Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Testuitzendingen DAB+ Zweden uitgebreid

DAB

De testuitzendingen in DAB+ in Zweden van zenderexploitant Teracom zijn opnieuw uitgebreid. Sinds deze week zijn ook vier radiostations van SBS Radio toegevoegd, waardoor het totaal aantal radiostations op de testmultiplex uitkomt op 19. De uitzendingen zijn te ontvangen in Stockholm, Uppsala en Gävle.

Testuitzendingen DAB+ Zweden uitgebreid In 2008 adopteerde de Zweedse overheid DAB+ als standaard voor digitale etherradio. Daarom test zenderexploitant Teracom sinds mei 2009 met deze nieuwe standaard voor Digital Audio Broadcasting (DAB).

Inmiddels zijn er drie radiozenders in de hoofdstad Stockholm opgesteld, één in Uppsala en één in Gävle, waardoor de testuitzendingen in grote delen van de provincies Stockholms län, Uppsala en het zuidelijke gedeelte van Gävleborgs län te ontvangen zijn.

Aanvankelijk waren er maar een handvol radiostations te ontvangen in DAB+, maar langzamerhand is dit aantal steeds verder toegenomen. Inmiddels zijn de publieke radiostations SR P2 Musik, SR P3, SR P4 Stockholm en SR Metropol in DAB+ te ontvangen. MTG Radio is vertegenwoordigd met Rix FM, Bandit Rock, NRJ en Lugna Favoriter. Daarnaast zijn er diverse andere lokale, internet- en studentenzenders te ontvangen, waaronder Radio Deejay, Skärgårdskanalen, Dansbandskanalen, Radioseven en Studentradion 98,9.

Sinds deze week is SBS Radio met vier radiostations toegevoegd. Hierdoor zijn nu ook Mix Megapol, The Voice, Rockklassiker en Vinyl digitaal via de ether te ontvangen. Het totale aantal radiozenders via DAB+ komt hiermee op 19. Hoe lang de testuitzendingen blijven duren is nog niet bekend ook. Ook is nog niet bekend of en wanneer de testuitzendingen omgezet gaan worden in reguliere uitzendingen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen