Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Marc Wiers [Rebecca Radio]

In gesprek met?

Marc Wiers werd geboren op 27 juni 1973. Zestien jaar later, in 1989, begon zijn radiocarrière. De ziekenomroep van het Academisch Ziekenhuis in Groningen was de eerste omroep waar Marc te horen was. Na een paar jaar maakte hij de overstap naar het Groningse OOG Radio, waar hij uiteindelijk in 1997 programmaleider werd. Later deed hij het programma 'De Muziekfabriek' voor Radio Noord, elke werkdag tussen 14 en 17 uur.

Bij RTV Noord hield Marc zich niet alleen bezig met het presenteren van programma's, hij was op deze zender ook te horen als nieuwslezer en was verantwoordelijk voor de vormgeving van het station.

Marc werkte ook voor PRO-FM in Zaandam en bij toeval een blauwe woensdag bij WBIX, Big 105 in New York. In 2001 maakte Marc de overstap naar Rebecca Radio, een commerciële regionale omroep in het noorden en het oosten van Nederland. Bij dit station is Marc momenteel nog steeds te beluisteren. Elke werkdag neemt hij van 7 tot 10 uur de ochtendshow voor zijn rekening. Samen met zijn team presenteert hij 'Opstand'. Ook is Marc nieuwslezer en programmaleider bij Rebecca.

De concurrentie in de ochtend is zwaar, vooral van de landelijke zenders. Waarom zouden mensen toch naar jouw programma moeten luisteren en niet naar andere ochtendshows?

Ik draai, jaja, plaatjes die je nergens anders hoort, of: meer hoort. Denk aan Kosheen, Eskobar (erg mooi!), Tom Petty, Blessed Union of Souls, Toad the Wet Sprocket...En ik lul denk ik minder dan ze bijvoorbeeld op Radio 3 en Radio 1 doen, hoewel mijn baas daar weer anders over denkt. Geloof ik.

Zou je bij een (publieke) landelijke zender willen werken en welke zender zou dit dan moeten zijn?

Heel raar, maar zou het even niet weten. De muziek die we tegenwoordig bij Rebecca steeds meer draaien, zeg de poprock-plaatjes, samen met het leiding geven aan het jonge team hier, is voor mij voorlopig echt veruit het leukste wat radioland te bieden heeft. We kunnen hier nog enorm groeien, leuke uitdaging... en onze muzieklijst durf ik best één van de beste van ons land te noemen. We zijn er nog niet, maar als ik hoor dat Kosheen, Eskobar en Sensefield pas door onze concullega's worden opgepakt als wij ze al grijs hebben gedraaid, krijg ik het gevoel dat we best eens een leuk jaar tegemoet gaan...

Op de website van Rebecca staat te lezen dat je ooit een blauwe woensdag bij WBIX, Big 105 in New York hebt gewerkt. Hoe was je daar terecht gekomen?

Hahaha, stelt niet zo veel voor hoor... Ik was met een clubje vrienden in New York, en als we in de states zijn doen we altijd een paar radiostations aan. Dan geen hobbyclubjes hoor, maar de grote jongens zoals KOST, KIIS, WHTZ enzo, en bij WBIX werden we in afwachting van een ANDER radiostation (WPLJ) rondgeleid door een of andere stagiaire, roept die morning host "wanna join us", volgende ochtend hebben we geco-host, en die stagiair raar kijken, die had natuurlijk zelf z'n zinnen gezet op die plek, hahaha!

Wie zijn je voorbeelden op radiogebied?

Qua taalgevoel en muziekkennis denk ik een combi van Rob Stenders en Frits Spits. Verder weinig eerlijk gezegd, ik luister graag naar ervaren presentatoren, maar ga niet hun stijl na-apen.

Je bent van RTV Noord (een publieke regionale zender) overgestapt naar Rebecca Radio (een commerciële regionale zender). Is dat een groot verschil?

Yep. Bij de commercie merk ik toch een jongere inborst, verder zijn we wat slagvaardiger en meer publiekgericht, vergeleken met bijvoorbeeld Radio 1 waar ze nu al dertig jaar konkelen over horizontale programmering. Maar ja, daar maakt het journaille voor de helft de dienst uit...

Heeft commerciële regionale radio toekomst?

Uiteindelijk wel: we halen omzet uit zowel de landelijke als de regionale adverteerdersmarkt, en doen het zeker in een aantal provincies nu al beter dan de publieken in de voor adverteerders belangrijkste jongere doelgroepen, en als je 'onze cijfers' (die van CRN, de vereniging van regionale commerciëlen) het afgelopen jaar ziet zit er louter stijging in...

Wat zou je zijn geworden als er geen radio bestond?

Grafisch ontwerper of componist.

Hoe zie je de toekomst voor Rebecca Radio met het oog op de toekomstige herverdeling van etherfrequenties?

Beter! We gaan fors uitbreiden, waardoor ons bereik eindelijk optimaal wordt.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je radioloopbaan?

Een interview met Marcel de Groot, ik zo tegen hem "Boudewijn in nieuwe zakken", liep 'ie bijna kwaad weg, hahaha! Verder moeilijk te zeggen, soms denk ik 'dat was een leuke taalgrap', blijkt iedereen zich kapot te hebben geërgerd...

Naast dj ben je ook programmaleider bij Rebecca Radio. Brengt dat veel extra verantwoordelijkheden met zich mee?

Zeker wel. Je bent verantwoordelijk voor het geluid van het hele station, en daarmee eigenlijk het marktaandeel. Dus van muziek tot vormgeving tot nieuws... aaaaaaahhhh!

Wat doe je zoal in je vrije tijd, en wat zijn je hobby's?

Grafische ontwerpjes maken, jingletjes maken, veel boeken lezen, veel reizen over de wereld en natuurlijk de kroeg in, en voor dat laatste mag ik van de baas niet 'veel' zetten...

Marc Wiers

Gerelateerde Artikelen