Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met jaarmixer: Sander Verhaar (DJ Sandstorm)

In gesprek met?

De tweede jaarmixer die deze maand door Radio.nl in het voetlicht wordt gesteld is de 26-jarige Sander Verhaar, voornamelijk bekend onder zijn dj / remix naam, DJ Sandstorm. Naast zijn remix- en dj-werkzaamheden is hij laatstejaars student aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij Sociaal Culturele Wetenschappen studeert.

Ben Liebrand was een groot voorbeeld voor Sander Verhaar. Hij begon, net als bij zovele (re)mixers met het experimenteren met tapes en tape-decks. In 1993 startte hij ook met het draaien van zijn favoriete muziekstijlen, hiphop, triphop, big beats, electro en drum 'n bass. Vanaf 1995 begon hij zijn eigen producties te maken in deze muziekstijlen. Enkele daarvan belandde op verzamelaars zoals 'Pop and Dance vs. Drum 'n Bass'.

Tevens organiseert hij drum 'n bass feesten, tezamen met de 'beats op je fiets'-crew, waar hij ook deel van uitmaakt. Meer info over 'beats op je fiets' vind je op Beatsopjefiets.com. Met de eerder genoemde eigen productie won hij in 1998 'de Zeeuwse belofte'. Dit was tevens een voorronde voor de grote prijs van Nederland.

Sander's eerste airplay-mix was, de slow-tempo bewerking van Kosheen's 'hide u'. Deze werd veelvoudig gedraaid op Radio 3FM, en de toon was daarmee gezet. Sander ging steeds meer bewerkingen van recente hits maken, en keer-op-keer werden deze (voornamelijk) door DJ Patrick Kicken uitgezonden bij Radio 3FM. Patrick Kicken verdween van het presentatie-podium bij Radio 3FM, maar Sander's mixen werden nog steeds regelmatig gedraaid door Edwin Diergaarde in de Cyber Top 50.

Ook was Sander verantwoordelijk voor de 90's jukebox mixen, zoals ze een maand geleden op Radio 3FM in de jaren 90-themaweek werden uitgezonden. Tevens stond Sander met een knallende bigbeats / electro / drum'n bass set op het DJ-altaar van 'dier op drie' in augustus van dit jaar.

De afgelopen 2 jaren was Sander al verantwoordelijk voor de jaarmixen op Radio 3FM. Dit radiostation is dus zodanig gecharmeerd van de jaarmix dat Sander ook dit jaar weer de 3FM jaarmix verzorgd, natuurlijk wel met platen die in het 3fm-format passen.

Ton van Hoof zocht Sander Verhaar / DJ Sandstorm voor Radio.nl op en stelde hem de volgende vragen over de komende 3FM-jaarmix:

Wanneer wordt je jaarmix uitgezonden en op welke radiostation?

Hij wordt aanstaande zaterdag 28 december uitgezonden op Radio 3FM, van 18:00 tot 19:00 u. in het dance-programma Dier op drie.

Hoe ver ben je reeds gevorderd met je jaarmix, hoe lang ben je er al mee bezig, en wanneer verwacht je er mee klaar te zijn?

Nu (woensdag 25 december) ben ik gevorderd tot op 43 minuten van de verwachte 55 minuten. Aan het laatste gedeelte ben ik bezig. Het langzamere tempo's kostten me meer moeite, dan het tempo van de jaarmix waar ik me nu bevind. Inmiddels zitten er meer dan 100 platen in de jaarmix.

Ik doe over een stuk van 3 a 5 minuten zo'n 10 uur. De voorbereidingen zijn het hele jaar in volle gang. Platen selecteren, acapella's en instrumentals verzamelen, beats per minute bepalen en dergelijke. De laatste week van november / eerste week van december is een uiteindelijke selectie gemaakt van zo'n 125 platen. Daarvan halen nog een aantal de mix niet, of er komen er nog enkele nieuwe op de valreep bij die niet gemist mogen worden.

Hoeveel platen verwacht je aan het einde van de mix in de jaarmix verwerkt te hebben?

Het eerste jaar waren het er 99, vorig jaar 117. Ik denk nu tussen de 115 en 120.

Heb je een bepaald ritueel bij het maken van de jaarmix, met andere woorden, heb je een bepaalde werkwijze en wanneer begin je hier mee?

Naast de beschreven werkzaamheden die het hele jaar door plaatsvinden begint het echte mixgeweld de eerste week van december. Ik begin met het samplen van de fragmenten van de platen die ik wil gebruiken. Dit is behoorlijk wat werk. Ik vraag me vaak af of ik de juiste stukken van een nummer kies. Vaak heb je ook teveel samples en gebruik je ze niet allemaal.

Het samplen gebeurt digitaal en alle fragmenten zitten dan in mijn S-6000 sampler. Ik sequence de hele boel in mijn Atari computer met Cubase. Dit betekent dat de Atari dient als een soort meersporen recorder, waarbij via Midi de informatie wordt doorgegeven aan de sampler: welke fragmenten op welk moment moeten worden afgespeeld, met welk tempo, volume e.d.

Wat is het verschil tussen je jaarmix en die van de anderen jaarmixen die op de andere zenders wordt uitgezonden?

Ik richt me op een breed spectrum van muziek: van pop, rock, hiphop tot dance. Met aandacht voor wat meer alternatieve hits zoals die ook op 3FM vaak te horen zijn. Het zijn niet altijd hitparade platen, maar ook wel eens gewoon radiohits of mijn eigen persoonlijke favorieten.

Daarnaast probeer ik platen er kort in te doen, met veel combinaties, zodat je het gevoel moet krijgen dat de verschillende platen iets met elkaar te maken hebben. Overigens is de Grandmix oude stijl, zoals Ben Liebrand die vroeger op radio 3 deed een voorbeeld geweest, omdat ik die manier van mixen (korte fragmenten door elkaar)nog steeds een enorme kick vind geven. Daar zit ook een hoop vaart in.

Hoe vond je het muzikale jaar 2002 en wat zijn je favoriete (dance-)nummers van 2002, en mogen dus niet in je creatie ontbreken?

Ik heb onlangs voor Radio 3FM 10 mixen gemaakt voor de week van de jaren 90. Toen viel mij op dat ik de muziek van begin jaren 90 leuker en interessanter leek te vinden dan sommige latere nummers. Ik ben altijd een grote liefhebber geweest van hiphop, swingbeat en wat avontuurlijke pop/ rock en danceplaten. Dat leek eind jaren 90 af en toe ver te zoeken. Maar er zit weer meer streetsound in sommige nummers nu, lijkt het:)

Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld lekkere funky (break)beats en oldscool hiphop invloeden. Daarmee wil ik zeggen dat 2002 een behoorlijk goed muzikaal jaar was. Favorieten zijn in elk geval de verschillende creaties van producersduo NERD(The Neptunes als rapgroep) voor o.a. Justin Timberlake en Nelly. En daarnaast goeie dancehits van Galleon (So I Begin) en D-Note (Shed My Skin)

Heb je nog aanvullende informatie over je jaarmix die je wilt delen met de lezers van Radio.NL ?

Luister in elk geval zaterdag 28 december tussen 18:00 en 19:00 u. naar 3FM! En details over de jaarmix en andere (re)mixen die ik maak komen op mijn site DJ Sandstorm.com.

Sander Verhaar

Gerelateerde Artikelen