Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Programmaraad

Columns

Het orgaan 'programmaraad' is een goed bedoeld iets wat ooit door de Nederlandse overheid is opgezet, om een pluriform aanbod op de kabel te waarborgen. Oftewel: zoveel mogelijk voor ieder wat wils op de kabel, zodat er een lekker divers aanbod ontstaat van verschillende zenders. Tenminste, dat is de bedoeling.

In de praktijk hebben deze programmaraden de neiging om hun eigen muzikale voorkeuren (lees: klassieke muziek) voorrang te geven. Deze zender krijgen namelijk over het algemeen een disproportioneel deel van de kabel toebedeeld, gezien de luistercijfers. Dit gaat ten koste van andere zenders. Daarnaast is de logica van de programmaraden van onnavolgbaar.

Mijn collega Zeepbel heeft een tijdje geleden als de Haagse programmaraad met de grond gelijk gemaakt, om soortgelijke redenen. Hun stukje onnavolgbare logica bestond namelijk uit het feit dat ze Hofstad niet tot de kabel wilden toelaten, aangezien men twijfelde aan het feit of deze zender 24 uur per dag uit kon zenden. Blijkbaar nog nooit gehoord van computers, daar in Den Haag?

Maar goed, het kan nog erger. De programmaraden van West-Brabant en Limburg zijn namelijk op het briljante idee gekomen om Kink FM van de kabel af te knikkeren. En een zender als Radio 192 is onlangs in Amsterdam van de kabel geveegd. Logica? Geen.

De luisterdictators hebben als taak het samenstellen van een pluriform aanbod van radiostations, dat recht doet aan de behoeften op de locatie waar het om gaat. Met andere woorden: als zij denken dat er 10 klassieke stations op de kabel moeten komen, dan gebeurt dat, ook al doet het in het geheel geen recht aan de behoeften van de luisteraars. En zie daar wat er gebeurt. De programmaraden houden geen rekening met de luisteraars, maar lijken uitsluitend naar zichzelf te kijken.

Ik snap persoonlijk ook geen donder van het besluit om Kink van de kabel te schoppen. Ik bedoel, je hoeft een programmaraad toch echt niet meer uit te leggen waar deze zender voor staat? Dan hoef je ze toch ook niet uit te leggen dat dit een wezenlijke toevoeging is aan het aanbod? Laat staan dat je ze uit moet leggen dat een aanbod een stuk pluriformer wordt, en meer recht doet aan de luisteraar, met Kink op de kabel. Toch?

Nou, blijkbaar wel aan de programmaraden van West-Brabant en Limburg.

Nu ben ik zelf nogal begaan met het lot van Kink, omdat ik het een erg prettige zender vind om te beluisteren. Daarom ben ik ook nogal pissig dat er een aantal mensen zonder verstand van het radiolandschap besluiten om deze zender in een groot gedeelte van ons land van de kabel te gooien. Maar dit is niet het enige onbegrijpelijke besluit van een programmaraad.

Vaak is de logica van een programmaraad simpelweg niet te volgen. Het is ongelofelijk wat daar af en toe besloten wordt, en hoeveel mensen daar met enige regelmaat worden gedupeerd. We kunnen, in mijn opinie, dan ook met recht concluderen dat het fenomeen programmaraad een regelrechte mislukking is. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat een groep luisteraars de programmaraad duidelijk moet maken dat ze een station willen horen? En waarom vergadert een programmaraad maar eens per jaar?

Radiostations en luisteraars worden de dupe van het feit dat een programmaraad met ondoordachte, en ronduit slechte, beslissingen op de proppen komt. Het wordt daarom hoog tijd om de programmaraden af te schaffen, en de kabelmaatschappijen zelf met radiostations te laten onderhandelen over kabeldoorgifte, zonder tussenkomst van een nutteloos, slecht functionerend en zelfingenomen orgaan.

Ik hoop daarom van harte dat de nieuwe staatssecretaris van OC&W inziet dat dit zo niet langer kan, en dat er ingegrepen moet worden. Er moet meer recht worden gedaan aan de luisteraar in Nederland, want programmaraden doen dit niet. En daarnaast dienen Nederlandse stations voorrang te krijgen; het heeft vaak geen enkel nut om een Belgische of Duitse zender te prevaleren boven een Nederlandse, en daarmee het lokale initiatief de grond in te boren.

Programmaraden, schaam jezelf. Overheid, doe er wat aan. De huidige situatie in onwerkbaar en functioneert niet.

Michiel van Diesen

Gerelateerde Artikelen