Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Leo van der Goot [HMG]

In gesprek met?

De radiocarrière van Leo van der Goot (53) begon bij Radio Lucas, de ziekenomroep van het gelijknamige Amsterdamse ziekenhuis. Daar ontmoette hij mensen als Hans Hogendoorn en Ferry de Groot. Via hen kwam Leo in 1971 op het schip van de zeezender Radio Noordzee terecht.

In eerste instantie was hij nieuwslezer, maar later ging Leo ook programma's als Driemaster presenteren. Toen Radio Noordzee in 1974 moest stoppen ging Leo voor Hilversum 3 werken. Hij kwam bij de Vara terecht. Na twee jaar stapte Leo echter over naar Veronica. In eerste instantie als dj, maar later ook als televisiemaker. Voor Veronica-televisie werkte hij als producer en regisseur.

In 1988 besloot Leo zelfstandig te gaan werken en een eigen productiebedrijf te beginnen. Daarmee maakte hij een aantal televisiedocumentaires over onder meer zijn grote passie, vliegtuigen. De serie 'Skybound' uit 1992 was op zowel Veronica, Discovery Channel als een groot aantal buitenlandse zenders te zien. Sinds 1998 is Leo werkzaam voor de HMG. In eerste instantie onder programmadirecteur Bert van der Veer, maar toen die vertrok werd Leo zelf programmadirecteur van RTL 4. Zodoende werd Leo verantwoordelijk over de gehele programmering van de best bekeken televisiezender van Nederland.

Begin 2000 verruilde Leo de HMG voor Fox8. Ook daar werd hij programmadirecteur. Na een paar maanden keerde hij echter weer terug naar de HMG. Momenteel is Leo directeur Televisie en zodoende verantwoordelijk voor RTL 4, RTL 5 en Yorin. De afgelopen maanden was Leo daarnaast ook directeur Radio. Die functie bekleedde hij ad-interim, totdat er een opvolger was gevonden voor de naar Noordzee FM vertrokken Robert Jensen. Inmiddels is Mark Berendsen aangesteld als nieuwe directeur Radio.

Je radiocarrière is ooit begonnen bij Radio Lucas, hoe ben je daar terecht gekomen?

Via een vriendin die een krantenadvertentie las. Nog altijd: dank Sylvia!

Toen Radio Noordzee moest stoppen, ben je begonnen bij de Vara, waarom bij die omroep en niet bij een andere zoals de Tros?

Moet je hen vragen! De VARA vroeg mij!

Naast al je dagelijkse werkzaamheden ben je sinds Robert Jensen bij YorinFM is vertrokken, ook een korte tijd ad interim directeur radio geweest van dit station. Hoe was het om weer met radio bezig te zijn?

Heel leuk!

In het begin van de jaren zeventig presenteerde je op de MEBO II onder andere het programma "Driemaster" bij RNI. Was dit een echte jongensdroom van je om op een schip radio te maken?

Zeker. Een van de vele!

Hoe kijk je tegen de publieke televisiezenders aan?

Heb je een uurtje? Dat is niet zo te beantwoorden.

Wat is belangrijker voor de HMG zenders, buitenlandse films en series of Nederlandse producties?

Nederlandse producties. Nationaal product is voor een elke zender het belangrijkst.

Welke van de huidige radiomakers vind je goed en waarom?

Stenders; Jensen; Jelte van der Goot

Hoe belangrijk zijn kijkcijfers voor je, beheerst dit je leven?

Beheerst mijn leven niet; maar zijn heel belangrijk!

Ooit begonnen als nieuwslezer, en doorgegaan als presentator van radio-programma’s. Wat is nu eigenlijk leuker, het presenteren van het nieuws van 1,5 min. of het presenteren van een radioprogramma van 1 2 uur?

Rare vraag…

Veel radiomakers zeggen dat televisie veel minder leuk is dan radio. Waarom heb je eigenlijk de overstap gemaakt?

Je kunt dit niet zo generaliseren. Ik heb het altijd gecombineerd.

In mei 2002 werd je directeur televisie van de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin). Dit houdt in dat je ervoor moet zorgen dat de programmering van de drie HMG-zenders beter op elkaar wordt afgestemd. Als je nu terug kijkt in het afgelopen jaar, hoe is dat verlopen?

Uitstekend, maar er is nog ongelofelijk veel te doen.

Eind 2002 was er sprake van dat RTL de real life soap ‘Adams Family’ zou uitzenden op RTL 4 of een van haar andere zenders. Dit is niet doorgegaan, wat is de rede hiervan, en vind je het niet jammer dat SBS dit nu is gaan uitzenden?

Nee, dat vind ik helemaal niet jammer! Wij hebben namelijk het succesvolle ‘Patty’s Posse’ en daar word ik alleen maar blij van.

Zou je ooit nog eens radio willen maken, en wat voor programma zou je dan willen doen?

Zeg nooit nooit, maar voorlopig geen radio.

Sinds de HMG de naam Veronica niet meer kan gebruiken zijn de kijkcijfers op de derde HMG-zender (Yorin) teruggelopen. Waarom verplaats je goedscorende programma’s van RTL 4 niet naar Yorin?

Omdat dat een heel slecht idee is. Zo werkt tv niet!

Je bent op veel manieren actief geweest in de radio en TV wereld, van programmamaker tot algemeen directeur. Welke van die functies ligt jou het beste?

Allemaal. Bij alles hoort een tijd, plaats en stemming.

Hoe denk je dat de toekomst van YorinFM er uit gaat zien, met het oog op de nieuwe frequentieverdeling?

Zeer rooskleurig!

Als je drie wensen mocht doen op radio en tv gebied, welke zouden dat zijn?

1. Dat ik geen wens zou hoeven doen.
2. Dat er geen oorlog komt (dat wens ik voor iedereen)
3. Dat al mijn wensen mogen uitkomen (ik ken nog een goeie mop over wensen)

Wat doe je zoal in je vrije tijd, en wat zijn je hobby's?

Oeps, dat is er nauwelijks. Ik klus graag en ik vlieg voor mijn plezier.

Leo van der Goot

Gerelateerde Artikelen