Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kippenvel

Columns

Ik heb het nu al een paar keer opnieuw geluisterd, en iedere keer krijg ik er kippenvel van. Ik heb het over het gedicht dat Ruud de Wild voorlas aan het begin van zijn uitzending op dinsdag. Een gedicht voor de vermoorde politicus Pim Fortuyn.


Net zoals ik kippenvel krijg van het nalezen van het gedicht op de internetsite van Ruud de Wild. En van het verhaal dat op de 3FM site staat. En natuurlijk van het naluisteren van de uitzending van Isabelle, die het samen met Claudia ook allemaal zag gebeuren.

Afgelopen maandag gebeurde het. Overal ter wereld kwam het nieuws vrijwel tegelijk aan. Tijdens het beluisteren van de Outlaw 41 op Kink hoorde ik (Michiel) Arjen Grolleman plotseling, totaal van de kaart, melden dat Fortuyn was neergeschoten voor de 3FM studio's.

Aan de andere kant van de oceaan in Washington, kreeg ik (Jasper) een meeltje om tien over 12 lokale tijd. Pim F is neergeschoten. Snel zette ik mijn chatkanaal open. Gelijk popten er gelijk 3 windowtjes open: 'Fortuyn is neergeschoten!' Eenzelfde gevoel van ongeloof maakte zich van mij meester als toen ik een half jaar geleden een ziek filmpje zag van een vliegtuig dat in het WTC geparkeerd werd.

Later kwam ik erachter dat Pim is neergeschoten op de 3FM parkeerplaats waar ik ooit nog heb staan dollen met Henk Westbroek. Dat nieuws was vergelijkbaar met de schok toen ik een half jaar geleden (met mijn eigen ogen) zag dat er ook hier in Washington een vliegtuigje verkeerd geparkeerd was.

Beide hebben we gelijk alle informatiekanalen open gezet. 3FM voor Michiel, internet voor Jasper.

We hebben de reacties van Isabelle en Claudia gehoord. En we hebben allebei zeer veel ontzag voor 3FM.

Ten eerste voor het feit dat ze, ondanks datgene wat er is gebeurt, het toch nog voor elkaar hebben gekregen om een radioprogramma te maken. En wat voor een. Isabelle, Claudia, de programmamakers van Het Lek, Giel Beelen (met Wim Rigter), allemaal gingen ze door. En allemaal hebben ze hun gevoelens van afschuw, verschrikking, verdriet, wanhoop, woede, onbegrip en nog veel meer met de luisteraar gedeeld.

Ruud de Wild, die er naast stond toen het gebeurde, heeft het toch voor elkaar gekregen om, samen met zijn mensen, dinsdag een radioprogramma te maken. En ook daar hebben ze hun gevoelens met de luisteraar gedeeld. En we hebben diep respect voor het statement dat ze hebben gemaakt.

Isabelle en Claudia stegen boven zichzelf uit door gewoon door te gaan met radio maken. Al is het woord 'gewoon' eigenlijk niet van toepassing hier. Isabelle en Claudia vulden elkaar prachtig aan. Isabelle was door de war en overmand door emotie. Claudia daarintegen opmerkelijk koel en draaiend op haar ratio.

En vergeet niet de muziekmensen, die naadloos overschakelden naar een gepaste muzieklijst. En de nieuwslezers. Peter de Vries die per ongeluk zijn microfoon had openstaan toen hij Pim nog levend zag liggen. De lezers op 3FM die emotieloos als altijd het verschrikkelijke nieuws is stukjes en beetjes brachten. Hulde.

Wij hebben verschillende programmamakers bij 3FM hun verontschuldigingen horen maken richting de luisteraars voor wat dan ook. Maar dat hoefde niet. Want niemand kan in de volle omgang begrijpen wat jullie hebben meegemaakt, en waar jullie doorheen gaan. Het is verschrikkelijk. Excuses voor wat dan ook hoeft niet.

Jullie verdienen allemaal een staande ovatie voor datgene wat jullie hebben gedaan. Toch proberen door te gaan. Je gevoelens delen met de luisteraar. Ondanks de omstandigheden prachtige radioprogramma’s maken. De luisteraar min of meer opvangen, door ze de uitzending in te laten en hun gevoelens te laten delen. Iedereen kon mailen, SMSen, bellen, en de 3FM medewerkers lazen het allemaal voor. Ondanks hun eigen gevoelens.

Ruud de Wild, Jeroen Kijk in de Vegte, Sander de Heer, Merel, Paul, Ilja en Thomas, die dinsdag een radioprogramma maakten. Dat was heel erg moedig. Dat was heel erg sterk. Dat was prachtig. Wij hopen dat jullie ergens de kracht vandaan weten te halen om dit zo goed en zo kwaad als het gaat te verwerken, en door kunnen gaan. Dat jullie over enige tijd weer net zo’n programma weten te maken als daarvoor. Want jullie maakten een prachtprogramma, dat niet verloren mag gaan. En niemand verdient het om zoiets mee te moeten maken; daarom hopen wij dat bij jullie snel weer de zon tussen de wolken doorbreekt. Will The Show Go On?

Paul van der Lugt, die het ook allemaal zag gebeuren, die het radiostation draaiende hield.

Vanaf deze plaats wensen wij iedereen bij 3FM alle sterkte toe de komende periode. En tevens geven wij iedereen bij 3FM een luid applaus voor de manier waarop hier mee is omgegaan. We hopen van harte dat iedereen dit kan verwerken, en dat jullie door kunnen gaan. Laat de dader niet jullie ook kapot maken!

Laat de rest van de radiowereld ook maar even applaudiseren. Voor zover dat nog niet is gedaan.

Sterkte!

Namens de gehele Radio.nl redactie,
Michiel van Diesen & Jasper

Gerelateerde Artikelen