Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Erwin van der Bliek [Fresh FM]

In gesprek met?

Net als bij veel andere radiomakers, begon de carrière van Erwin van der Bliek op zee. Eind jaren tachtig maakte hij radio bij een aantal zeezenders, waaronder Radio Monique, Radio Caroline en Radio 558/819.

Na zijn zeezendertijd maakte Erwin begin jaren negentig zijn opwachting bij de Rotterdamse regionale zender Europoort. Dit station zou later overgaan in StadsRadio Rotterdam. Ook daar was Erwin te horen. Met het programma 'Hardcore Power' groeide hij zelfs uit tot een regionale bekendheid. In 'Hardcore Power' speelde Erwin het spel '100 piek of een kale kop', waarin kandidaten vragen moesten beantwoorden. Bij een goed antwoord viel er 100 gulden te winnen, was het antwoord fout dan werd je hoofd kaal geschoren.

In 1994 kwam Erwin bij Holland FM terecht. Ook toen die zender veranderde in HitRadio 1224 en uiteindelijk in HitRadio Veronica, bleef Erwin te horen in het weekend. Zo maakte hij onder meer op zaterdagavond het programma 'The Party Place', waarin de luisteraars alvast werden opgewarmd voor het uitgaan. Na zijn Veronica tijd maakte Erwin de overstap naar Radio Atlantis 103.2 FM om een jaar later bij City FM te belanden.

In diezelfde periode was Erwin ook weer op de landelijke radio te horen. Op 3FM presenteerde hij elke zondagnacht Pyjama FM voor de AVRO en de KRO. Erwin wilde echter meer en dat was bij 3FM niet mogelijk. Toen hij een aanbieding kreeg van Noordzee FM was de keus gauw gemaakt. Erwin verliet City FM en 3FM om bij Noordzee elke middag tussen 16 en 19 uur zijn programma te maken. Na een paar maanden kwamen beide partijen echter tot de conclusie dat het beter was de samenwerking te stoppen. Na zijn vertrek bij Noordzee FM kon Erwin vrijwel direct zijn plekje bij Pyjama FM op 3FM terugkrijgen. Ook was hij korte tijd elke nacht tussen 3 en 6 te horen op 3FM.

Sinds 1 april 2002 is Erwin dagelijks te horen op Fresh FM, de regionale commerciële zender voor het noordelijk deel van de provincie Zuid-Holland. In het programma 'The Party Place' draait hij elke werkdag tussen 19 en 22 uur de beste dance muziek. Ook komen er regelmatig bekende dj's langs.

Detail: tijdens zijn eerste uitzending voor Fresh FM belde Erwin Martin Slijper, de webmaster van Radio.nl, live in de uitzending. Martin geloofde niet dat Erwin de overstap had gemaakt naar Fresh FM en op deze manier bewees Erwin dat het wel degelijk waar was.

Je bent begonnen met radio maken op een schip in de Noordzee. Waarom daar, en wat deed je daarvoor?

Daarvoor heb ik mezelf door de HAVO heen gesleept. Radio Monique was toen een erg goed beluisterd station dus dacht ik,.... laten we dan dat station maar eens proberen. Bandje gestuurd en binnen een maand zat ik daar.

Welke radiomakers zijn je voorbeelden?

Klinkt misschien raar maar, .....geen.

Waarom maakte je de keuze voor regionale zender Europoort?

Dit station is zoals je natuurlijk weet opgezet door Nico V. Die kende ik natuurlijk van Monique. En na drie jaar middengolf werd ik toch benieuwd hoe al die liedjes in stereo zouden klinken.

Bij StadsRadio Rotterdam had je een spel met de naam '100 piek of een kale kop?. Is het wel eens gebeurd dat kandidaten moeilijk deden als ze het spel verloren en hun hoofd moest worden kaalgeschoren?

Nee, maar ouders wel.

Hoe is je de tijd van Veronica bevallen en zou je ooit nog willen werken bij deze omroep?Werken bij een station zonder zender lijkt me verre van boeiend.

In 1999 ben je bij Radio 3FM begonnen, hoe kwam je daar terecht en hoe beviel het om s’nachts radio te maken?

Bandje sturen naar Jan Steenman van de AVRO, uitgenodigd worden enz. De nacht op 3 was top om te doen. Je mag daar in die uren zelf je muziek doen. Smullen dus.

Helaas mocht je jezelf niet verder ontwikkelen bij 3FM, waarom heb je toen de keuze gemaakt voor Noordzee FM?

De schoorsteen moest blijven roken.

Bij Noordzee FM heb je het maar enkele maanden volgehouden. Wat was de echte reden van je vertrek bij die omroep?

Ze vonden me daar te rebbels.

Tegenwoordig maak je alleen s'avonds radio. Heb je daarnaast nog andere werkzaamheden?

Ik draai in de weekenden op feesten en spreek commercials in voor bijvoorbeeld ID&T.

Je hebt bij veel stations gewerkt, wat was je leukste tijd? (en wat is het slechtst bevallen)

Leukst 3FM / nacht. Minst leuk Noordzee FM.

Je maakt veelal dance-georiënteerde radioprogramma’s. Vind je dat leuker om te maken dan een wat algemener programma, zoals je op Noordzee FM of 3FM deed?

Ja zeker. Dance is de pop van nu. Het veranderd steeds en dat boeit me.

Er zijn de laatste jaren steeds meer specifieke dance-programma’s erbij gekomen op de diverse Nederlandse radiozenders. Waarin onderscheidt jouw programma zich van de andere danceprogramma’s?

Het sfeertje denk ik.

Erwin van der Bliek

Gerelateerde Artikelen