys, Alice Deejay, KinKonk, Noordzee FM, en JA!Cobus (KRO / 3FM). Angry Bytes profileert zich als ‘one-stop-shop’: naast het maken van websites werkt men ook aan projecten als screensavers, games, en interactieve content voor cd-roms. Angry Bytes groeit stevig door; vorig jaar werd er al personeel aangenomen, dit jaar wordt dat nog verder uitgebreid.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Sinds november 2000 is Michiel weer te horen bij het commerciële radiostation Kink FM. Daar maakt hij op zondagmiddag het programma “Outlaw Classix”.

Vanaf half mei 2002 begint Radio Veronica weer met gepresenteerde radioprogramma’s, en Michiel is daar als eerste DJ te horen in de avonduren.

Was het altijd al je grote droom om bij de radio te werken?

Ik heb veel dromen, maar radio is er wel eentje van ja. Je kent dat wel, cassettebandjes opnemen enzo.

Hoe verliep je eerste radioprogramma bij de lokale omroep en de landelijke omroep?

Zenuwachtig :-). Die eerste uitzending op de lokale omroep was nieuwjaarsochtend van 7 tot 9… bedenk het maar! Van tevoren natuurlijk flink wat moed ingedronken en vervolgens maar wakker gebleven tot het moment daar was.

De eerste uitzending bij 538 is een beetje als een roes langs me heen getrokken. Ik had ‘s nachts van 12 tot 3 Jurjen Gofers geproduceerd, hij zou van 3 tot 6 bij mijn programma zitten. Ik heb hem voor mijn eerste presentatie even naar beneden gestuurd, zo zenuwachtig was ik. Toen die eerste woorden achter de rug waren ­ ik moest Wes met Alane aankondigen, met een belegen grapje over altijd in pyjama rondlopen ­ mocht Jurjen terugkomen.

Als je 1 dag in de schoenen mocht staan van een andere radiopresentator wie zou dat dan worden, en wie zijn je grootste voorbeelden?

Ik vraag me af of het zin heeft om een dag lang in iemands schoenen te lopen. Ik denk zelf liever in termen als ‘met wie zou ik eens samen willen werken’ en wat betreft ben ik redelijk uitgewenst denk ik. Ik heb productie gedaan voor Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Erik de Zwart, Rick van Velthuysen… allemaal jeugdhelden.

Ik heb niet echt één iemand als groot voorbeeld. Het zijn meer elementen uit iemands werk die me aanspreken. De snelle woordgrappen van Cobus, de techniek van Jeroen van Inkel, de diepgang van Arjen Grolleman, de tomeloze inzet van Rick van Velthuysen, de creativiteit van Erik-Jan Rosendahl.

Ik heb hem leren kennen als typetje in het programma van Rick van Velthuysen en ben uiteindelijk met hem in de Morning J.E.M. beland. De dingen die hij daar maakte, briljant! Ik heb samen met Erik-Jan nog een week of tien samen in de nacht programma gemaakt. Een grote bende, maar wel erg leuk!

Ik heb ook heel veel bewondering voor de stijl die Wessel van Diepen hanteerde in zijn middagprogramma. Zo weinig praten en tegelijkertijd alles zeggen wat nodig is.

Je eerste landelijke station was Radio 538. Waarom ben je daar weggegaan en hoe verliep je overstap van Radio 538 naar een eigen bedrijf?

Ik heb een enorm leuke tijd bij Radio 538 gehad, maar op een gegeven moment werd de uitdaging van een eigen bedrijf te aanlokkelijk om te weerstaan. Je eigen toko, eigen klanten, eigen werk… Begin 2000 kwamen er een paar dingen bij elkaar waardoor het een nu of nooit werd, ook al betekende dat een afscheid van 538.

Het afscheid bij 538 is heel gladjes verlopen. Aan de ene kant vond Erik het jammer dat we weggingen, maar aan de andere kant gaf hij ons ook tips voor een overleven als zelfstandig ondernemer. Hij heeft ons wat dat betreft vanaf het begin serieus genomen. Dat sterkt je wel in je beslissing.

Tijdens de Outlaw Classix is het motto: "U vraagt, wij overwegen". Wat zijn je overwegingen een plaat wel of niet te draaien?

