Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oud nieuws

Columns

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuijn vermoord in het mediapark te Hilversum. Op hetzelfde moment reed ik ergens in Alkmaar rond in een taxi. Een van de vele dingen die ik doe is namelijk het besturen van taxi's. Tweemaal per week draai ik een taxidienst tussen 14:00 en 22:00 uur. De radio staat steevast op Radio 10FM. Die zender biedt mij het programma waarbij ik me prettig voel. Gezellige muziek van de jaren '70 en '80 tot heden en korte, zakelijke informatie.

Op zich is Radio 10FM voor mij dus een prima manier om mijn tijd aangenaam door te brengen. Maar niet als zojuist Pim Fortuijn is neergeschoten. Want dan wil ik direct het laatste nieuws horen. En dan heb je met Radio 10 FM toch een klein probleempje. Velen zullen het niet weten, maar de echte radiokenners hebben het allang door. Het nieuws van Radio 10 FM is niet live. Het zijn blokjes die vooraf worden opgenomen en (waarschijnlijk digitaal) bij de studio worden aangeleverd, geheel gereed voor uitzending.

Dat systeem werkt prima, wanneer het gaat om "het nieuws van de dag". Ieder uur wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van de belangrijkste nieuwsfeiten. In de spitsuren zelfs ieder halfuur. Je mist dus op zich niets en het valt niet op dat berichten misschien zo nu en dan net iets later te horen zijn dan bij de NOS het geval is. Daar wordt het nieuws wel live gelezen en dus kan er op het laatste moment nog iets worden toegevoegd bij calamiteiten of plotselinge zeer belangrijke nieuwsfeiten.

De moord op Pim Fortuijn was zo'n belangrijk nieuwsfeit. Ik herinner me hoe de nieuwslezer om 18:30 uur in het korte nieuwsblokje melding maakte van het feit. ,,Zojuist werd bekend dat Pim Fortuijn in het Hilversumse mediapark zou zijn neergeschoten. Fortuijn werd door kogels getroffen nadat hij het programma van Ruud de Wild had bezocht. Hij zou er slecht aan toe zijn. Later meer nieuws hierover''. Zoiets was het ongeveer. Woorden van die strekking. Op dat moment hoorde ik dus voor het eerst van het hele gebeuren.

Mijn eerste reactie was: ,,Zeker weer zo'n geintje van Ruud de Wild. Die haalt wel vaker opzienbarende streken uit''. Helaas, de waarheid was anders. Luisteraars van Radio 3 FM moeten dat inmiddels al geweten hebben, daar was het naar ik meen vrijwel direct op de zender. Ik realiseerde me na het bericht van half zeven, dat Radio 10 FM niet de meest ideale zender zou zijn om het nieuws goed te kunnen volgen. Logisch op zich, want dat is een muziekzender en geen nieuwszender.

Ik heb dus maar op goed geluk wat knopjes ingedrukt op zoek naar meer nieuws over Pim Fortuijn. Al vrij snel stuitte ik op een compleet verslag dat rechtstreeks te beluisteren was. Daar liet ik de radio op afgestemd staan. Het bleek Yorin FM te zijn. Ook bepaald geen nieuwszender. Zo mogelijk wordt daar zelfs nog meer muziek op gedraaid dan op het eerder genoemde Radio 10 FM. Maar wat had men gedaan? Yorin FM, lid van de Holland Media Groep, stuurde het geluid van het RTL-nieuws (televisie dus, maar ook HMG) door.

En dat is dus het beste dat je zou kunnen doen om als radiostation dit nieuwsfeit goed te brengen. In dergelijke situaties geldt dat wat op tv wordt gebracht ook geschikt is voor de radio. Het gaat immers vooral om de informatie, niet om beelden. Waarom nog een keer het wiel uitvinden als er al een kant-en-klaar product binnen de eigen organisatie te halen is? Op zich een goede keuze van Yorin FM, die mij als luisteraar die avond hadden gewonnen. Wat Radio 10 FM verder na half zeven heeft gedaan, is mij niet bekend.

Na zo'n anderhalf uur stopte de doorgifte van het RTL-nieuws. Het overlijden van Fortuijn was intussen bevestigd en de zender besloot verder te gaan met muziek. Ongetwijfeld in aangepast format, maar dit terzijde. Ik ben gaan switchen naar de nationale nieuwszender, Radio 1. Nou, dat viel me tegen. Wat ik daar zoal hoorde stelde niet veel voor in vergelijking tot het RTL-verslag dat eerder via de radio tot mij kwam. Gelukkig doen zich dergelijke nieuwsfeiten niet zo vaak voor, zodat ik meestal kan volstaan met "oud nieuws".

Raimond Bos

raimond@radio.nl

Gerelateerde Artikelen