Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hongkong krijgt vanaf november radio via DAB

DAB

Inwoners van Hongkong krijgen meer keuze op de radio. In november starten 18 radiostations met uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Om deze vorm van digitale etherradio bij de bevolking onder de aandacht te krijgen, starten diverse radiostations met stunt. De opvallendste hiervan is de verkoop van 1000 DAB-ontvangers voor nog geen 10 cent per stuk.

Radio zeer geliefd in Hongkong
Hongkong is qua radio nogal een vreemde regio. Het telt ruim 7 miljoen inwoners en heeft een zeer uiteenlopende bevolking die voornamelijk Engelstalig of Chineestalig is. Toch kent Hongkong slechts 16 radiostations waarvan er 10 op FM te ontvangen zijn, en dan zijn sommige stations ook nog niet overal in Hongkong te ontvangen. Radiostations die in heel Hongkong te ontvangen zijn hebben maar liefst zeven verschillende FM-frequenties nodig. En radio is zeer geliefd in Hongkong. Een draagbare FM-radio te koop voor nog geen zes euro.

De afgelopen jaren testte de RTHK, de publieke omroep van Hongkong , al meerdere keren met DAB. Ook waren er testuitzendingen van Digital Broadcasting Corporation (voorheen Wave Media). Vorig jaar besloot de overheid om licenties te verdelen voor uitzenden via DAB. In november werd bekend dat Digital Broadcasting Corporation Hong Kong Limited, Metro Broadcast Corporation, Phoenix U Radio Limited de publieke omroep RTHK mogen gaan uitzenden via DAB.

Uitgezonden gaat worden in de nieuwe standaard DAB+, waarbij stations met gesproken woord met een minimum bitrate van 32 kbps moeten gaan uitzenden en muziekstations met minimaal 48 kbps. Uitgezonden gaat worden op kanaal 11C. RTHK gaat vijf radiostations uitzenden, Digital Broadcasting Corporation zeven en Metro en Phoenix U elk drie. De overheid heeft inmiddels al besloten dat DAB ook in 11 drukke verkeerstunnels te ontvangen zal zijn.

Promotieacties
Om DAB onder de aandacht te brengen bij de inwoners van Hongkong, komen een aantal hiervan met opmerkelijke promotieacties. Zo geeft Metro bijvoorbeeld concertkaartjes ter waarde van 30 euro weg. Phoenix U komt met een talentenjacht voor radiomakers. Maar de opmerkelijkste komt van Digital Broadcasting Corporation.

Tijdens het achtste Computer and Communications Festival, één van de grootste toeristische attracties van Hongkong, gaat het bedrijf maar liefst 1000 DAB-ontvangers verkopen voor slechts 1 Hongkong Dollar. Dit is omgerekend nog geen 10 cent. Normaal gesproken zou deze ontvanger ongeveer 36 euro kosten. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen