Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Arend Langenberg [Sky, 538 en Classic FM]

In gesprek met?

Arend Langenberg begon zijn radiocarrière in 1970 op het Veronicaschip.

Evenals nu was hij daar destijds nieuwslezer. Toen Veronica haar uitzendingen staakte, ging Arend voor de Radionieuwsdienst ANP in Hilversum werken en was te horen als nieuwslezer bij de publieke radiozenders. Later maakte hij de overstap naar het NOB, het Nederlands Omroep Produktiebedrijf. En daar was Arend onder meer Arend Hoofd Fonotheek.

Arend miste het nieuwslezen echter en besloot toch weer terug te keren bij zijn oude beroep. Hij ging aan de slag bij Sky Radio. Daar is Arend niet alleen nieuwslezer, hij staat sinds enkele jaren ook aan het hoofd van de nieuwsdienst.

Tegenwoordig is Arend als nieuwslezer te horen op drie zenders: Radio 538, Sky Radio en Classic FM. Bij die laatste zender presenteert hij ook regelmatig programma's. In 2001 werd Arend onderscheiden met een Marconi Award in de categorie 'Beste Stem'. Naast zijn radiowerkzaamheden is Arend ook regelmatig te horen als voice-over op televisie. Zijn stem is bij de meeste kijkers vooral bekend van het programma 'Peter R. de Vries Misdaadverslaggever'.

Je begon je carrière in 1971 op het Veronicaschip. Hoe kwam je daar destijds terecht?

Freek Simon heeft mij in contact gebracht Veronica. Rob Out heeft mij toen na het beluisteren van een stemtest aangenomen. Freek was destijds een van de nieuwslezer aan boord. Freek die voor de TROS werkte is op 22 februari dit jaar op 59-jarige leeftijd overleden.

Je bent een tijd gestopt met nieuwslezen en Hoofd Fonotheek geworden bij het NOB. Uiteindelijk keerde je toch weer terug als nieuwslezer. Miste je het nieuwslezen?

Eigenlijk ben ik nooit gestopt met nieuwslezen! In de periode bij het NOB was ik wekelijks tijdens de weekeinden te horen bij Sky Radio en Radio 538.

Wat zou je zijn geworden als er geen radio bestond?

Ik heb mijn middelbare schoolopleiding gevolgd in Engeland. Ik wilde graag acteur worden en had toelatingsexamen gedaan voor de Royal Academy of Dramtic Art. Mijn vader echter wilde graag dat ik in Londen bij de Scheepvaartmaatschappij van Ommeren zou gaan werken als Scheepsbevrachter-in-opleiding. Dit heb ik toen gedwarsboomd door nieuwslezer bij Veronica te worden. Mijn vader een ex-marine man zei toen; “”ok!, Als je maar een zwemvest aantrekt”.

Heb je nooit de ambitie gehad om nieuws te lezen voor de televisie?`

Deze vraag wordt veel gesteld maar ik heb nooit deze kans gehad. Ook is het geen onderdeel geweest van mijn ambitie. Trouwens het nieuwslezerschap op radio was ook een toevalstreffer en geen fanatisme om bij de radio te komen.

Je bent nieuwslezer bij Sky Radio, Radio 538 en Classic FM. Dit zijn zeer verschillende zenders met een hele andere doelgroep. Betekent dat ook dat je het nieuws op een andere manier leest?

In principe is er geen groot stijlverschil in het lezen op de verschillende zenders, hoogstens het tempo kan wat variëren.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je radiocarrière?

Tja , wat zal ik daar nou op zeggen. Vooruit een anecdote dan maar.
Ik heb ooit een schriftelijke berisping gekregen van de hoofdredacteur van het ANP voor het vertellen van een grap op de radio.

Dit gebeurde tijdens een twee gesprek met de DJ tijdens het lezen van de verkeersinformatie. Dit speelde zich af in de periode van de Falkland Oorlog.

De DJ: “….en Arend heb je nog meer nieuws dan alleen verkeersinformatie?”

Arend: “Ja, weet je wie er in die vermiste Russische onderzeeër voor de Zweedse kust bij het Karlskrona zaten? (dat speelde toen in het nieuws)
Belgische parachutisten op weg naar de Falklandeilanden.Ha,ha……!

Bij Classic FM ben je ook te horen als presentator. Is presenteren iets wat je alleen doet voor de afwisseling of zou je in de toekomst meer willen gaan presenteren en minder nieuws lezen?

Mijn presentatie werk bij Classic FM doe ik veel plezier en heeft mij ook veel meer kennis van klassieke muziek bijgebracht. In presenteer daar nu zo’n 2 avonden en 2 middagen per week. De huidige verhouding presenteren en nieuwslezen is daarmee behoorlijk in evenwicht.

Je behoort al jaren tot de bekendste nieuwslezers van de Nederlandse radio en daarnaast ben je Hoofd Nieuwsdienst bij Sky Radio. Kun je aangeven wat iemand maakt tot een goede nieuwslezer?

De basis moet zijn een goed verstand, prettige persoonlijkheid, een goede stem en een grote hoeveelheid “personal power”.

Arend Langenberg [Sky Radio, Radio538 en Classic FM]

Gerelateerde Artikelen