Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Boris van Zonneveld [YorinFM]

In gesprek met?

Boris van Zonneveld wordt geboren in 1978. Hij begint met produceren van muziek op jonge leeftijd en hij krijgt zijn eigen programma bij Radio Leiderdorp. Later gaat hij zich bezighouden met de eindredactie en krijgt hij een bestuursfunctie aangeboden. Na een paar jaar lokaal wordt hij benaderd door de commerciele zender Fresh FM. Daar gaat hij dagelijks de middagshow doen.

Naast het radiowerk blijft Boris van Zonneveld actief in de muziek. Er zijn tot op heden drie cd singles van hem uitgebracht onder de naam CJ Boriz, waarvan er inclusief compilaties al meer dan 100.000 verkocht zijn. In 2000 trad hij dagelijks op tijdens de Megafestatie in de Jaarbeurs.

Op 1 juli 2002 organiseert hij de Euro Stakingsdag, een actie tegen de prijsverhogingen van de euro. En die heeft succes, want alle landelijke media, inclusief het 8 uur journaal, besteedden uitgebreid aandacht aan de actie.

In 2002 gaat Boris bij Yorin FM werken als producer van Jensen in de Ochtend, de show van Robert Jensen. Daarna produceert hij het programma Freddy en Olav in de Ochtend. Begin 2003 krijgt Boris zijn eigen uren in de nacht, iedere werkdag Yor @ Night van 3 tot 6.

Op 13 maart 2003 organiseert Boris opnieuw een actie, de Studenten Stakingsdag en een protest-mailactie aan het adres van Wouter Bos. Diens mailbox klapte, en veel landelijke pers besteedde aandacht aan deze ludieke actie. Naast dit alles studeerde Boris Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Je bent ooit begonnen bij Radio Leiderdorp, je hebt daar veel dingen gedaan waaronder een bestuursfunctie. Bij lokale zenders gaat het allemaal iets moeilijker dan bij landelijke en regionale omroepen. Hoe kijk je nu terug op die periode?

Ik heb een leerzame tijd gehad bij de lokale omroep. Het radio maken is daar heel anders omdat je bijna alles kunt doen wat je wilt, en het leuke van op bestuurlijk niveau bezig zijn is dat je erachter komt wat er allemaal komt kijken bij een radiobedrijf, en dat is een hoop. Alles gaat wel wat moeilijker bij de lokale omroep omdat er daar nogal wat bekrompen geesten werken die niet vooruit willen denken.

Van Radio Leiderdorp ben je naar de commerciele omroep (Fresh FM) vertrokken. Hoeveel bandjes en sollicitaties heb je verstuurd voor je bij een commerciele omroep werd aangenomen?

Om heel eerlijk te zijn: niet een. Ik werd tijdens mijn programma gebeld door de programmaleider van Fresh FM, en die nodigde me uit voor een gesprek. Ik dacht eerst dat het een geintje was, maar dat was het niet. Ik begon in het weekend en later ging ik doordeweeks de middagshow doen.

Wat waren voor jou de grootste veranderingen bij Fresh FM vergeleken met een lokale omroep?

Natuurlijk het grotere uitzendgebied en Fresh is in Zuid Holland een populaire zender. Het is leuk om bij een grote omroep te werken omdat je veel meer mensen bereikt. Bij de lokale omroep heb je altijd wel een kliekje vaste fans, maar veel verder dan dat gaat het niet. Bij Fresh had ik ineens veel meer luisteraars.

Naast radio maken ben je ook te vinden in de platenzaken. Je hebt 3 cd singles gemaakt: ‘Ik weet waar je huis woont’, ‘Ge bent erbij’ en ‘Fairytale Party’, verzameld op de Apres Skihut 5 en 6. Wat vind je eigelijk leuker, radio of muziek, en doe je nog meer in de muziekwereld?

Muziek maken is altijd een passie van me geweest. Ik begon ooit op gitaar, kocht een keyboard, en na een aantal jaar had ik een complete studio thuis staan. Na een hoop afgekeurde nummers was het super dat grote platenmaatschappijen op een gegeven moment in mijn muziek geloofden. Als je gaat stappen en je ziet alle mensen met jouw plaat meezingen, dat is schitterend.

Wat me aanspreekt in allebei is dat je als je muziek maakt iets nieuws creeert, en als je op de radio praat is dat ook zo. Ik wil mensen met allebei vermaken en een goed gevoel geven.

Als je een dag in de schoenen mocht staan van een andere radiopresentator wie zou dat dan worden, en wie zijn je grootste voorbeelden?

