Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: licentie landelijk DAB-multiplex met 12 jaar verlengd

DAB

Mediaregulator Ofcom heeft de licentie van Digital One, exploitant van de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) voor commerciële radio, met 12 jaar verlengd. Hierdoor mag Digital One tot tenminste november 2023 gebruik blijven maken via de toegewezen capaciteit. Daarnaast heeft Ofcom een groot aantal licenties van regionale multiplexen verlengd.

In mei 1998 startte de Radio Authority, de voorganger van Ofcom, de verdeelprocedure voor de landelijke multiplex voor DAB. Voorwaarde voor de inschrijving was dat de drie landelijke commerciële radiostations op FM, Virgin Radio (nu Absolute Radio), Talkradio (nu Talksport) en Classic FM, gingen uitzenden via deze multiplex.

Er kwam welgeteld één inschrijving binnen, namelijk die van Digital One. Digital One was destijds een samenwerking tussen de GWR Group (eigenaar van Classic FM) en NTL Broadcast (nu Arquiva). Daarom kreeg Digital One de licentie toegekend. Op 1 oktober 1999 gingen de eerste zenders aan.

Inmiddels is zenderexploitant Arquiva volledig eigenaar van Digital One en zendt er een groot aantal commerciële radiostations uit via dit multiplex. Via Digital One zijn onder meer te ontvangen: Classic FM, Talksport, Absolute Radio, Absolute Radio Extra, Absolute 80s, Absolute Radio 90s, Planet Rock, Smooth Radio, BFBS, Amazing Radio, UCB en Jazz FM. Door het grote aantal stations in combinatie met het gebruik van de verouderde MP2-standaard, is de uitzendkwaliteit van een aantal stations echter slecht te noemen.

Bijna 12 jaar na de start heeft Ofcom besloten om de licentie van Digital One te verlengen. Ook de komende 12 jaar mag Digital One de landelijke multiplex voor DAB exploiteren. De licentie loopt nu in november 2023 af.

Naast de licentie voor de landelijke multiplex heeft ofcom ook nog een groot aantal licenties voor regionale multiplexen verlengd. Het gaat hierbij om de licenties van CE Digital in Birmingham, Manchester en Londen, de licentie van Bauer in Glasgow en de licentie van Switch in Londen. Al deze licenties zijn nu tot mei/juni 2024 geldig. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen