Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: ook regionalen over op DAB+

DAB

Diverse regionale radiostations in Duitsland zijn deze week overgestapt of juist gestart met uitzenden in DAB+. Onder meer de MDR, de publieke omroep voor midden Duitsland, heeft de overstap gemaakt. Maar ook de WDR en de Bayerischer Rundfunk zijn deels overgestapt op de nieuwere DAB-techniek. In Saksen-Anhalt zijn tevens een aantal commerciële stations overgestapt.

Duitsland: ook regionalen over op DAB+ Afgelopen maandag werd de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) officieel in gebruik genomen. Hierop zijn onder meer de landelijke publieke stations Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur, alsmede commerciële stations als Energy, Kiss FM en Klassik Radio te ontvangen. De meeste van deze stations zenden uit in DAB+, aangezien deze standaard nu officieel geadopteerd is in Duitsland voor DAB-uitzendingen.

Inmiddels hebben ook diverse regionale radiostations hun uitzendingen omgezet naar DAB+ of zijn voor het eerst via digitale etherradio te ontvangen. Bij de MDR, de omroep voor de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen, waren de jongerenzender MDR Sputnik en de nieuwszender MDR Info al via DAB+ te beluisteren. Nu zijn hier ook MDR 1 Radio Sachsen, MDR 1 Radio Sachsen-Anhalt, MDR 1 Radio Thüringen, de popzender MDR Jump en het kultuurkanaal MDR Figaro aan toegevoegd. Deze stations waren nog niet via DAB te beluisteren. Het themakanaal MDR Klassik blijft vooralsnog in verouderde MP2-standaard uitzenden.

Naast de MDR zijn in Saksen-Anhalt nu ook diverse regionale commerciële stations in DAB+ te ontvangen. Radio SAW, Radio Brocken, 89.0 RTL en Rockland maakten de overstap.

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen is de WDR deels overgegaan op DAB+. De jongerenzender Eins Live, het themakanaatl Eins Live Digi, de kinderzender Kikara, de multiculturele zender Funkhaus Europa en WDR Event zijn nu in betere kwaliteit te ontvangen. WDR 2 en de verkeerszender WDR Vera blijven in de oude MP2-standaard uitzenden. Opvallend is dat WDR 3, WDR 4 en WDR 5 nog ontbreken.

De Bayerischer Rundfunk heeft in Beieren de uitzendingen van de nieuwszender B5 Aktuell omgezet van MP2 naar DAB+. Eerder werden verschillende regionale edities van Bayern 1 en Bayern 2 Plus al aangeboden in DAB+. Door de overstap van B5 Aktuell is de kwaliteit van Bayern 3, die nog in MP2 uitzendt, verhoogd naar 160 kbps.

Ook in Berlijn en delen van Brandenburg zijn binnenkort de publieke regionale stations in DAB+ te ontvangen. De publieke omroep RBB heeft namelijk besloten om opnieuw via digitale etherrardio te gaan uitzenden. Nog voor de start van Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn moeten Antenne Brandenburg, Radio Berlin 88.8, Radio Eins, Inforadio, Kulturradio en Fritz in DAB+ te ontvangen zijn. Momenteel wordt er druk geschoven met tv-kanalen om kanaal 7D vrij te maken. Half augustus beginnen de testuitzendingen al.

Overigens zal ook WDR 2 in Berlijn in DAB+ gaan uitzenden. Tot voor kort was de zender al in MP2 in de Duitse hoofdstad te beluisteren. Veel politici luisteren graag naar WDR 2 en dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat Bonn vroeger de hoofdstad van West-Duitsland was. Maar ook na de hereniging was Bonn nog jaren lang de politieke stad van Duitsland. Pas eind jaren ’90 verhuisde de Bondsdag naar Berlijn. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen