Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland wil andere frequentie voor DAB+netwerk

DAB

Wegens storingen op de analoge politieradio wil zenderexploitant Media Broadcast de frequentie van een aantal DAB-zenders wijzigen. Het betreft een elftal zenders van de landelijke multiplex in West- en Zuidwest-Duitsland. Hiermee wil de zenderexploitant voorkomen dat de zenders om de haverklap moeten worden uitgezet.

Duitsland wil andere frequentie voor DAB+netwerk Sinds 1 augustus heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Via 27 zenders zijn inmiddels 12 publieke en commerciële radiostations in bijna alle grote steden te ontvangen. De landelijke multiplex zendt in Duitsland op drie verschillende kanalen uit. In het westen en zuidwesten van Duitsland wordt uitgezonden op kanaal 5A, in het noordoosten langs de Poolse grens op kanaal 11B (nog niet in gebruik) en in de rest van het land op kanaal 5C.

Begin deze maand moest Media Broadcast opeens op dringend verzoek van de politie en Bundesnetzagentur, die nota bene zelf de frequenties heeft toegewezen, de zender in Dortmund op kanaal 5A tijdelijk uitschakelen. De zender bleek namelijk te storen op de analoge politieradio. Er was is het weekend een grote demonstratie gepland in de stad en de politie wilde het risico niet lopen dat agenten onbereikbaar waren.

Bij één weekend dreigt het echter niet te blijven. Ook op 3 oktober, Dag van de Duitse eenheid, moet de zender hoogstwaarschijnlijk uit vanwege een demonstratie. Media Broadcast wil dan ook snel een oplossing voor het probleem. Het liefst wil de zenderexploitant de 11 zenders in West- en Zuidwest-Duitsland omzetten op kanaal 5C. Hierdoor treden geen storingen meer op. Daarnaast is de landelijke multiplex dan in het overgrote gedeelte van Duitsland op hetzelfde kanaal te ontvangen, zodat in de auto niet van frequentie gewisseld hoeft te worden.

Inmiddels heeft Media Broadcast een verzoek ingediend bij de Bundesnetzagentur. Deze gaat bekijken of een kanaalwijziging mogelijk is. Gekeken moet worden of kanaal 5C niet stoort met of op zenders uit het Buitenland. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen