Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Rob Stenders [Radio 3FM]

In gesprek met?

Rob Stenders (37) werd geboren in Tilburg. Na eerst op enkele piraten in Nederland en België te hebben gedraaid, begon hij in 1985 aan zijn landelijke radiocarrière. Hij kwam bij de Vara terecht. Voor Hilversum 3 presenteerde Rob onder andere de 'Verrukkelijke 15'. Na vier jaar besloot Rob de Vara te verlaten en naar Veronica te gaan. Hier maakte hij samen met Jeroen van Inkel het programma 'Stenders & Van Inkel'. Ook presenteerde Rob Countdown voor Veronica-televisie. Onenigheid met Lex Harding zorgde ervoor dat Rob in 1991 Veronica verliet en wilde stoppen met radio maken.

Niet lang daarna begon hij toch weer bij Power FM. Daar hield hij het maar een week vol en toen Lex Harding Veronica had verlaten om Radio 538 te beginnen, keerde Rob terug. Hij maakte onder meer 'Shock Radio', 'Oh wat een nacht', 'Outlaw Radio' en 'D'Rob of d'r onder' op Radio 3. Ook was Rob wekelijks op Radio 1 en 2 te horen.

In 1995 ging Veronica commercieel en besloot Rob samen met Jan Hoogesteijn een alternatieve popzender op te richten, Kink FM. Rob was er programmaleider en presenteerde 's middags tussen 17 en 19 zijn programma. In het weekend was hij ook nog te horen op HitRadio Veronica met 'D'Rob of d 'r onder'. Na een jaar is Rob met onenigheid vertrokken bij Veronica / Kink FM. Kort daarna was hij enige tijd op Jazz Radio te horen en in 1997 maakte hij zijn come-back bij de Vara. Hij ging de uren tussen 14 en 16 vullen, uiteraard samen met Fred Siebelink die eveneens de overstap van Kink FM naar de Vara had gemaakt.

Toen Edwin Evers in 2000 Radio 3FM verruilde voor Radio 538, moest er een nieuw ochtendprogramma komen bij 3FM. Ondanks dat hij geen ochtendmens is besloot Rob toch de stap te maken en sinds april 2000 presenteert hij 'Stenders Vroeg' tussen 6 en 9 uur voor de Vara op 3FM. Uiteraard doet hij dit samen met Fred Siebelink. Sinds zijn terugkeer bij de Vara is Rob ook te horen in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 1 en 3 uur. Onder de noemer 'Freakolympics' draait hij zijn eigen smaak. Sinds kort presenteert Rob ook weer voor Radio 2. In de nacht van zaterdag op zondag kun je hem tussen 3 en 6 uur beluisteren met het 'Stenders Popdossier'. In 2000 won Rob de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn bijdrage aan de wedergeboorte van 3FM.

Wat zou je nog willen bereiken in je leven? Of heb je al datgene bereikt wat je wilde bereiken?

Status van John Peel bereiken…of financieel onafhankelijk worden…

Hoe zie je de toekomst van 3FM?

Als onontbeerlijke schakel voor de vernieuwers van de popmuziek in elk “relevant” genre zonder de rijke geschiedenis te vergeten.

Zou je zelf geen zendercoördinator willen zijn van 3FM?

Nee, wel van een commerciële zender. ik kan niet tegen die slopende moerascultuur van de publieke omroep. Als je hier als baas een idee hebt duurt het minstens een jaar voordat je dat idee kunt verwezenlijken en moet je dat ook nog politiek aanpakken. Daar ben ik heeeeeel slecht in.

In de radiowereld wordt vaak gezegd, Rob hoort in de middag thuis op 3FM. Zou je willen ruilen met het programma van Ruud de Wild.nl ?

Nee, raar en vreemd wellicht voor de mensen die mijn radio leven een beetje hebben willen volgen maar ik heb het juist erg naar mijn zin in de ochtend.

Vroeger was je regelmatig te laat omdat je je versliep, hoe gaat het momenteel?

Ze gedogen mijn 10 over 6 beleid.

Het valt op dat je regelmatig ziek bent, komt dit omdat je en ochtend programma maakt en geen ochtendmens bent?

Dat gaat alsmaar beter beter en beter…het gaat vast nog wel eens goed…

'Freakolympics' is volgens velen je favoriete programma. Is 'Freakolympics' de reden dat je momenteel bezig bent met een nieuw project, KX radio. Wat zijn de plannen met dit internetstation?

De plannen zijn bescheiden…wil wel graag kabelstation worden en later zelfs voor een etherfrequentie in aanmerking komen maar dan moet de techniek wel de beperkingen van de etherschaarste overbruggen. In mijn robtiek zal dit station gestaag zijn weg weten te vinden naar de echte muziekliefhebber. Hij/zij die in alle genres goeie platen hoort. Ongeacht ook het bouwjaar van de liedjes…dus van 1950 tot nu.

Je bent ooit bij de Vara begonnen als landelijke dj bij de 'Verrukkelijke 15'. Hoeveel bandjes heb je moeten versturen voor je eindelijk aangenomen was. Heb je gebruik moeten maken van grote kruiwagens?

Uh nee…mocht na 1 bandje al op zender en dat nog zonder kruiwagen ook.

Je hebt vroeger ook nog een tijdje Countdown gepresenteerd op tv. Zou je zoiets nog eens willen doen, of een ander televisieprogramma?

Die televisie maakt me goddomme nog lelijker dan ik al ben…..die camera wil maar niet van me houden hu hu.

'Shock Radio' is wel het meest bekende radioprogramma waar wij je van kennen, hoe kijk je achteraf terug op dat programma?

Vond ik een geweldige tijd… een heerlijke vrije vingeroefening waar per ongeluk ook nog mensen naar konden luisteren. Zou het programma nooit meer zo noemen maar zou het inhoudelijk wel meestal zo gemaakt hebben.

Een ander heel belangrijk programma voor mij was/is Stenders en van Inkel. Dat was ook al zo’n waanzinnig leuk jongensboekje in radio formaat.

In 1995 was je een van de oprichters van Kink FM. Binnen een jaar was je daar vertrokken. Heb je spijt dat je ooit aan dat avontuur bent begonnen?

Nee heel veel opgestoken daar op heel veeeeeeeeeeeeeel vlakken.

Als we terug kijken op de rijke geschiedenis van jou, zien we de naam Fred Siebelink vaak terug komen, hoe onafscheidelijk zijn jullie?

Barend en van Dorp onafscheidelijk.

Tegenwoordig ben je ook weer op Radio2 te horen, hoe bevalt het om ‘s nachts radio te maken voor een hele andere doelgroep? In de wandelgangen wordt vertelt dat je dit programma van te voren opneemt, waarom is dit niet live?

Ha ha ha….wat dacht je…5 keer in de week van 6 tot 9 1 keer op vrijdag nacht van 1 tot 3 en dan zaterdagnacht van 3 tot 6 ook nog eens live gaan zitten zeker ha ha ha ha. Mag ik ook nog een keer slapen aub.

Je hebt wel eens gezegd ‘Rob Stenders en commerciële radio, dat gaat niet goed samen’. Hoe komt dat?

Als ze me redelijk vrij laten kun je ook als commerciële zender nog wel wat lol aan me beleven maar als je een 100 procent risicoloze figuur wilt aannemen moet je inderdaad niet bij mij zijn….en dat willen veel commerciële zenders graag, dus dat maakt de combi wat lastig.

Lange tijd was je een van de vaste stemmen/gezichten van Veronica. Denk je dat het nog goed komt met Veronica?

Nee, een van de meest schandalige media uitverkoopjes ooit. Shame on them. Zeer slordig omgesprongen met de erfenis van Lex Harding en Rob Out.

Wat beschouw je als het voorlopige hoogtepunt in je radiocarrière?

Stenders en van Inkel/Shockradio/het volhouden van Stenders Vroeg.

Als je drie wensen mocht doen op radio gebied, welke zouden dat zijn?

Zie kx/3 fm zonder omroepen/rob stenders krijgt de capaciteiten om het gebouw van de VPRO te maken maar dan in de NU-vorm en een tikkie speelser…

Wat is je grootste blunder op radiogebied?

Het vertrek naar Power FM.

Wat doe je zoal in je vrije tijd, en wat zijn je hobby’s naast radio maken?

Voetbal (actief en passief) / squash / tennis / tv loeren cocoonen en zinloos plaatjes draaien../verslapen.

Rob Stenders

Gerelateerde Artikelen