Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: DAB+licenties Beieren verdeeld

DAB

De regionale mediaraad van Beieren, de BLM, heeft donderdag bekendgemaakt welke radiostations er via de regionale multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) mogen gaan uitzenden. In tegenstelling tot eerdere berichten waren er geen drie, maar vijf plaatsen beschikbaar. Onder meer Antenne Bayern, Mega Radio en AbsolutRelax mogen gaan uitzenden via DAB+.

Duitsland: DAB+licenties Beieren verdeeld In mei startte de BLM, de regionale mediaraad van Beieren, de verdeelprocedure voor capaciteit op de regionale multiplex. Doordat de publieke omroep Bayerische Rundfunk langzaamaan zijn stations naar een eigen multiplex verplaatst, was er ruimte vrijgekomen voor meerdere radiostations.

In totaal meldden zich acht partijen met negen radiostations voor de vrije ruimte op de multiplex. Donderdag maakte de BLM bekend dat vijf radiostations in DAB+ mogen gaan uitzenden via dit multiplex. Dit zijn: Antenne Bayern Digital, Antenne Bayern Info Digital, Mega Radio, RT1 in the Mix en AbsolutRelax. De radiostations mogen uiterlijk vanaf januari 2012 gaan uitzenden via kanaal 12D, dat met 39 zendmasten ongeveer 94% van Beieren dekt. Momenteel zenden via deze multiplex al Rock Antenne, Radio Galaxy, On3 Radio, B5 Plus, Bayern Plus en BR Klassik in de oude MP2-standaard uit.

Van Magic Star, dat ook in de race was voor capaciteit op de regionale multiplex, is de bestaande licentie verlengd tot 30. April 2015. Hierdoor mag Magic Star in DAB+ blijven uitzenden via de lokale multiplexen in München, Neurenberg, Augsburg en Ingolstadt.

Thüringen
Ook in de deelstaat Thüringen komt er regionale radio via DAB+. Vooralsnog zeer beperkt, want de regionale mediaraad TLM, heeft capaciteit beschikbaar gesteld voor één radiostation. Uitgezonden mag worden op kanaal 12B waar ook de publieke omroep MDR op uitzendt.

Opvallend is dat via dit multiplex ook de landelijke publieke stations Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur en DRadio Wissen nog uitzenden, terwijl deze stations ook via de landelijke multiplex op kanaal 5C uitzenden. Pas vanaf 2014 komt hier een einde aan, waarna er meer ruimte beschikbaar komt voor commerciële radio in Thüringen. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen