Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Kiss FM Berlijn landelijk via DAB+

DAB

Kiss FM uit Berlijn gaat in heel Duitsland via Digital Audio Broadcasting (DAB) uitzenden. Dit maakte de urbanzender afgelopen week bekend in het vakblad ‘Werben & Verkaufen’. Kiss FM gaat net als diverse andere stations uitzenden in DAB+. Op 1 augustus worden de eerste 27 zenders van de landelijke multiplex aangezet, waarmee 50% van de Duitsers DAB buitenshuis kan ontvangen.

Duitsland: Kiss FM Berlijn landelijk via DAB+ Momenteel is Kiss FM alleen in de regio Berlijn op FM (98.8) en via de kabel te ontvangen. Het station richt zich met een mix van hip-hop en r&b muziek op jongeren tot 30 jaar. In deze doelgroep is Kiss momenteel de derde zender. Alleen 104.6 RTL en Energy trekken meer jongeren.

Kiss FM is momenteel voor 50,2% eigendom van de Frank Otto Medienbeteiligungsgesellschaft. De overige aandelen zijn nog in handen van het Franse Lagardère. Hier gaat echter verandering in komen, want Lagardère wil van zijn aandeel af. Het is de bedoeling dat Frank Otto Medienbeteiligungsgesellschaft 100% eigenaar wordt. Inmiddels hebben de regionale mediaraad MABB alsmede de Duitse kartelwaakhond al groen licht gegeven voor de overname. Deze wordt momenteel afgerond.

Eerder dit jaar kreeg Frank Otto middels Norfom capaciteit toegewezen op de landelijke multiplex. In eerste instantie was het de bedoeling dat hierop twee nieuwe stations zouden worden gestart: Urban Independent Pop en Radio 3.0. In mei van dit jaar werd bekend dat Norfom slechts één station zou gaan uitzenden via DAB. Tegelijkertijd werd bekend dat Frank Otto het resterend aandeel van Kiss van Lagardère wilde overnemen. Hierdoor ontstonden gelijk de geruchten dat Kiss FM wel eens landelijk via DAB kon gaan uitzenden.

Inmiddels heeft Kiss FM bevestigd dat het landelijk in DAB+ gaat uitzenden. In eerste instantie wordt het programma uit Berlijn 1:1 doorgegeven, maar op termijn zal het programma gesplitst gaan worden. Hierdoor zullen lokale elementen voor Berlijn, zoals weer en verkeer, niet meer via DAB te ontvangen zijn.

Noordrijn-Westfalen
Inmiddels is ook de West-Duitse omroep WDR gestart met testuitzendingen in DAB+. Sinds 2000 zendt de WDR al in grote delen van Noordrijn-Westfalen de programma’s Eins Live, Eins Live Digi, WDR 2, Funkhaus Europa, Kikara en de verkeerszender WDR Vera uit op kanaal 12D. Echter wordt er nog uitgezonden in de verouderde MP2 standaard.

Momenteel test de WDR in Keulen op kanaal 11D, waarbij diverse zenders van de omroep afwisselend in DAB (MP2) en DAB+ uitzenden. Ook de bitrate waarmee wordt uitgezonden varieert. De testuitzendingen zijn in een straal van circa 40 km om Keulen te ontvangen.

Bremen
Ook de kleinste publieke omroep van Duitsland, Radio Bremen, maakt zich op om uit te gaan zenden in DAB+. Momenteel is Radio Bremen nog helemaal niet actief via DAB,maar hier gaat verandering in komen. Momenteel wordt er hard gewerkt om antennes te monteren in de zendermast Bremen Walle. Hierdoor werden de DVB-T uitzendingen vanaf de toren enkele nachten gestaakt. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen