Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Fred Siebelink [Radio 3FM]

In gesprek met?

Fred Siebelink werd op 15 april 1961 geboren in Utrecht. Het is dan ook niet zo vreemd dat de radiocarrière van Fred begon bij Omroep Utrecht. Zijn liefde voor die stad blijkt ook wel uit het feit dat Fred zelfs in de gemeenteraad heeft gezeten. Het landelijke radioverhaal begon voor Fred toen hij bij Veronica terechtkwam.

Daar was Fred in de nacht te horen met ‘Shockradio’. Samen met onder anderen Rob Stenders, Hilbert Elskamp en Floortje Dessing maakte hij elke zaterdagnacht een spraakmakend programma op Radio 3. Toen Veronica in 1995 het publieke bestel verliet, werd naast HitRadio Veronica, het alternatieve station Kink FM opgericht. Evenals Rob Stenders kwam ook Fred hier terecht. Na een paar maanden vertrokken Rob en Fred echter alweer bij Kink FM. Zij vonden dat ze zich te veel aan een bepaald format moesten houden en zelf te weinig invloed hadden op de muziekkeuze.

Korte tijd na het vertrek bij Kink FM was Fred, uiteraard samen met Rob Stenders, alweer te horen op Radio 3FM. Ze konden bij de Vara aan de slag, waar ze elke werkdag tussen 14 en 16 uur het programma “Stenders” gingen maken.

Bovendien kreeg het duo een programma op vrijdagnacht tussen 1 en 3 uur om hobbyplaatjes te kunnen draaien, ‘Freakolympics’. In de middag waren Rob en Fred altijd goed voor spraakmakende acties. Zo besloten ze met elkaar te trouwen (Homo-GEEN-Huwelijk) en maken ze nog steeds jaarlijks een kalender voor een goed doel. Ook namen ze een single op (Punkpourrie).

Toen Edwin Evers in april 2000 besloot Radio 3FM te verruilen voor Radio 538, verhuisde het programma van Rob Stenders naar de ochtenduren. Uiteraard verhuisde Fred mee.

Inmiddels is Fred alweer ruim twee jaar elke werkdag te beluisteren tussen 6 en 9 uur als side-kick bij het programma “Stenders Vroeg” en natuurlijk op vrijdagnacht in de “Freakolympics”. Bij afwezigheid van Rob Stenders neemt Fred bovendien de presentatie van het laatstgenoemde programma op zich. Daarnaast is Fred ook invaller voor programma's als “Denk aan Henk” en & “Leuk is Anders”.

Je radiocarriere is begonnen bij Omroep Utrecht, wat deed je daar precies. Heb je daarvoor ook nog bij piraten gezeten, en wie leerde je het radiovak?

Ik heb mezelf het vak geleerd. Ik ben geheel per toeval (zo rond m’n 28e) de radio ingerold. Ik presenteerde bij Omroep Utrecht, (toen nog erg leuk) zo’n beetje alle programma's wel een keertje en ging daardoor veel op m’n bek. Volgens mij leer je het zo het beste, doe maar wat.

Mijn eigen programma's waren DEMKA; een programma met Utrechtse bands en 'KUT, het is weer maandag" een debiele talkshow waarin c-artiesten hun excuses moesten aanbieden voor het uitbrengen van hun single en BN-ers meededen aan 'doe eens een 06nummer na'. Een item dat nog met toestemming is gejat door Inkel.

Samen met onder anderen Rob, Hilbert en Floortje maakte je Shockradio. Zijn er bepaalde items die jullie destijds in Shockradio deden, waarvan je achteraf denkt: hadden we dat nou maar anders of helemaal niet gedaan?

Ik heb helemaal nergens spijt van. We hebben er geschiedenis mee geschreven in radioland. In het tv-programma "the story of radio' werden we door onze lieve collega's met de grond gelijk gemaakt hahahaha. Inmiddels hoor je verspreid over de radio al onze items in een of andere vorm terug. De terreur-telefoontjes, harde interviews (toen nog totaal ongebruikelijk!), typetjes en imitaties van Chriet T. en allerlei randfiguren.

Terugkijkend kun je dus zeggen dat we vernieuwend zijn bezig geweest en dat is voor mij essentieel.

Ik zit namelijk niet zo graag veilig in het midden..........en voor de poen ben ik het nooit gaan doen.

Je hebt ook in de politiek gezeten, hoe is dat bevallen? Zou je daar ooit nog de verder in willen gaan, en wat zou je dan gaan doen?

Ga niet in de politiek! Politiek anno nu is een verouderd en verkankerd systeem. Ik ben een echte democraat maar inmiddels is de vorm totaal ziek en uitgehold. Wie heeft er dan nog de macht als minder dan 50 procent gaat stemmen??. Ik maak me hele grote zorgen hierover. Henk en onder andere ik moesten wel in utrecht. Het stadsbestuur had zo'n beetje een deel van de stad verpatst aan een aantal grote bedrijven.

Die tijd was erg leuk omdat alle mandarijnen volkomen in paniek raakten toen we de grootste partij waren geworden. Helaas ebt zo'n effect ook snel bij een leefbaar utrecht weg. Als we niet uitkijken worden we net zo'n sufkutterige en saaie partij als alle anderen. Geloof me, ga als frisse geest nooit in het politieke metier. Het is zonde van je talent en je versuft met de dag.

Kink FM is het kleine broertje van Veronica. Bij KinkFM was je maar zeer kort te horen, hoe heb je die korte tijd ervaren?

Geweldig!!! Niets is zo leuk als het opstarten van een nieuwe zender. Rob en ik zijn wekenlang ondergedoken om de beste playlisten en artiesten te selecteren voor het station. Helaas, na een week of 8, terwijl er echt 'iets' gebeurde, besloot Veronica er een research-groep en een format uit Duitsland op het station te gooien. Daar ging de vrijheid en onze losse muzikale keuze. Ik werkte elke dag en zag daardoor geen enkel bandje meer. Dance (waar de echte vernieuwing vandaan kwam) was ook een beetje uit den boze. Ik had het snel gezien en heb, van de ene op de andere dag, met pijn in m‘n hart, ontslag genomen.

Nu luister ik wel weer eens. Kink draait muzikaal zo'n beetje wat wij deden in de begintijd. Dat heeft dus zeven jaar gekost! zonde he. Veronica is al heeeeeel lang VERONICA niet meer en KINK een slepende zaak. Ik wens ze wel allebei een zender toe want dat is eerlijk.

Het programma “Stenders” in de middag tussen 14-16 uur op 3FM werd zeer goed beluisterd, inmiddels is daar nu Cobus Bosscha te horen. Zou je ooit weer terug willen naar dat tijdstip, of zou je nog heel wat anders willen doen op 3FM?

Nee joh. Ik ben niet zo nostalgisch. Misschien ga ik nog wel eens wat anders doen waar dan ook. Ik heb alleen helaas geen enkele ambitie.

Je bent eigenlijk vooral te horen als side-kick van Rob Stenders en slechts heel af en toe als inval-presentator? Zou je niet een eigen programma willen hebben op een vaste tijd?

Ehm. zie vorige vraag. Sorry haha.

Rob Stenders en jij hebben regelmatig spraakmakende items en stunts in het programma (de kalender, het huwelijk, enz.). Hoe verzinnen jullie elke keer weer dergelijke ludieke acties?

Pff. Op de meest vreemde plekken. Ons huwelijk hebben we straal-lazarus bedacht op een terras op Kreta. De kalender ontstond tijdens een gezamenlijke piesbeurt in de duistere wc's van 3FM. Hoe reguleer je creativiteit? Als het goed is komt het uit de lucht vallen en lig je helemaal dubbel. Daarna brainstormen we het radio-vriendelijk en dan zien we wel of het opgepikt gaat worden door het op de radio te pleuren. Hebt altijd pen en papier bij u would-be radiomakers....

Hoe bevalt het je om alleen in de ochtend radio te maken als Rob Stenders en Erik Dikeb er niet zijn?

Leuk maar vreselijk zwaar. ik mis Rob altijd en dat is omgekeerd ook het geval. We zijn een beetje vergroeid. Jut en Jul benne watjes zonder elkaar. Gelukkig is er altijd wel een Eric of Margreet om ons scherp te houden of eens lekker uit te lachen als we weer eens ontevreden over ons zelf zijn. Rob en Ik vinden onszelf zelden goed hoor. We zijn een stelletje pisvingers. We kunnen altijd beter......soms tot wanhoop van anderen!

Welk programma maak je het liefst, want je maakt er veel meer dan “Stenders Vroeg” en waarom dan?

De Freak-o-lympics. Ik krijg daar een zendingsgevoel bij en het is een wekelijks muzikaal kado voor den luisteraar. Rob, Gerard Ekdom en ik zijn van die nerds die platen draaien die iedereen bijna helemaal vergeten is. Het is ziekelijk, we hebben een muzikaal fotografisch geheugen haha. Ik denk dat het qua sfeer en platenkeuze het beste programma van de Nederlandse radio is (ahum tralala)

Je hebt in het verleden ook een eigen single gemaakt, zou je ooit nog eens willen doen?

Tuurlijk. Kom maar op. Ik heb nog veel meer gedaan hoor op platen en cd gebied. Probeer het maar te achterhalen! Een tip voor debielen: Baden Baden Heartcore met 'ga je mee naar Loosdrecht'

Heb je naast je radiocarrière ook nog andere bijbaantjes, bezigheden of hobby’s?

Tsja, lezen en zelf schrijven. Ik presenteer een talkshow in Utrecht, doe presentaties, schilder en verzamel strips (sandman, luc orient, ed) en ben een waanzinnige b-film fan.Oude jaren 70 porno is ook favoriet
Binnenkort ga ik met Ronald Giphart en misschien Pierre Wind een muzikale-KOOK-show doen. Toe maar toe maar poepoe.

Hoe zie je de toekomst van de radio tegemoet na 1 februari 2003?

Alles komt goed. De strijd barst los rond het gouden kalf. Verschillende pop-zenders zullen alles in de ring gooien en zo hoort het ook. SkyRadio blijft de grootste want veel mensen slapen overdag het liefste een beetje door.

De radio, internet en tv vloeien als vanzelf binnenkort samen. De zenders gaan steeds meer onderdeel uitmaken van de platen-industrie en omgekeerd want je kunt je favoriete artiesten met een druk op je afstandbediening of via je mobieltje direkt bestellen of downloaden.

Door het aanbod van diverse niche-zenders op het internet versprokkeld de radio steeds verder. De zapp-cultuur is al begonnen bij de radio oude stijl. Mensen zoeken zelf wel uit wie ze leuk vinden.
Mensen binden zich nog wel aan de personalty's die ze, op de tijd die het hun uitkomt, het leukste vinden........

Welke van de zenders in het huidige radiolandschap vind je goed en waarom?

Ik kan me helemaal verkneukelen bij Radio 192. Ze doen, onbedoeld en bedoeld, zo ongelofelijk lief en truttig. Ik lach me kapot als Eddy Becker 10 minuten lang zijn programma zit te openen met zo'n intstrumentaal tune-tje uit de jaren zeventig. Mij kun je dan opvegen. Het zijn mijn radiohelden van vroeger en ik hou intens van die mensen.
Een speciale vermelding verdient Sylvana op godbetterehet Radio Noordzee. Ze maakt daar een fantastisch programma met ouwe soul, hippe R&b,hiphop, en Funk. Ik ben een beetje verliefd op haar hihi.

Fred Siebelink

Gerelateerde Artikelen