Zoek
Sluit dit zoekvak.

Minister profiteerde van uitstel radioveiling

Minister Heinsbroek van Economische Zaken heeft als zakenman meegewerkt aan het uitstellen van de veiling van radiofrequenties. Opvallend genoeg is hij nu voorstander van de veiling.

Vandaag zal minister Heinsbroek het kabinet voorstellen alsnog tot veilen over te gaan omdat de Rotterdamse rechtbank het Rijk daartoe zou verplichten. Directeur Erik de Zwart van Radio 538: ‘Ik kan me nog goed herinneren dat Heinsbroek hier halverwege 1997 langskwam als directeur van Radio 10. Hij had het initiatief genomen om te komen tot een convenant tussen de bestaande commerciële omroepen en de overheid om een veiling te vertragen. Dat is toen ook gelukt. En nu is hij ineens vóór veilen. Ik heb het idee dat er sprake is van rancune. Met zijn radiostation Radio 10 is het daarna niet goed gegaan, terwijl het Radio 538 wel goed gaat.’

Radio 538 is, net als alle andere bestaande commerciële omroepen, tegen de veiling. Bij een veiling zou Radio 538 samen met anderen moeten bieden op haar ‘eigen’ frequentie. ‘Alsof je eerst je huis wordt uitgezet en het daarna mag terugkopen’, aldus De Zwart.

Minister Heinsbroek was in 1997 directeur van het mediabedrijf Arcade, waar Radio 10 deel van uitmaakt. Een jaar eerder had hij zijn bedrijf verkocht aan uitgever Wegener. Heinsbroek had toen hetzelfde belang als De Zwart bij het vertragen van de veiling. De Zwart: ‘Bij een veiling gaat iedereen bieden en uiteindelijk betaalt de winnaar te veel. Maar dat merkt-ie jaren later pas als het niet lukt het geld terug te verdienen. Vandaar dat Heinsbroek toen vond dat we een convenant met de overheid moesten sluiten waarbij rekening werd gehouden met de belangen van de zenders die er al zijn. Hij heeft daartoe het initiatief genomen. Met dat convenant werken we tot op de dag van vandaag.’

In 1997 kwamen de overheid en de bestaande commerciële radiozenders overeen dat er eerst een herverdeling van de frequenties onder de bestaande zenders zou plaatsvinden en daarna pas gekeken zou worden naar de ruimte voor eventuele nieuwkomers. Gevolg was dat de veiling werd uitgesteld en de commerciëlen tijd wonnen.