Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Frits Spits

In gesprek met?

Frits Spits viert vrijdag (29 januari) een feestje. Dan bestaat zijn programma ‘Tijd voor Twee’ precies 15 jaar. Dit wordt gevierd met een grote jubileumuitzending tussen 12.00 en 14.00 uur op Radio 2. Radio.NL sprak met Frits over de jubileumuitzending, het ontstaan van het programma en zijn passie voor muziek en radio.

In gesprek met: Frits SpitsBen je zenuwachtig voor de jubileumuitzending?
Frits: “Zenuwachtig is niet het goede woord. Ik ben wel extra geconcentreerd, meer dan normaal. Ik heb alles met de redactie goed voorbereid. Dan is het natuurlijk afwachten of alles goed gaat tijdens de uitzending.”

Wat gaat er allemaal gebeuren?
“We nemen de luisteraars  mee naar 1995, het jaar waarin KRO’s Tijd voor Twee begon. We zenden uit vanuit Lelystad, waar het schip de Batavia ligt. Dit schip werd 15 jaar geleden gedoopt. Verschillende luisteraars  stappen aan boord met medepresentator Bert Haandrikman om de quiz ‘Stuurboord Bakboord’ te spelen.  Voor het beantwoorden moeten ze naar rechts (stuurboord) of links (bakboord). Uiteindelijk blijft er één winnaar over.”

Wat is jouw rol?
“Ik ga zelf niet aan boord, maar blijf aan de wal. Ik ontvang allemaal gasten die 15 jaar geleden zijn begonnen met hun carrière. Deejay Ruud de Wild is te gast. Hij begon 15 jaar geleden als deejay bij Radio 538 en als tv-presentator bij TMF. Andere gasten zijn presentatrice Antoinette Hertsenberg (Radar), schrijfster Simone van der Vlugt, acteur Marcel Hensema en zanger Guus Meeuwis.”

Je maakt nu al 15 jaar ‘Tijd voor Twee’. Wat is het absolute hoogtepunt?
“Daar hoef ik niet over na te denken. Dat is de uitzending van twee jaar geleden, toen ik 60 jaar werd. Mijn redactie heeft toen een geweldig programma gemaakt, met veel oude audio-fragmenten. Dat was genieten. En ik kreeg ook nog een Koninklijke Onderscheiding. Een hele mooie waardering voor mij en mijn team.”

Wat is het geheim van het programma?
“In 1995 werd Radio 2 vernieuwd. We kregen toen de kans om een nieuw programma te maken, met een mix van nieuws en muziek. Het was spannend of het zou gaan lukken. Ik kwam van Radio 3 en had daar een vast publiek. Met Radio 2 ging het toen niet zo goed. Het was echt vechten voor een nieuw publiek. Maar uiteindelijk is het ons gelukt op Radio 2.
De combinatie van muziek en nieuws sloeg aan, bij Tijd voor Twee en bij andere programma’s. Daarbij is er bij Tijd voor Twee veel interactie met luisteraars.  Iedereen kan bijvoorbeeld meedoen met de Tweespraak, een dagelijkse kwinkslag over een actueel onderwerp.”

Wat vind je zo leuk aan radio maken?
“Het is voor mij een echte passie. Dat wil niet zeggen dat het geen werk is. Je moet het natuurlijk wel goed doen. Ik ben graag met taal en muziek bezig. Dat kan ik op de radio uitstekend combineren. Ik ben ook medeverantwoordelijk voor de muziek die op Radio 2 wordt gedraaid. Verder kan ik mijn muzikale ei kwijt in mijn andere programma, De Strepen van Spits. Ik blijf erg nieuwsgierig naar alle nieuwe muziek.
Ik werk bij Tijd voor Twee met een talentvolle en enthousiaste redactie.  Neem nou Bert Haandrikman. Die werkte eerst als verslaggever en redacteur, maar hij bleek ook een goede presentator. Eerst viel voor mij hij in als op vakantie was en nu doet elke week de vrijdaguitzending.”

Je hebt ook meegedaan aan Radio 555. Hoe was dat?
“Ik had er een dubbel gevoel bij. Het is heel mooi om te zien dat alle radiomakers in Nederlanders de handen in één slaan. Maar de reden is natuurlijk erg triest, zo’n verschrikkelijke aardbeving in Haïti.

Ik heb samen gepresenteerd met Coen Swijnenberg, een goede en slimme radiomaker. Het was overigens niet de eerste keer dat we iets samen hebben gedaan. Een paar jaar geleden vroeg hij mij of nog eens een Avondspits wilde maken. Dat heb ik toen met hem gedaan.”

Hoelang wil je nog doorgaan met radio maken?
“Ik ben inmiddels 62 en heb er nog steeds veel plezier in. Ik ben nu ook helemaal niet bezig met te denken aan stoppen.”

KRO’s Tijd voor Twee is elke werkdag te beluisteren van 12:00 tot 14:00 uur op Radio 2. [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen