Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Maurice Verschuuren [3FM]

In gesprek met?

Maurice Verschuuren werd geboren op 28 maart 1981. Toen hij een jaar of 8 was wilde hij al bij de radio gaan werken. De Veronica vrijdag (en later zaterdag) waren net als voor vele anderen een ultieme radiodroom.

In 1996 begon hij in het weekend als illegale piraat in Tilburg, deze luisterden naar de namen NRG en Hot FM. Hij draaide de betere rock ’n roll en deed zoveel mogelijk shockerende en banale dingen, een beetje naar het voorbeeld van Shock Radio van Rob Stenders.

Een jaar later was Maurice te horen bij de lokale omroep van Kaatsheuvel: LTV Radio. Daarna werkte hij voor onder meer Radio Decibel in Eindhoven en Fantasy Mega 107 in Weelde België.

Af en toe is hij nog te horen in de vormgeving van het station. Bij Radio Decibel is hij nog steeds actief. Maurice heeft ook nog een tijdje bij Omroep Brabant gewerkt als verslaggever en tegenwoordig is hij bezig met het afstuderen aan de School voor Journalistiek in Tilburg.

In Juli 2001 begon hij bij de NOS in de nacht op 3FM. Hij kreeg één uurtje op vrijdagnacht van 3 tot 4 (na de Freakolympics met Stenders en Siebelink). In de laatste maanden van 2001 was hij voor de VARA elke nacht tussen 4 en 6 samen met Maud Hawinkels te horen. Later alleen op donderdag en vrijdagnacht. Nu is Maurice al een tijdje op de vrijdag en zaterdagnacht tussen 3 en 6 te horen.

Naast zijn werk als DJ is Maurice helemaal weg van jingles. Samen met enkele anderen is hij verantwoordelijk voor de vormgeving op 3FM (spotjes, promo’s jingles etc.)

Is je werk bij 3FM en je studie journalistiek wel te combineren?

De opleiding is voor mij altijd heel makkelijk te combineren geweest. Vooral de laatste paar jaren. Na m’n laatste stage heb ik het vrij rustig gehad op school, genoeg tijd voor werk dus.

Stel nou dat je een vaste goed betaalde baan zou krijgen bij Radio 3FM of een andere omroep, stop je dan direct met je studie journalistiek?

Die vraag speelt nu niet meer omdat ik over een paar weken m’n diploma heb, maar anders had ik het misschien wel overwogen.

Je bent ook regelmatig op Radio 3FM in de nacht te horen als invaller. Ben je tegenwoordig de vaste vervanger voor de nacht op 3FM?

Nee, ik val de laatste tijd niet zoveel in ‘s nachts. Dat komt vooral omdat er een hoop nieuw talent is dat er pas vrij kort zit, het is voor hen dan een mooie kans om wat meer uren te doen en het verzuim is vraag laag in de nacht, vandaar.

Naast je huidige werkzaamheden als DJ ben je ook regelmatig te horen in (regionale) commercials. Is dit broodnodig of zie je dat als leuke bijverdienste naast je werk?

Het is niet broodnodig, maar ik vind het vooral erg leuk om te doen. Ik ben ook van plan daar wat meer mee te gaan doen in de toekomst. Voice -over werk voor de tv lijkt me ook erg leuk.

Sinds kort maak je ook een dagelijks programma tussen 10:00 en 12:00 uur bij Radio Decibel in Eindhoven. De meeste dj’s die landelijk zitten laten lokale en regionale zenders voor wat ze zijn. Vanwaar dan toch deze opmerkelijke keuze?

Goeie vraag… 3FM heeft bij mij natuurlijk altijd prioriteit boven alles. Maar zolang ik daar geen dagelijks programma heb blijft het radiobloed stromen waar het niet gaan kan. Ik vind het dus erg leuk om zoveel mogelijk dingen te doen die ik leuk vind. Decibel is een erg populair station waar ik lekker af en toe wat kan bij hobby’en en waar ik ook nog steeds ‘wat minder in het zicht’ dingen kan leren en proberen.

Hoe zie je de toekomst van de publieke omroepen, en wat vind je van de commerciële omroep?

Ik vind het erg jammer dat de commerciële omroepen zo’n ‘verjongende’ eenheidsworst aan het worden zijn. Ze zitten allemaal uit dezelfde vijver te vissen. Niet echt verwonderlijk want de meeste van hen doen gewoon d t waar de meeste adverteerders mee te halen zijn. Wel erg jammer. Er zijn in mij ogen wel een aantal commerciëlen die zich met vooral hun uitstraling onderscheiden en ik daarom ook erg goed vind: Radio 10, Yorin FM, KINK, ARROW en Business Nieuws Radio zijn wel mijn favorieten. De rest vind ik niet echt bijzonder.

Kas van Iersel heeft het ooit mooi geformuleerd en zo wil ik het ook wel zeggen: de Nederlandse radio heeft 50 jaar met de handrem op gereden. (Met dank aan de politiek). Voor de publieke omroep zie ik een erg grote taak. Mijn definitieve standpunt wat betreft welke kant ‘de publieken’ opmoeten heb ik nog niet bepaald. Iedereen interpreteert ‘de taak van de publieke omroep’ anders heb ik gemerkt. Maar ik denk wel dat het hoog tijd wordt dat er eens een hele flinke, en hele frisse wind door de publieke omroepen gaat waaien.

