Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Richard Rijk [8FM]

In gesprek met?

Richard Rijk (alias Richard Damen) is geboren in het hart van Brabant op 26 juli 1964 in Den Bosch. Richard was op zijn 15de al op de radio(piraat) te horen, tevens werkte hij bij diverse discotheken waaronder Galaxy in Den Bosch. Ook was Richard bij enkele piraten te horen in het verre verleden.

Midden jaren 80 werd Radio Benelux regelmatig uit de lucht gehaald en de lol was er van af. Daarna maakte Richard de overstap naar België, waar lokale radio werd toegestaan. De grens radio werd goed beluisterd in Nederland. Hij begon bij Fantasy Radio in Weelde, waar hij een ochtendshow maakte, gericht op Tilburg.

Ook was hij lange tijd te horen op Radio Keizerstad en Delta Radio Nijmegen. Richard werkte in 1984 en 1985 bij Keizerstad. Daarnaast was hij nog steeds werkzaam in diverse discotheken (dat deed hij ten tijde van Keizerstad al). Midden jaren 80 deed hij ook mee aan de "Nationale Discotheek Kampioenschappen", de Nederlandse DJ kampioenschappen met in de jury Lex Harding. Richard werd op een neuslengte verschil 2e van Nederland. Commentaar van Lex Harding was; "Je stem is mooi maar de muziek keuze is minder".

Later heeft hij met Jan Tiebosch de Stadsradiogroep opgericht. In de negentiger jaren verzorgden zij de programma's op diverse lokale omroepen.Toen het mogelijk werd commerciële regionale omroep te bedrijven zijn Jan en Richard in 1997 met Radio 8FM begonnen. Richard werd hier tevens programmadirecteur. In 1998 begon 8FM met uitzenden via de ether. Richard maakte samen met zijn collega Ronny van Brabant (eveneens Stadsradio Groep) een volledige overstap naar Radio 8FM.

Je hebt in je hele radiocarrière veel radiostations versleten, wanneer is het allemaal begonnen, en bij welke radiostations heb je tot nu toe gewerkt?

Op een vakantie in Italië leerde ik Arno van Breda, DJ op Benelux Hilversum, kennen. Regelmatig ging ik op zondag naar Hilversum om daar te luisteren naar Radio Benelux. Alle dj's hadden een radio-naam aangenomen om het de politie niet al te makkelijk te maken. En "Damen" klinkt niet echt flitsend, dus moest er een echte DJ naam komen.

Samen met Henk van Laarhoven, tevens ook DJ op Benelux Den Bosch, hebben we gezocht naar een passende naam. In een of ander roddelblad stond een artikel over "Rijk de Gooijer". Dat leek me wel wat, ik noemde me vanaf die dag "Richard Rijk" en hij "Henk de Gooijer". Toen ik 17 was kwam ik in Galaxy te werken, toch vreemd want je moest 18 zijn om binnen te mogen.

Je hebt bij veel piraten gewerkt in het verleden, hoe kijk je terug op die tijd?

Gezellige tijd, spannend (wanneer komt de RCD weer?), bij Keizerstad heb ik veel geleerd.

Je hebt een tijd bij radiozenders in België gewerkt en als Nederlander heb je soms toch een iets andere woordkeus en taalgebruik. Hoe vonden de Belgische luisteraars het dat er een Nederlander te horen was?

Volgens mij luistert er geen een Belg naar de grens radio.

Vind je plaatjes draaien op de radio leuker dan in discotheken, of niet?

Radio maken is het mooiste wat er is, contact met plubliek (drive-in shows) is alleen leuk als ze je kennen van de radio. Dan waardeert men je ook en zien ze je niet meer als een gewone plaatjes draaier.

Wat is het hoogtepunt van je carrière tot op heden?

Tot op heden????? Ik denk het samen met Jan Tiebosch opzetten van een winstgevend radiostation waar 18 mensen Fulltime in dienst zijn.

Wat zou je in de toekomst nog willen bereiken op radiogebied?

Een totale ether-dekking voor Radio 8FM in Brabant.

Verwacht je nog spannende ontwikkelingen in medialand, denk aan de etherfrequenties?

In dit land kan je alles verwachten.

Waarom heb je voor de commerciële radio gekozen, en niet voor de publieke omroep?

Omdat echt radio maken, zoals wij dat bij Radio 8FM willen, alleen mogelijk is op de commerciële omroep. Bij de publieke ben je aan te veel regels gebonden.

Vertel eens iets over jezelf wat de meeste mensen nog niet weten.

Chinees en Hete kip vind ik lekker.

Heb je naast je ochtendshow ook nog andere werkzaamheden bij 8FM?

Ik ben verantwoordelijk voor de totale vormgeving, de muziek en zit in het management.

Op de website is te lezen dat 8FM de leukste ochtendshow heeft, waarom 8FM?

We kunnen slechts schrijven dat het niet leuk is!

Zou de ochtendshow zoals jullie die op 8FM maken ook bij een landelijke zender kunnen en bij welke zender zou dit dan zijn?

Veel mensen vinden onze show een kopie van Evers, maar wij waren echt eerder. We maakten het programma al op de lokale omroep voordat Radio 8FM begon met uitzenden. Het is namelijk een Amerikaans concept, Fun in the morning maken.

Bekende Nederlanders bellen. Borsato doorverbinden met zijn moeder en kijken wat er uitkomt. Ruud Gullit met zijn vriendin doorverbinden en horen hoe ze ruzie maken. (dit was zo'n succes dat het bij RTL boulevard, op tv, werd herhaald)

Typetjes enz. enz. Het kan op elke omroep, alleen moeten we dan de puur Brabantse humor eruit halen.

Veel mensen vragen zich af waarom het station 8FM heet. Hoe zijn jullie destijds bij die naam gekomen?

Het moest een korte snelle naam zijn, liefst met een cijfer.


Richard Rijk

Gerelateerde Artikelen