In eerste instantie: kan ik hem vinden. Kink-luisteraars zijn muzikaal bijzonder goed onderlegd en hebben een heel groot geheugen voor goede muziek. Het gebeurt vaak dat er een plaat wordt aangevraagd die niet 1,2, 3 op te duikelen is. Die gaat dan mee naar volgende week.

Verder neem ik in die afweging mee hoe de flow van het programma is; niet 5 gitaar-platen achter elkaar en dan 3 dans-gerelateerde nummers. Ik heb eigenlijk nog nooit een verzoekje gekregen dat niet binnen het Kink-format past. Het station en de luisteraars zijn bijzonder goed op elkaar afgestemd.

Hoe ziet jouw ideale radiostation er uit?

De bevlogenheid van Kink, qua platenkeuze een combinatie van 3FM, Veronica en Kink, de vormgeving van Yorin en de professionele aanpak van 538. En dan de luistercijfers van Sky, maar volgens mij denk ik daarvoor nu iets te freakerig…

Wat doe je zoal in je vrije tijd, en wat zijn je hobby's?

Ik heb twee grote passies die elkaar ook nog raken: strips en pretparken. Het raakvlak is Disney. Een uitstapje naar Disneyland gaat er altijd wel in. Of Orlando. Schrijven doe ik trouwens ook graag, maar ik kom er haast nooit aan toe. Geldt ook voor lezen.

Als je nog 1 wens mocht doen op radiogebied, hoe zou die wens dan luiden?

Veronica radio groot zien worden, de ether in en nog iets dat ik niet zeg om niet al mijn kruit te verschieten.

Hoe zie je de toekomst voor Kink FM en Veronica, en je nieuwe internet bedrijf?

Wat Angry Bytes betreft ziet het er allemaal erg goed uit. We zijn een bijzonder leuke groep mensen met een bijzonder leuke klantenkring. ook op radiovlak zie ik de toekomst rooskleurig in. Natuurlijk ben je deels afhankelijk van factoren die je niet zelf in de hand hebt ­ distributie ­ maar ik heb alle vertrouwen in de wilskracht van Veronica om weer als vanouds aanwezig te zijn op de radio en beter dan ooit.

Het programma dat ik op Veronica ga maken ­ elke werkdag van 18 tot 20 uur ­ is een eerste voorbode van dat wat komen gaat. We zijn al druk aan het brainstormen over een paar spraakmakende acties voor in mijn programma.

Vanaf hier wordt de programmering gestaag uitgebreid naar een volwaardig aanbod. Dat zal natuurlijk ook deels afhankelijk zijn van de vorderingen op het gebied van distributie, maar dat is een kwestie van tijd. Reken voor de toekomst op DJ’s die meer doen dan de tijd roepen en de naam van de plaat, maar ook weer niet alleen maar mensen die zichzelf liever horen dan de muziek. Uiteindelijk zal er een mooie combinatie ontstaan van gevestigde namen en nieuw, veelbelovend talent. En ik dan, ha ha ha.

Hoe zou jij de sfeer bij Kink FM kenmerken? Heerst daar een Veronica gevoel?

De Kink-sfeer is te ‘eigen’ om ‘m Veronica te noemen. Wel weet ik dat ik nergens zoveel gemotiveerde mensen bij elkaar heb gezien als bij Kink, puur uit liefde voor de muziek. Dat dan weer gecombineerd met de expertise van Veronica als het op radio maken aankomt maakt Kink FM tot een heel bijzonder station dat z’n gelijke niet kent.

Ik zal het radio maken voor deze club dan ook heel erg gaan missen. Maar gelukkig zit het 1 deurtje verder ten opzichte van mijn nieuwe stek, dus ik kan altijd nog koffie komen drinken.

Wat vind je leuker: Radio of Internet? Waarom?

Ik vind creëren leuk. Of dat nou op een mengpaneel, toetsenbord, monitor of wit vel papier is. Mensen bereiken met wat je hebt gemaakt. En dat ga ik vanaf half mei elke dag weer doen, op Veronica. Ik heb er zin in!

Michiel Veenstra

Gerelateerde Artikelen