De laatste jaren komt er eigenlijk steeds minder jong talent bij de radio (zowel bij landelijke als lokale zenders). Jij bent daarop een uitzondering. Wat maakt radio voor jou zo interessant en waarom denk je dat in vergelijking met vroeger minder jongeren radio gaan maken?

Het is tegenwoordig erg ‘in’ om mensen van de tv of bekende Nederlanders maar op de radio te zetten. Dat vind ik een slechte zaak. De echte ‘discjockey’ is aan het uitsterven. Personalities worden steeds sneller van de tv geplukt. Terwijl er denk ik genoeg DJ talent rondloopt. Er wordt overigens best veel nieuw talent gescout. Kijk maar naar de nachtopleiding bij 3FM en 538. Het punt is alleen dat er heel erg veel zenders zijn, en dus heel erg veel radiomakers. Dus moet je ook wel iets heel speciaals doen wil je opvallen.

Vroeger was dat wat minder, toen was er niet zoveel. Daardoor krijg je van de ene kant veel meer nieuwe frisse aanwas en van de andere kant wordt het voor die nieuwe aanwas ook steeds moeilijker om op te vallen tussen al die volksstammen radiomakers.

En dan antwoord op de eerste vraag: Wat maakt radio voor mij zo interessant? Mijn liefde voor muziek en het gáán voor een bepaald station. Ik hou me erg graag bezig met de uitstraling en het gevoel bij radio. Daar hoort ook vormgeving bij. Ik heb een soort ‘killerinstinct’ als het om radio gaat. Als ik bij een bepaald station werk wil ik er ook echt helemaal voor gaan en knokken voor dat station. Het houdt niet op bij een programma maken.

Daarnaast ben ik (net als zo velen) ooit geïnfecteerd met het ‘Veronica’ virus. Wat zij hebben gedaan is voor de Nederlandse radio revolutionair geweest. Het is ook soms erg moeilijk te bevatten dat ik nu gewoon samen werk met een aantal van mijn ‘hitradio goden’ uit de Veronica tijd, (ook al waren zij dan weer een generatie ouder dan Lex Harding en Rob Out.) Daarnaast is de radio in met name Amerika en Frankrijk voor mij een bron van inspiratie en motivatie.

Je hebt ook nog een tijdje bij Fantasy Mega 107 in België gedraaid als DJ. Wat is voor jou het grootste verschil tussen radiomaken in België en Nederland?

Bij dat station werkten voornamelijk Nederlanders dus dat weet ik niet zo goed. Ik heb wel het idee dat de radio in België vrij suf en braaf is met alle respect. Ik word niet echt warm van een Studio Brussel of Radio Donna. Er zijn wel legio grensradio’s zoals Fantasy waar enthousiaste Nederlandse radiomakers terecht konden / kunnen omdat in België gewoon veel meer kan en mag.

Je zat daar niet zo te kijken met overheidsbemoeienis als in Nederland. Dus vandaar. Er is wel een aantal Belgische radiomakers dat ik geniaal vind, zoals Luc Janssen. En dan zijn er ook wel meer goeie lokalo’s te bedenken in België, maar het landelijke gros vindt ik erg zouteloos.

Wie zijn je voorbeelden op radiogebied?

Ik heb een hele waslijst met mensen die ik goed vind: Rob Stenders, Gerard Ekdom, Erwin vd Bliek, Basyl de Groot en Robert Jensen uit z’n Veronica en Hitradio 1224 tijd.

Heb je voor de programma’s die je nu maakt ook echt iets aan je journalistieke opleiding?

Zeker wel, maar ik zie het toch als twee compleet verschillende beroepen. De ervaring die ik op mijn opleiding heb meegekregen kan ik in zekere mate toepassen in het werk dat ik nu doe, alhoewel ik vaak ziet zo’n zin heb om op 3FM de kritische journalistiek verantwoorde man uit te gaan hangen. Maar de basis is er en die komt altijd wel van pas.

Je wordt gezien als een van de grote talenten van 3FM. Zit je al te azen op de uren van Rob Stenders of Ruud de Wild?

Ruud en Stenders zijn de ankerpunten van 3FM. Zij zijn ook niet bepaald over één nacht ijs gegaan om het nog zacht uit te drukken. Ik heb wel de ambitie om verder te gaan bij 3FM en natuurlijk wil je graag hogerop. Ik zou het graag willen, maar het is niet aan mij om daar nu al op te gaan azen. Eén ding is wel zeker, ik hou van 3FM en wil me wel erg graag blijven inzetten voor deze toko.

Heb je naast je werk als DJ bij Radio 3 FM nog andere bezigheden of hobby’s?

Naast 3FM komt mijn jingle obsessie om de hoek kijken en verder doe ik mijn best er een aardig sociaal leven op na te houden, ook niet onbelangrijk…

Maurice verschuuren

Gerelateerde Artikelen