Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Armin van Buuren [ID&T]

In gesprek met?

Armin is een echt kerstkindje, hij is geboren op 25 December 1976 te Leiden. Zo lang als Armin van Buuren zichzelf kan herinneren is hij geïnteresseerd geweest in muziek. Maar langzamerhand is hij steeds meer geïnteresseerd geraakt in technologie en computers.
Op zijn 14e jaar begon hij met het maken van muziek. In die tijden van zijn leven, luisterde hij veel naar muziek van Jean Michel Jarre, en Ben Liebrand. En wat natuurlijk niet achter kon blijven, was dat Armin van Buuren een demo naar Ben Liebrand opstuurde, die Ben met open armen ontving, en Armin –na het beluisteren van die demo- veel heeft verteld over het produceren en het mixen.

De passie van het draaien duwde bij Armin van Buuren door na zijn pubertijd, en begon te werken in een locale discotheek genaamd: Nexus. Hij haalde zijn examens in 1995 en vervolgde zijn studie op de universiteit in Leiden, en begon rechten te studeren.

Toen Armin van Buuren midden in de DJ wereld zat, begon hij ook nog eens te produceren. De eerste singles van Armin van Buuren waren “Push” – “Touch me” – “Communication” Hetgeen dat Armin van Buuren erg ambitieus was, kon je wel merken aan het feit dat hij veel dingen tegelijk deed: Studeren, produceren, en hij was ook nog eens DJ in verschillende clubs.

Wat later begon Armin van Buuren wat meer vaart achter zijn DJ carrière te zetten. Hij had al meer dan 2 optredens per weekend. Armin: “De fans en het publiek is het belangrijkste wat een DJ nodig heeft”

Tegenwoordig heeft Armin van Buuren elke donderdagavond van 20:00 uur tot 22:00 uur een radioprogramma op ID-T-Radio, genaamd: “A state of trance” waarin hij in het 1e uur, alle nieuwe platen voorbij laat komen. En in het 2e uur, zelf een uur mixt op de radio.[NvG]

Armin van Buuren and “A state of trance”
We kennen je natuurlijk van het vak als DJ, en natuurlijk het laatste jaar van je radioprogramma op ID&T-Radio. Maar was ID&T-Radio het eerste radiostation waar je te werk bent gegaan als DJ?

Nee. Ik heb diverse gastoptredens in binnen- en buitenland gehad in radioshows. Zo heb ik regelmatig een uur gemixt voor Wessel van Diepen’s Dance Department en is laatst mijn 12 1/2 uur set uit de in Den Haag uitgezonden tijdens de Party night op Radio 538. Robin Albers vroeg mij in mei 2001 om een eigen radioprogramma te starten voor Slam FM (het huidige ID&T radio). Ik vond het in het begin een bizar idee, vooral omdat ik nog nooit zelf radio had gemaakt. Maar juist dat was de uitdraging. Bovendien is radio altijd al een fascinatie voor me geweest. De show loopt nu 1 1/2 jaar en is een van de meest beluisterde, zo bleek uit een recent onderzoek.

Hoe lang draait: “A state of trance” nu al op ID&T-Radio, en heeft het altijd hetzelfde format gehad?

De eerste uitzending was op 1 Juni 2001 en sindsdien zijn er 72 afleveringen geweest. De show heeft altijd dezelfde opzet gehouden. Het doel van de show is niet het verheerlijken van mijn DJ status, maar om de luisteraar de kans te geven in aanraking te komen met nieuwe muziek.

Dancemuziek is een ondergeschoven kindje in Nederland en serieuze radio bestaat niet meer naar mijn mening in Nederland. Sinds de vercommercialisering van de radio zijn luistercijfers nog het enige dat telt en niet meer de smaak van het publiek. Mensen worden op deze manier domgehouden en ik wil met mijn show bereiken dat mensen weer een eigen mening kunnen hebben over muziek. Er is niets zo persoonlijk als een muzieksmaak en daarom geloof ik ook niet in de top 40 en alle andere charts die er zijn. Het is een disrespect naar de smaak van de individuele mens.

