Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Koen van Tijn [ID&T]

In gesprek met?

Koen van Tijn (alias voor Richard van Rijn) begon zijn lange radiocarrière in Amsterdam bij het illegale radiostation Counterpoint FM in 1986. Koen stuurde een demo tape na aanleiding van een advertentie in Disco Deejay Service, en werd meteen aangenomen bij Counterpoint FM. Daarna werkte hij onder andere een tijdje in Belgie bij SIS Antwerpen. (later Nostalgie, en Hitradio BAKO Super 106)

Begin jaren 90 werkte Koen een paar jaar voor radiostations in Boston. Ook liep stage op de Connecticut School Of Broadcasting bij Satellite Music Network (die een aantal formats verzorgde voor heel Amerika). Daarnaast heeft hij in Amerika een radio opleiding gevolgd, en leerde Koen hoe je een format moest maken.

Terug in Nederland was Koen verantwoordelijk voor het opzetten van Hit-Radio (spin off van SkyRadio, wat later Radio538 werd). Later maakte hij de overstap naar Hitradio Veronica, wat nu de naam YorinFM heeft.

Daarna kwam hij bij StadsRadio Rotterdam / Denhaag / City FM / SUN FM als programmaleider. Ook ging hij de Morning show hosten en was hij 'nationaal muziek coordinator'. Ook werkte hij op vrijdagavond samen met Michel de Hey bij Planet E. Dit was een House / Techno radioprogramma op Stads Radio Rotterdam. Toen hij daar wegging nam Niels Hoogland zijn taak over.

Sinds september 2000 werkt hij bij ID&T Entertainment Group, dat voorheen een andere naam had (SlamFM / New Dance Radio) Hier is hij de program director van ID&T Radio en presenteert hij dagelijks tussen 5 en 7.

In 1986 kwam je bij Counterpoint FM, je eerste radiostation. Heb je voor die tijd nog ander werk gedaan toen je van school afkwam?

Vooral veel draaien in discotheken en in de gaarkeukens van Schiphol gewerkt om mijn reis/ studie in Amerika mee te betalen.

Als we naar je programma luisteren, kan men horen dat je een liefhebber van de dancemuziek bent. Wat betekent die muziek voor jou?

Ik ben zeker liefhebber van dance muziek, was in mijn jeugd fan van Decibel een legendarische piraat in Amsterdam, die draaiden altijd veel Dance en Wave (mid 80's) ook WAPS en Counterpoint FM hadden veel invloed op mijn smaak.

Ik kreeg ook regelmatig bandjes uit de states opgestuurd van verre familie, vooral HOT 103 (nu Hot 97) en Power 106 hadden veel invloed op mijn radio en muzieksmaak. Ik vind sowieso ' strakke' format stations veel leuker dan stations die ' van alles door elkaar' draaien. Op dit moment zijn KTU in New York en Star 98.7 in LA mijn favoriete stations in de states, in europa vind ik NRG France en Virgin UK behoorlijk goed en natuurlijk ons eigen ID&T!

Bij ID&T ben je naast programmamaker ook program Director. Welke van de twee ben je het liefst als je zou moeten kiezen?

Vind ik moeilijk, ik heb het altijd leuk gevonden om met het ' overall' product bezig te zijn en ook programma's te maken....

Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je carrière?

Misschien toch wel de live uitzending vanuit de Arena in Amsterdam tijdens Sensation white en Black samen met Dennis Hoebee afgelopen zomer, we zaten in de sky box van Mart Smeets en het leek ook net of we een groot sportevenment aan het verslaan waren (wat eigenlijk ook zo was natuurlijk!).

Wie zijn je voorbeelden op radiogebied?

Howard (Hoffman) en Stephanie (Miller) HoT 97 (early 90's) oude tapes van Radio London (60's)

Je hebt een radio-opleiding in Amerika gevolgd, in hoeverre heeft dit de rest van je carrière beïnvloed?

Daar leer je een hoop ' bullshit' af en leer je wat belangrijk is: de luisteraar.

Zou je ooit nog eens terug willen naar Veronica of Radio 538?

If the money is right... , nee geintje. Ik heb een leuke tijd gehad en veel geleerd daar, maar op dit moment is het wel heeel erg leuk bij ID&T.!

Als je nu nog een nieuw radiostation mocht willen beginnen, hoe zou jouw ideale radiostation er uit komen te zien?

Is eigenlijk wat we aan het doen zijn en is dus BEDRIJFSGEHEIM!!

Als er geen radio zou bestaan, wat zou je dan zijn geworden?

Journalist/ oorlogscorrespondent.

Heb je naast je werk als DJ bij ID&T nog andere bezigheden of hobby's?

Vooral toch radio, nieuws / actualiteiten, liefde en SEX ! !

Koen van Tijn

Gerelateerde Artikelen