Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Jonas van der Vlugt [Rebecca]

In gesprek met?

Jonas van der Vlugt werd ruim 24 jaar geleden geboren. Hij volgde een algemene opleiding aan de Vrije School, maar hij hield zich meer bezig met het organiseren van leuke feesten. Jonas begon zijn radiocarriere naast zijn betaalde werk als boerenknecht bij OOG Radio, een lokale omroep in Groningen. Marc Wiers, Thijs Knaap, Jurgen van den Berg en Bert Haandrinkman leerden hem de kneepjes van het vak.

Na een paar jaar bij OOG Radio besloot Jonas te reageren op een vacature bij het commerciele radiostation Rebecca Radio. Daar werd hij in eerste instantie afgewezen. Volgens de programmaleiding was Jonas te jong en te wild. Maar de aandeelhouders vonden hem wel leuk, en zodoende kreeg hij in mei 1999 toch een avondprogramma. Zijn programma 'De Vlugtstrook' verschoof al gauw van de avond naar de namiddag van vier tot zeven waar Jonas momenteel elke dag presenteert.

Naast radio maken is Jonas ook in het weekend actief in diverse discotheken in het land. Hij werkt mee aan Drive-in shows. Daarnaast maakt Jonas ook veel radiocommercials en voice-overs en hij houdt zich bezig met het bedenken en produceren van vormgeving.

In eerste instantie werd je afgewezen bij Rebecca Radio. Hoe heb je de mensen daar toch kunnen overtuigen van je kwaliteiten?

De programmaleiding vond mij destijds nog wat jong en wild. Maar de aandeelhouders hadden mijn demo ook gehoord, en moesten wel lachen om dat brutale, irritante mannetje. Daarom wilden ze me toch een kans geven en wel tussen 18:00 en 20:00 uur. Na drie maanden had ik blijkbaar genoeg credits verdient om een echt salaris te mogen verdienen.

Je hebt de overstap gemaakt van een publieke lokale omroep naar een regionale commerciele zender. Is dat een grote stap?

Bij commerciele radio heb je natuurlijk te maken met gesponsorde onderdelen, wat je bij een publieke zender uiteraard niet hebt. Voor de rest is radio voor mij radio.

Je werkt ook als Drive-in show dj. Wat ligt je beter en wat is leuker; een radioprogramma presenteren of muziek draaien op grote feesten en partijen?

Zo veel drive-in shows doe ik nu ook weer niet. In het weekend sta ik wel vaak in discotheken en dat is een compleet ander vak. Radio blijft voor mij het mooiste wat er is.

De meeste DJ's proberen eerst ervaring op te doen bij verschillende lokale omroepen. Waarom heb jij na een lokale omroep al voor een grotere commerciele omroep gekozen?

Omdat ik de kans kreeg om bij een half-landelijk professioneel station aan de gang te gaan. Wie ben ik dan om te zeggen dat ik eerst nog bij Schubbekutteveen FM, Omroep Jezuseijk en Radio Peer Belgie aan de gang moet?

Je hebt bij OOG Radio in Groningen een keer je programma naakt gepresenteerd. Wat is het verhaal achter die actie?

Dat is een heel lang verhaal, Check dat op: Jonas Naakt.

Hoe vond je het dat Ruud de Wild later een soortgelijke actie uithaalde en veel meer publiciteit kreeg?

Ja zo gaan die dingen, hij maakt natuurlijk landelijk zijn programma, en bijna alles is al eens gedaan en ik denk niet dat hij van mijn actie afwist, anders is ie natuurlijk gewoon erg onorigineel…

Je maakt een dagelijks programma tussen 16 en 19 uur. Dat betekent dat je moet concurreren met mensen als Ruud de Wild (3FM), Robert Jensen (YorinFM) en Jeroen van Inkel (538). Waarom moeten mensen in Noord Oost en Midden Nederland toch naar jou luisteren en niet naar de landelijke zenders?

Omdat we erg veel goeie muziek draaien, ik heb het idee dat we het minst van allemaal zwalken in ons format, we zijn echt “Puur Popmuziek!” Verder kan ik moeilijk zeggen wat er beter of slechter aan mijn programma is. Ik werk vaak op het tijdstip van Ruud, Jeroen en Robert. Als ik ze hoor moet ik wel vaak erg lachen. Toch denk ik dat ik (samen met Martijn Muijs) een snelle scherpe en gezellige show neer zet, die zeker het niveau heeft van het geen wat landelijk uitgezonden wordt.

Wat is de grootste blunder die je ooit on-air gemaakt hebt en wat is tot nu toe het hoogtepunt uit je carriere?

Hoogte punten hebben we elke dag. Maar als artiesten langs komen om te spelen dan levert dat vaak erg mooie radiomomenten op. Zo waren daar onlangs: Vals licht en Silkstone allebei echte toppers vind ik…
Ook vond ik onze beruchte kerstuitzending een hoogtepunt, binnenkort zetten we daarvan wel samenvatting op de site. We hebben van sommige mensen daar veel commentaar op gehad om dat we wellicht over grenzen zijn gegaan, maar er zaten zeker super hilarische momenten tussen!

En ja blunders….mmmm…ja ik heb me ooit eens verslapen voor mijn programma tussen 16.00 en 19.00 uur, en toen moest ik vanuit de auto met mijn mobieltje de eerste aankondigingen doen, maar of dat nou zo erg was?

Welke andere landelijke zender vind je goed en voor welke zender zou je zelf willen / kunnen werken?

Ik denk dat je als jock tegenwoordig eigenlijk alles moet kunnen. Elk station vraagt een andere manier van presenteren. Ik denk dat ik op veel plekken inzetbaar ben, maar Rebecca is erg goed voor me, en dat levert behoorlijk wat vrijheid en verantwoordelijkheid op. Ik ben o.a. ook betrokken bij het creatieve team en bij de afdeling vormgeving. Ik vind veel stations goed, ik vind 538 sterk in haar format evenals Radio 2. De vormgeving van Yorin is top, en Noordzee FM heeft tegenwoordig met haar ommezwaai weer iets magisch gekregen. Landelijk radio maken is een droom, maar liever prime-time in Noord Oost en Midden als in de nacht landelijk. En mijn liefde voor de bovenste helft van ons land is erg groot….

Hoe zie je de toekomst voor Rebecca Radio met het oog op de aanstaande herverdeling van etherfrequenties?

Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop voor ons station wat dat betreft.

Als je nu nog een nieuw radiostation zou mogen beginnen, hoe zou jouw ideale radiostation er uit komen te zien?

Tja dat soort info houd ik natuurlijk angstvallig geheim, wie weet kopen we der wel een in de toekomst. Maar ik kan je wel vertellen dat het een station zou zijn met een duidelijk format en een aantal spraakmakende personalities. Maar dat is vaak zo natuurlijk.

Heb je nog ambities op radio -/ mediagebied?

Ja je hoort nog van me….

Je bent ook regelmatig te horen in radiocommercials en produceert ze ook. Heb je inmiddels al een eigen bedrijfje hiervoor opgezet?

Yes, en een nieuwe studio.

Heb je naast je werk als DJ bij Radio Rebecca nog andere bezigheden of hobby's?

Erg weinig, ik vind het wel leuk om een filmpje te kijken, (mijn Dvd collectie is indrukwekkend) verder auto rijden, skaten en Salsa dansen vind ik erg leuk.

Jonas van der Vlugt

Gerelateerde Artikelen