Ik zie mijn show ook als testcase voor mijn DJ-sets: ik draai veel platen waar ik zelf ook over twijfel. Ik heb een chatroom tijdens mijn show en veel van mijn fans reageren direct of ze een plaat wel of niet goedvinden. Zo kan ik mooi uittesten wat men wel en niet goedvindt. Een keer per maand nodig ik een gast uit die naar mijn mening veel heeft betekend voor de danswereld en de trance. Ik bespreek altijd hoe hij of zij denkt de uitzending te willen vullen. Ik geloof niet zo in een format, maar wel in continuïteit.

Je bent een druk baasje, je zit regelmatig in het buitenland voor optredens, je produceert nog regelmatig. Heb je dan wel tijd om elke donderdag hier in Nederland te zijn voor “A state of trance”?

Het is heel zwaar vooral omdat ik erg druk ben maar ik neem ook livesets op en die zend ik soms wel eens uit. Bovendien ben ik iedere week toch bezig met het uitzoeken van platen dus kan ik dat net zo goed tijdens mijn show doen!

Armin van Buuren and Producing
Je produceert natuurlijk regelmatig, wat heb je tot nu toe al uitgebracht onder je eigen naam?

Ik heb zo’n 15 pseudoniemen. Ik ben recent pas begonnen platen onder de naam ‘ Armin van Buuren ‘ uit te brengen. De eerste single, Armin van Buuren feat Ray Wilson- yet Another Day, is net uit op vinyl en verkoopt als een trein. Het is de voorloper van mijn album dat begin 2003 moet gaan uitkomen.

Heb je ook al dingen uitgebracht onder een andere naam?

Ik heb sinds 1995 zo’n 60 maxi’s uitgebracht alle onder verschillende namen. Een van de bekendste is Perpetuous Dreamer.

Wat kunnen jou fans, en je publiek van je verwachten in de toekomst, nog grootse plannen?

Zoals net gezegd komt mijn eerste soloalbum eraan. Bovendien blijf ik veel draaien en ga ik voorlopig nog keihard door met mijn show.

Armin van Buuren as a DJ
We hebben allemaal kunnen lezen in het bovenstaande stukje dat je in je pubertijd bent begonnen met het draaien in een club. Maar wanneer kwam je erachter dat je landelijk kon gaan draaien, en hoe ging dat in zijn werk?

Dat kwam door mijn producties. DJ Tiesto, waar ik een paar platen mee gemaakt heb, heeft mijn destijds voorgesteld aan mijn huidige manager (Dave Lewis) en bij hem ben ik nooit meer weggegaan. Hij heeft me geholpen en we hebben samen een plan gemaakt. Dat heeft gewerkt. ;)

Even voor de mede DJ’s onder ons, waar koop jij altijd je platen?

Ik krijg erg veel opgestuurd, maar ik ga nog steeds iedere week op jacht. Zowiezo ben ik iedere week te vinden bij de Forbidden Planet in Leiden maar ook bij Cyber Records. Ik probeer alles te luisteren. Ik bestel ook steeds meer via internet.

Armin van Buuren recent information
Mensen die Armin van Buuren binnenkort nog ergens willen bezichtigen, waar kunnen ze dan naartoe komen?

Aanstaande zaterdag, 23 November 2002, sta ik in the Matrixx in Nijmegen. 28 December draai ik in de in Den Haag en de XL in Amsterdam. Voor de rest sta ik in Engeland (30 November: Gatecrasher, Passion) en Amerika (Armin Only in de Roxy New York op 13 December, en chicago). Met oud en nieuw ben ik in Los Angeles. Alle recente gigs kun je vinden op mijn site.

Waar kunnen we meer info vinden over jou?

Armin van Buuren is te vinden op Arminvanbuuren.com. Er is een webwinkel, videobeelden, foto’s, studiotour, messageboard, bio, en nog veel meer.

Beschrijf jezelf eens in één zin?

Ambitieus en vrolijk maar enorm eigenwijs af en toe.

Armin van Buuren

Gerelateerde Artikelen