Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met jaarmixer: Luc Poublon

In gesprek met?

Vandaag het laatste deel van de gesprekken met de jaarmixers. Oorspronkelijk zouden het 4 delen worden. Echter heeft de mixer van de 4e jaarmix (Ben Liebrand) helaas geen gelegenheid meer om de vragen te beantwoorden. Zijn grandmix 2002 wordt vanavond uitgezonden op radio 538 van 18 tot 21 uur. Helaas overlapt bovengenoemde Grandmix de jaarmix van Luc Poublon, die ook vanavond uitgezonden wordt. Maar daarover later meer.....

Luc Poublon, de jaarmixer die vandaag centraal staat, is geboren op 24 september 1966 te Vlaardingen. Toen hij 15 was, startte hij met mixen. Na vele jaren oefenen en uitproberen met tapedecks en mengpanelen, kreeg hij in 1988 zijn eerste airplay in het toenmalige danceprogramma van Barry Pitch (Radio 3FM) met zijn remix van Mel & Kim met Austin Howard. Hierna zouden nog vele remixen volgen in het danceprogramma Dance Trax met Martijn Krabbe (3FM).

Nadat enkele jaren het mixen enigszins op een laag pitje stonden, startte Luc met Peter Knipmeijer in 1996 weer met de 'Klubbsounds jaarmixen'. Sindsdien hebben Luc en Peter ieder jaar een jaarmix afgeleverd. De laatste jaren worden deze uitgezonden op ID&T radio, voorheen op de voorgangers van dit radiostation (New Dance Radio & Slam FM).

Uiteraard maakt Luc niet alleen jaarmixen, regelmatig maakt hij ook remixen van (niet-) dancenummers. Deze krijgen regelmatig airplay in de hitmix op Yorin FM, welke gemaakt wordt door vriend en collega Martin Pieters (die eerder deze week in het spotlicht stond op deze site). Een mooi voorbeeld van een remix die veel airplay kreeg in de Yorin FM hitmix, is Luc's remix van Shakira's 'whenever wherever'. Tevens heeft Luc een aantal verzamel-cd's gemixed, waaronder de dubbel-cd 'ID&T yearmix 2001'.

In de tussentijd is Luc (die sinds eind 2000 full time mixer/producer is) ook eigen platen gaan maken. Deze zijn weliswaar nog nooit in de Nederlandse hitlijsten terechtgekomen, maar zijn behoorlijk grote clubhits geweest in Nederland en Engeland. Zijn laatste productie 'Quantum leap' wordt zelfs regelmatig gedraaid door grote dj's als Armin van Buuren en DJ Tiesto.

Voor een uitgebreide en complete discografie, verwijs ik u graag naar zijn hi-tech en zeer complete site: Initials-studio.com. Ton van Hoof legde namens Radio.nl Luc Poublon de volgende vragen voor, naar aanleiding van zijn jaarmix:

Wanneer wordt je jaarmix uitgezonden en op welke radiostation?

31 december 2002 tussen 18.00 en 19.00 op ID&T Radio

Hoe ver ben je reeds gevorderd met je jaarmix, hoe lang ben je er al mee bezig, en wanneer verwacht je er mee klaar te zijn?

Op 20 december waren we klaar met mixen. Hier en daar wat schaven we de mix nog wat bij maar in principe is ie klaar voor uitzending. Zo vroeg in het jaar zijn we overigens nog nooit klaar geweest.

Hoeveel platen verwacht je aan het einde van de mix in de jaarmix verwerkt te hebben?

Naast het intro zitten er plusminus 96 platen in. Hiervan hebben we van 4 platen alleen een sampletje (kort geluidsfragment) gebruikt hebben. Gemiddeld zit een plaat er 30 seconden in.

Heb je een bepaald ritueel bij het maken van de jaarmix, met andere woorden, heb je een bepaalde werkwijze en wanneer begin je hier mee?

Een ritueel ... ha ha ... nee niet echt .. ik bel Peter Knipmeijer rond Oktober op (met wie ik altijd samen de jaarmix maak) en we beginnen vaak in November ... Dit jaar hebben we met Olaf van ID&T contact opgenomen omtrent de tracklist die hij heeft samengesteld. Vervolgens gaan we uitzoeken welke platen / CD’s we hebben en welke we nog moeten hebben. Deze worden dan op CD gezet door ID&T.. Tijdens het mixen kunnen sommige platen door bijvoorbeeld onbruikbaarheid) nog weleens afvallen en er andere recente platen erbij komen. Vaak gebruiken we speciale remixen van platen indien die leuker of beter te gebruiken zijn. Dit jaar speciale versies gebruikt van b.v. Goldtrix, Shakira, Madonna, Sophie Ellis Baxter en meer.

Wat is het verschil tussen je jaarmix en die van de anderen jaarmixen die op de andere zenders wordt uitgezonden?

Wij maken de jaarmix met alleen maar dance platen die of in de clubs hits zijn geweest of grote radiohits bij ID&T radio. Geen R&B, Rock of popmuziek, zoals andere jaarmixers dat eventueel wel doen. Sommige (club-) hits die ook op andere radiostations 3 gedraaid zijn, gebruiken we wel, alleen zoals ik net al zei, in een remix die geschikt is voor de clubs. Verder proberen we het geheel lekker door te laten lopen en hebben we na 7 edities van de jaarmix toch een soort herkenbare stijl voor onze mixen ontwikkeld, die naar mijn idee toch verschilt van de andere jaarmixers. Ook hebben we nu weer een ander intro dan de voorgaande jaren. De meeste jaarmixers gebruiken een soort gelijk intro voor iedere jaarmix, wij hebben nu al 7 jaar iets anders weten te vinden en dit jaar is ook weer erg bijzonder !

Hoe vond je het muzikale jaar 2002 en wat zijn je favoriete (dance-)nummers van 2002, en mogen dus niet in je creatie ontbreken?

Er zaten wel hele goeie dance platen tussen dit jaar. Natuurlijk is het moeilijk om een lijstje te maken, vooral omdat ik zelf ook dance producers ben (Luc Poublon- Quantum Leap, The Act –Something About U, Lakata – Sunsational). Maar mijn favoriete stijl is trance. Platen/remixen van Ferry Corsten (Gouryella) Tiesto, Paul Oakenfold etc kunnen mij wel bekoren. Maar ik hou ook van “top 40” muziek en een paar favoriete platen van afgelopen jaar zijn o.a. Pink – Just Like A Pill, Kane - Let it Be, Nelly – Dilemma, Sugarbabes – Stronger. Dus wat dat betreft erg breed en een lijstje nee zou het echt niet kunnen samenstellen ...

Heb je nog aanvullende informatie over je jaarmix die je wilt delen met de lezers van Radio.NL ?

Nee niet echt gewoon luisteren naar ID&T Radio op oudejaarsavond en reacties over de mix via de site www.initials-studio.com zijn natuurlijk van harte welkom (zowel positief als natuurlijk negatief).

Luc Poublon

Gerelateerde Artikelen