Kies je favoriete radiostation

Dossiers

8 Aanmeldingen voor regionale DAB-capaciteit Hessen

DAB

De regionale mediaraad van Hessen, de LPR, heeft acht aanvragen voor capaciteit op het regionale multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) binnengekregen. Onder meer bekende zenders als Hit Radio FFH, Radio Bob en Energy Rhein-Main hebben zich aangemeld om uit te mogen gaan zenden via digitale etherradio. Verwacht wordt dat zij nog deze zomer een vergunning krijgen.

8 Aanmeldingen voor regionale DAB-capaciteit Hessen Eind maart startte de LPR de verdeelprocedure voor capaciteit op het regionale DAB-multiplex in Hessen. Een verdeelprocedure die overigens met argusogen wordt gevolgd door de Duitse radiowereld. In Hessen wordt namelijk nogal sceptisch tegen DAB aangekeken.

De regionale publieke omroep hr heeft in het verleden alleen getest met DAB en ook commerciële radiostations hebben hun uitzendingen enkele jaren geleden al gestaakt. Alleen de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk, DeutschlandRadio Kultur en DRadio Wissen zijn nog in de regio Frankfurt via DAB te ontvangen.

Critici zijn van mening dat als DAB in Hessen van de grond komt, dat dan ook commerciële radiostations in andere deelstaten volgen. En de kans dat DAB in Hessen van de grond komt is inmiddels alweer iets groter. Volgens de Duitse website Radioszene heeft de LPR in totaal acht aanvragen voor capaciteit op de regionale multiplex gekregen.

De stations die willen gaan uitzenden via DAB zijn: Hit Radio FFH en een nog op te zetten digitaal themakanaal FFH-Seasons, de pop-rockzender Radio BOB, Energy Rhein-Main, Radio Fortuna, de christelijke zender Radio Horeb en Absolut Relax, een zusterstation van AbsolutRadio, dat landelijk via DAB gaat uitzenden. Daarnaast heeft zenderexploitant Media Broadcast capaciteit aangevraagd voor datadiensten.

Het is de bedoeling dat de radiostations via de nieuwe efficiëntere standaard DAB+ gaan uitzenden op kanaal 11C. In eerste instantie worden alleen twee zenders in het Rhein-Main gebied (Frankfurt en Großer Feldberg) in gebruik genomen, waardoor ongeveer 3,6 miljoen inwoners DAB kunnen ontvangen. Mogelijk volgt op korte termijn ook nog een zender in Wiesbaden, waarna het zenderpark de komende jaren verder uitgebouwd kan worden, Verwacht wordt dat de eerste twee zenders al komend najaar in gebruik worden genomen, als exploitant Hessen Digital Radio de bouwwerkzaamheden heeft afgerond.

Naast de commerciële radiostations gaat ook de regionale publieke omroep hr uitzenden via dit regionale multiplex. Eerder deze maand werd bekend dat vanaf 1 oktober 2011 de zenders hr1, h2 Kultur, hr3, hr4, hr Info en hr You FM gaan uitzenden via DAB+. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen