Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Andere frequentie DAB-uitzendingen W-Duitsland

DAB

De landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcast (DAB) is in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen op een andere frequentie te ontvangen. Vorige week heeft zenderexploitant Media Broadcast de zenders Keulen, Düsseldorf, Langenberg, Bonn en Dortmund omgeschakeld van kanaal 5A naar kanaal 5C. De frequentiewijziging was noodzakelijk vanwege storingen op de analoge politieradio.

Andere frequentie DAB-uitzendingen W-Duitsland Sinds 1 augustus heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Via 27 zenders zijn inmiddels 12 publieke en commerciële radiostations in bijna alle grote steden te ontvangen. De landelijke multiplex zendt in Duitsland op drie verschillende kanalen uit. In het westen en zuidwesten van Duitsland wordt uitgezonden op kanaal 5A, in het noordoosten langs de Poolse grens op kanaal 11B (nog niet in gebruik) en in de rest van het land op kanaal 5C.

Begin augustus moest Media Broadcast opeens op dringend verzoek van de politie en Bundesnetzagentur, die nota bene zelf de frequenties heeft toegewezen, de zender in Dortmund op kanaal 5A tijdelijk uitschakelen. De zender bleek namelijk te storen op de analoge politieradio. Er was is het weekend een grote demonstratie gepland in de stad en de politie wilde het risico niet lopen dat agenten onbereikbaar waren.

Maar ook bij andere grote demonstraties dreigde Media Broadcast de zender uit te moeten schakelen. Daarom diende de zenderexploitant bij de Bundesnetzagentur enkele weken geleden een verzoek in om de landelijke multiplex ook in West- en Zuidwest-Duitsland om te mogen schakelen naar kanaal 5C. Hierdoor treden geen storingen meer op. Daarnaast is de landelijke multiplex dan in het overgrote gedeelte van Duitsland op hetzelfde kanaal te ontvangen, zodat in de auto niet van frequentie gewisseld hoeft te worden.

Inmiddels is er overleg geweest met Nederland, waar Mobiele TV Nederland in Noord-Brabant en het noorden van Limburg mag gaan uitzenden op 5C. Omdat deze frequentie echter nog niet in gebruik is genomen. Is er toestemming gegeven om de vijf DAB-zenders in de deelstaat Noordrijn-Westfalen om te schakelen van 5A naar 5C. Dit is vorige week gebeurd.

Media Broadcast wil het liefst ook de zes andere zenders in West- en Zuidwest-Duitsland omschakelen naar kanaal 5C. Momenteel wordt hierover onderhandeld met buurlanden Frankrijk en Zwitserland.

Call for interest
Langzamerhand worden ook de regionale multiplexen in Duitsland uitgerold. Inmiddels is er al capaciteit verdeeld in Hessen en lopen er verdeelprocedures voor capaciteit in Beieren en Rijnland-Palts. In Hessen is zelfs een tweede verdeelprocedure gestart.

Ook in Noord-Duitsland is het de bedoeling dat regionale stations via DAB+ te ontvangen zullen zijn. Dit najaar schakelt de publieke omroep NDR officieel over op deze standaard. Maar ook commerciële stations krijgen de kans. De regionale mediaraden voor Nedersaksen (NLM) en Hamburg / Sleeswijk-Holstein (MA HSH) zijn een onderzoek (Call for interest) gestart welke stations er via DAB willen gaan uitzenden. In eerste instantie gaat het om de regio’s Hamburg en Hannover, maar later kan het bereik verder uitgebreid worden. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen