Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Will Luikinga [Radio 192]

In gesprek met?

Vanaf zijn jeugd is Will met muziek bezig. Toen hij tien jaar was speelde hij al saxofoon, later piano, dwarsfluit en ongeveer alles waar muziek uit komt. Na de HBS kwam hij bij verschillende bladen terecht, schreef columns en studeerde aan het instituut voor perswetenschappen.

In zijn diensttijd zat Will in het fanfarekorps der Artillerie, en was hij werkzaam bij muziek- parade, televizier, recordworld en lid van de indertijd fameuze groep Roeck Wiliams and the fighting cats. Later Roeks family, Ginger Ale.

Via Rob Out kwam Will bij Veronica. Eerst deed hij nachtprogramma’s, later Will Wil Wel tussen twaalf en het beroemde geluid van een spruitje en Harry. Vanaf de start van het Veronica-blad schreef Will een wekelijkse column, maar daar stopte hij eind 1999 mee na ruim dertig jaar.

Ook produceerde Will de eerste vier LP’s met Lee Towers, hiervan werden er twee goud en twee platina. Will schreef veel liedjes zoals Papa was a poor man, In the still of the night, The flood, Verliefd verloofd getrouwd, Dinge Dong, etc etc. Voor de televisie produceerde hij Hollanders, de Patsboemshow, Ha die dieren, en nog een heleboel andere programma’s.

Na Radio Veronica kwam Will terecht bij Radio 538 en tegenwoordig kun je hem dagelijks horen op Radio 192.

Welke periode uit je leven heeft de meeste indruk op je gemaakt?

Moeilijke vraag want elke dag maakt indruk op me want ik ben namelijk altijd met van alles bezig!

Maar de periode dat ik bij de zeezender Veronica heb gewerkt en ook later toen we met twaalf man een radio- en teevee- station moesten runnen was geweldig!!!

Jullie waren, toen je net bij Radio 538 zat, behoorlijk aan het pionieren. Ben jij van huis uit ook iemand die altijd het voortouw nam?

Ik ben altijd een voorstander geweest van vrije radio en dat komt waarschijnlijk omdat ik heel sterk zo’n tiepje ben van; ik regel mijn zaakjes zelf zonder dat iedereen zich daar mee moet bemoeien en ik begin helemaal te stuiteren als ik vind dat er allerlei lullige regeltjes zijn bedacht om een bepaalde groep te beschermen! Leve de vrije concurrentie.

Is die tijd van Radio Veronica nu weer terug met de komst van Radio 192?

Radio 192 is natuurlijk het beste station van Nederland en een heleboel programma s klinken weer zoals vroeger bij Veronica, maar je kunt het niet vergelijken met de tijd van Veronica.

Wat wel is gebleven bij 192, en dat vind ik het allerbelangrijkste, de gezelligheid en een band met je luisteraars. Dus geen ADG, oftewel Arrogant Deejay Gedrag.

Jouw programma’s komen uit Benidorm (Spanje), mis je het contact niet met de andere Radio 192 medewerkers?

Totaal niet .Ik heb dertig jaar tegen Bouman aangekeken. Mag ik even.

Will Wil Wel, jouw programma was altijd met een telefoonspel. Kunnen we binnenkort ook een spel verwachten tussen 12 en 2 op Radio 192?

Ik weet het niet.. Ik maak nu weer twee uur per dag radio terwijl ik eigenlijk van plan was het niet meer te doen. Ik zou het niet willen missen, maar weer een spelletje? Moet ik nog eens rustig over nadenken. Ik wil dan in ieder geval met wat totaal anders komen!

Waar staat Radio 192 over pak weg 5 jaar?

Als er dan nog geen kei op de aarde is gevallen zal 192 een vaste plaats hebben gekregen tussen al die andere stations die het leven waard maken geleefd te worden en zullen de mensen zeggen: Gezellige hé bij die gouwe ouwe jongens.

Je belooft al jaren aan je fans van je column uit het Veronica blad dat er een bundel komt. Hoelang duurt het nog?

Het boek komt er zeker. Probleem een is opgelost want we hebben nu dankzij een heleboel aardige mensen alle veronicabladen waar de columns in staan. Het is slechts een kwestie van uitzoeken en dat kost tijd, want ik moet ze wel allemaal doorlezen. Dertig maal pakweg tweeënvijftig…...

Naast al je radiowerk heb je ook altijd TV gemaakt. Kunnen wij binnenkort Will Luikinga ook weer via de TV bewonderen?

Denk het niet! Moet ik weer zo op mijn lijn letten.

Je bent gestopt met het schrijven voor het Veronica blad. Er waren mensen die alleen lid werden vanwege jouw column. Zou je voor Radio.NL een column willen schrijven?

Toen ik een paar jaar geleden ben gestopt, wilde ik niets meer doen. Nu maak ik weer radio en daar ben ik heel blij mee en daar wil ik het bij laten. Voor mijn vriend Becker schrijf ik elke maand een column in zijn blad Flashback omdat hij mij verleden jaar heel aardig na een teevee-optreden naar mijn hotel heeft gebracht met zijn auto.

Maar al die andere bladen en instellingen moet ik helaas teleurstellen . Ik stuur af en toe wel een ingezonden brief.

Will Luikinga

Gerelateerde Artikelen