Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ook Radio Bob en Sunshine Live via DAB+ [Update]

DAB

Nog steeds is het onduidelijk hoe de programma-indeling van de nieuwe landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) eruit gaat zien. Met nog amper week te gaan voor de officiële start, komen er steeds nieuwe meldingen binnen over wijzigingen van de indeling. Laatste nieuws is dat Regiocast de pop-rockzender Radio Bob wil uitzenden. Binnenkort komt hier naar alle waarschijnlijkheid ook de dancezender Sunshine Live bij.

Ook Radio Bob en Sunshine Live via DAB+ [Update] Regiocast kreeg oorspronkelijk ruimte toegewezen voor drie radiostations. Naast de voetbalzender 90Elf waren dit Remix Radio, voor elektronische muziek, en Litera, een station over boeken. Maar als de landelijke multiplex op 1 augustus officieel in gebruik wordt genomen, zijn de laatste twee stations er in ieder geval niet bij.

Regiocast heeft bij de toelatingscommissie ZAK een verzoek ingediend om Remix Radio voorlopig te vervangen door Sunshine Live, een dancezender die in Zuid-Duitsland op FM te ontvangen is en landelijk op de kabel. De start van Litera is voor onbepaalde tijd vertraagd en hiervoor wil Regiocast voorlopig Radio Bob gaan uitzenden. Deze pop-rockzender is in heel Hessen op FM te ontvangen en kwam enkele jaren geleden in de plaats van Sky Radio. Onduidelijk is nog of ook daadwerkelijk de Hessen-editie of een speciale landelijke editie zal worden uitgezonden via DAB.

Het probleem bij Litera is dat het station ook erotische boeken wil behandelen, maar hier hebben de verschillende mediawaakhonden nog vragen over. Omdat DAB vrij te ontvangen is, Kunnen dus ook jonge luisteraars dit programma ontvangen. Gekeken wordt of het technisch mogelijk is om dit signaal op bepaalde tijden te versleutelen.

Radio Bob is inmiddels al verschenen op de landelijke multiplex. Sinds vorige week zijn de testuitzendingen van deze multiplex te ontvangen via de zenders Hamburg, Berlijn en Hannover. Op dit moment zendt Bob een boodschap uit dat het vanaf september landelijk via DAB te ontvangen is. Naast Bob is ook het signaal van Kiss FM uit Berlijn al te ontvangen, evenals vijf kanalen van 90Elf. Deze kanalen zenden momenteel overigens allemaal hetzelfde signaal uit.

Ook Energy DAB+, Klassik Radio en ERF zijn al te vinden op de multiplex, alleen zijn deze kanalen nog stil. Radio Horeb, Deutschlandfunk, DeutschlandRadio Kultur en DRadio Wissen, DRadio Wissen Debatten en Dokumente & Debatten waren al op de multiplex te vinden, alleen nog niet allemaal met de juiste audio. Binnenkort volgen ook Lounge FM, Absolut Radio en Sunshine Live. Van de laatste zender is nog geen officiële startdatum bekend. [RS/RadioWereld.NL]

Voorlopig is dit de indeling van de multiplex:

- ERF - 72kbps DAB+ AAC
- Energy - 64kbps DAB+ AAC
- DRadio - Wissen 48kbps DAB+ AAC
- Debatten (subkanaal van DRadio Wissen) - 40kbps DAB+ AAC
- Dokumente & Debatten - 40kbps DAB+ AAC
- Deutschlandfunk - 128kbps DAB MP2
- DeutschlandRadio Kultur - 128kbps DAB MP2
- Radio Bob - 72kbps DAB+ AAC
- 90Elf 1-5 - 72kbps DAB+ AAC
- Klassik Radio - 64kbps DAB+ AAC
- Kiss FM - 64kbps DAB+ AAC
- Radio Horeb - 48kbps DAB+ AAC

Update
Regiocast heeft vandaag bekendgemaakt dat Radio Bob via de landelijke multiplex gaat uitzenden in plaats van Litera. Sunshine Live gaat echter niet via dit multiplex uitzenden. Regiocast is nog steeds van plan om binnenkort met Remix Radio te starten. Wanneer dit precies is, is nog onduidelijk.

Gerelateerde Artikelen