Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Gerard Ekdom [3FM]

In gesprek met?

Gerard Ekdom: geboren op 26 maart 1978 in Utrecht en nu programmamaker bij Radio3FM. In december 1998 begon hij bij na een lange radiocarriere "Pyjama FM" en sinds 17 september 2001 presentator van het goedbeluisterde AVRO 3FM-programma Arbeidsvitaminen.

Wanneer is het allemaal begonnen, en bij welke radiostations heb je tot nu toe gewerkt?

Het begon allemaal op zaterdag 28 november 1992 om 2 uur 's middags. Ik weet het nog goed. "Rommeldebom met Gerard Ekdom" heette dat programma. Het was bij de lokale omroep van De Bilt. Daar ben ik mijn radiocarriere begonnen. Na een aantal jaren verhuisde ik naar Stadsomroep Utrecht. Daar deed ik voornamelijk "De Hitgolf". Ook al van 9 tot 12 (!). Ook leerde ik daar Fred Siebelink kennen.

Ik kwam in 1996 terecht bij een landelijke commericiele zender genaamd "New Dance Radio". Giel Beelen werkte daar toen ook nog. Kleine wereld eigenlijk he? Toen belde de AVRO - ik kon beginnen in de nacht, al was het maar 1x per week. Om te kunnen eten draaide ik ook nog een tijdje bij "Magic FM" en "Hot Radio". Maar ik kreeg het al gauw veel te druk bij 3FM zodat ik vaarwel moest zeggen daar.

Vertel eens iets over jezelf wat de meeste mensen nog niet weten.
Ik ben eigenlijk een enorm verlegen persoon. Op de radio veranderd dat direct, dat weet ik. Dan komt het beest in me naar boven! Verder ben ik eigenlijk een ouwe lul als het gaat om muziek. Thuis draai ik veel oude meuk. En ik heb nog iets ernstigs: ik kan enorm goed bloem-schikken! Dit komt omdat mijn ouders vroeger bloemist waren. Erg He? Dit weet bijna niemand...

Welk radioprogramma zou wat jou betreft van vroeger weer terug mogen komen op de Nederlandse radio en wat vind je het beste radioprogramma tegenwoordig ?

Wat mij betreft het legendarische "Stenders en Van Inkel". Man, man, man, wat kon ik toch ontzettend genieten van "De volle vrijdag" van Veronica! Mijn omgeving maakte zich echt zorgen om me, omdat ik die dag niet van m'n zolderkamer te slepen was...

Ik denk overigens wel dat de combinatie Rob en Jeroen tegenwoordig niet meer zal werken. Naar mijn idee zijn ze te ver uit elkaar gegroeid. Het beste programma is tegenwoordig de "Freakolympics". Als ik kan dan ben ik erbij. Zoniet dan luister ik thuis. Muziek liefhebbers als ik kunnen er gewoon NIET omheen!!!

Waarom heb je voor de publieke omroep gekozen, en niet voor de commerciele?

Het liep toevallig zo. Ik heb overigens wel commerciele-ervaring opgedaan bij New dance Radio, maar die manier van radio bevalt niet merkte ik al snel. 3FM is momenteel de enige en beste keuze als het gaat om "vrije" radio. Ik hoef me niet te houden aan een lijstje waarop staat dat ik nu het weerbericht MOET gaan voorlezen. Donder op denk ik dan!

Bij 3FM bepaal je alles zelf. Je wordt erop aangenomen dat je zelf de balans kunt vinden. Ook muzikaal gezien is er de meeste vrijheid. Bij de commerciele omroepen wordt je bij de directie geroepen als je een plaatje van de playlist hebt gewist en er een andere voor in de plaats hebt gedraaid. Dat wil en kan ik dus absoluut NIET!

Wat is het hoogtepunt van je carriere tot op heden.
Hmmmm, er zijn veel hoogtepunten geweest de afgelopen jaren. Maar het moment dat ik eindelijk overdag een vast programma kreeg is toch wel mijn hoogtepunt. Ik heb het dan uiteraard over de Arbeidsvitaminen! Wat overigens erg leuk is om te doen. Ik merk dat ik er veel plezier in heb.

Welke primeur was voor jou het meest spraakmakend...

Ik heb eerlijk gezegd nog niet zo heel veel primeurs gehad. Ik heb als eerste de nieuwe Britney Spears gedraaid, en de nieuwe Mick Jagger. En ik ben een enorme Michael Jackson-liefhebber. Toen Corne Klijn als enige in Nederland het nieuwe album al had ben ik stiekem op zijn kantoor gaan luisteren...

Verwacht je nog spannende ontwikkelingen in medialand?

Ja, ik denk het wel. Ik verwacht dat er volgend jaar wel het een en ander gaat veranderen in de 3FM-programmering. Alleen weet ik nog niet wat. Ben ook benieuwd wat er gaat gebeuren met het radiolandschap als al die frequenties geveild gaan worden.

Hoe bevalt je het nu om dagelijks op vaste tijden je radioprogramma te doen, en hoe ziet de rest van gemiddelde dag er uit, die je nog meer dan alleen een radioprogramma maken?

Het bevalt goed moet ik zeggen. Al mis ik de vrijheid en de spanning van al die nacht-uitzendingen wel. Dat had wat, weet je! Dat was echt onbeschrijflijk gaaf: midden in de nacht de mensheid bezighouden. Bovendien was ik ook lekker anoniem. Niemand kende me. Nu sta ik ineens in radio-gidsen en presenteer ik voor een enorm groot publiek. De rest van de dag bestaat uit: lunchen, vergaderen, voorbereiden, mail beantwoorden en veel, heeel veel muziek beluisteren!

Wat is je favoriete drankje, vakantiebestemming, sport, internet site, eten en radioprogramma.

- Drankje: capuchino (de mijne!) Cognac en Coca-Cola.
- Vakantie: Kreta, Spanje. Sport: fietsen cd's ruimen en dwergwerpen.
- Internetsite: Fokzine.nl en Allmusic.com
- Eten: Mexiacaans Chinees en Italiaans.
- Radioprogramma: Freakolympics

Wil je nog iets kwijt aan de lezers van de RadioWereld?

Ja : Blijf luisteren!

Gerard Ekdom

Gerelateerde Artikelen