Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland: Meer commerciële radio via DAB+ [Update]

DAB

In het Duitstalige gedeelte van Zwitserland zijn binnenkort nog meer commerciële radiostations via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen. Per 1 mei start Radio Argovia met uitzenden via DAB+. Een maand later volgen Radio Top, Radio Sunshine en Radio Central. Het aantal radiostations via DAB komt hiermee op 31.

Zwitserland: Meer commerciële radio via DAB+ [Update] Lange tijd was DAB in Zwitserland alleen weggelegd voor de publieke omroepen. Sinds oktober 2009 mogen echter ook commerciële radiostations via DAB uitzenden in Zwitserland. Vooral in Duits-Zwitserland zijn er veel commerciële stations die hiervan gebruik maken. Het geeft ze namelijk de mogelijkheid om hun dekking te vergroten.

Zwitserland kent namelijk uitsluitend lokale commerciële radio. Een radiostation in Bern is bijvoorbeeld niet via FM in Zürich te ontvangen en andersom. Via DAB is het echter wel mogelijk om in geheel Duits-Zwitserland via de ether uit te zenden.

In eerste instantie besloten acht commerciële stations via DAB te gaan uitzenden, waaronder Radio Basel, Energy Zürich en Top Two. De afgelopen jaren is het aanbod echter flink toegenomen. Vanaf 1 mei wordt ook Radio Argovia uit het kanton Aargau toegevoegd aan het aanbod. Een maand later volgen Radio Top uit de regio Zürich, Radio Sunshine uit Rotkreutz en Radio Central uit Brunnen.

Het totaal aantal radiostations dat in Duits-Zwitserland via DAB is te ontvangen stijgt door de toevoeging van de vier radiostations naar 31. De meeste radiostations zenden in DAB+ uit. Alleen de publieke omroep DRS zendt nog in de oude MP2-standaard uit.

In eerste instantie was DAB alleen in de regio Zürich te ontvangen. Momenteel wordt er echter hard aan gewerkt om grote delen van Duits-Zwitserland te dekken. Inmiddels is ontvangst ook al mogelijk in delen van Centraal Zwitserland, Noordwest Zwitserland, het Berner Oberland en het Berner Mittelland mogelijk. Dit jaar volgt ook Oost Zwitserland.

Duits-Zwitserland is overigens een goed voorbeeld waar DAB steeds meer ingeburgerd raakt. Begin dit jaar waren er al 600.000 DAB-ontvangers verkocht in heel Zwitserland, waarvan 500.000 in Duits-Zwitserland. Inmiddels heeft al ruim 18% van de huishoudens in Duits-Zwitserland een DAB-ontvanger in huis. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen