Search
Close this search box.

D66 TEGEN NIEUW PLAN VERDELING ETHERFREQUENTIES

D66 ziet niets in het compromisvoorstel van de staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) de etherfrequenties voor commerciële radio via een zogenoemde ‘gekleurde’ veiling te verdelen. ,,Het is een gedrocht dat alle nadelen van verschillende varianten combineert”, vinden de democraten.

De VVD en de PvdA zouden zich inmiddels kunnen vinden in een kabinetsbesluit voor een gekleurde veiling. Maar ingewijden houden nog een kleine slag om de arm. Niet helemaal uitgesloten wordt dat de ministerraad vrijdag alsnog kiest voor een ‘gewone’ veiling, maar die kans lijkt klein. De fracties van PvdA en D66 zijn daar tegen.

Een gekleurde veiling houdt in dat alle tien beschikbare landelijke frequenties worden geveild, maar dat zodanige voorwaarden worden geformuleerd dat op voorhand vaststaat dat drie frequenties in handen van een zender met een bepaald profiel komen.

Het zou dan gaan om een klassieke zender, een nederlandstalig station en een nieuwszender. Bij een gewone veiling zijn er geen voorwaarden vooraf.

D66 houdt vast aan het plan-Bouw dat voorziet in toewijzing van zeven frequenties aan bestaande zenders als Sky Radio, Radio 538 en Yorin en veilen van de overige drie. Ook de PvdA en VVD gaven hier de voorkeur aan, al hebben de liberalen een veiling nooit helemaal uitgesloten. De Vries en Van der Ploeg zien niets in het plan-Bouw, waar volgens hen veel juridische haken en ogen aan zouden kleven.

Het compromis doorbreekt de patstelling die was ontstaan tussen de voorstanders van het plan-Bouw en de kabinetswens om ongeclausuleerd te veilen. (ANP / 22 Juni 2001)