Een beetje een cliche vraag. Ik heb geen groot voorbeeld. Het heeft geen zin om anderen proberen te kopieren want een kopie is nooit zo goed als het origineel, dus ik ben gewoon mezelf op de radio.

Een half jaar na de komst van de Euro heb je de “Euro Stakingsdag” georganiseerd. Denk je achteraf dat je initiatief effect heeft gehad?

Absoluut, iedereen vond het een goede actie, en of mensen nou meededen of niet, ze stonden er allemaal sympathiek tegenover. Het leuke was ook dat tv, krant en radio me de hele dag volgden, dus iedereen werd wel met de stakingsdag geconfronteerd.

Laatst werd ik nog in een panel van de consumentenbond geinterviewd. Toen zat ik tussen de directeur van het Midden en Klein Bedrijf en de president van de Nederlandse Bank. Dus reken maar dat het signaal serieus genomen is.

Je organiseert nogal eens Stakingsdagen. Wat zou er moeten gebeuren op radiogebied zodat je zelf gaat staken?

Als Osama Bin Laden ons radiostation overneemt. Je weet maar nooit…

Na de commerciele omroep FreshFM stroomde je als producer door naar Yorin FM. Als producer zit je echter niet meer zo vaak achter de microfoon, en Robert Jensen is niet de makkelijkste persoon om mee te werken. Vanwaar die keuze?

Het was een unieke kans om bij een radiotalent als Jensen te kunnen proeven aan het grote werk, dus toen hij me vroeg hoefde ik er niet lang over na te denken. Toen hij weg ging ben ik ook mijn eigen weg gegaan. Dat hij bekend staat als niet makkelijk komt overigens omdat zijn ego een beetje erg groot is. Dat zegt verder niets over de persoon, maar dat is het hele geheim.

Wat spreekt jou zo aan in Yorin FM, in vergelijking met andere zenders?

Yorin FM is een zeer professioneel bedrijf, waarbij de kwaliteit van het radioproduct erg hoog is. We zijn een zender voor jonge mensen in de doelgroep 20-34, waar ik zelf ook in val. En de Yorin dj’s hebben allemaal een positieve tone of voice en staan dicht bij de luisteraar.

In eerste instantie ben je in dienst van Yorin FM gekomen als producer. Pas later kreeg je een eigen programma in de nachtelijke uren. Waarom heeft dit zo lang geduurd?

Als je voor het eerst bij een zeer professioneel bedrijf komt als Yorin FM kan het geen kwaad dat je eerst ervaring opdoet als producer. Als producer merk je hoe een goed radioprogramma in elkaar zit.

Toen Jensen wegging werd Stephan Koot program director, en hij vroeg me gelijk of ik de nacht wilde doen. Dat vond ik natuurlijk fantastisch. Ik heb die kans kans met beide handen aangegrepen. Ik probeer mezelf steeds weer te verbeteren en volgens Stephan zit er steeds meer progressie in mijn presentaties, dus dat is een goede zaak.

In de nacht heb ik een groep selecte luisteraars, die aan het werk zijn, en gezelschap zoeken bij de radio. Het is erg leuk om deze mensen een goed gevoel te geven als ze alleen wakker zijn.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt uit jouw carriere? En wat zou je in de toekomst nog willen bereiken op radio en muziekgebied?

Ik denk niet echt na over het beladen begrip carriere. Eigenlijk is het allemaal vrij automatisch gegaan. Het is een unieke ervaring om in dit bedrijf te werken en ik doe het met veel plezier. Dat is het belangrijkst. Ik probeer op de radio mijn presentaties te blijven verbeteren om de luisteraar een nog lekkerder gevoel te geven.

Omdat ik nu fulltime werk heb ik minder tijd om nieuwe platen te maken, maar ik hoop binnenkort weer een nieuwe release klaar te hebben. Het wordt dan wel een clubplaat, die een beetje credible is voor de clubs en voor de radio. Want airplay is erg belangrijk tegenwoordig, wil je een plaat hebben die verkoopt.

Hoe zie je de toekomst van de Nederlandse radio tegemoet na 1 juni 2003?

Het wordt als het goed is een eerlijker strijd om de luistercijfers. Ik bedoel dat elke zender een vergelijkbaar uitzendgebied krijgt. Nu zijn er nog erg grote verschillen tussen de grootte van de uitzendgebieden, een ongelijke strijd.

Heb je naast al je werkzaamheden ook nog vrije tijd over, en hoe besteed je die dan?

Ik vind vrije tijd erg belangrijk, om even alles te laten bezinken en stil te staan bij wat er allemaal gebeurt. Dan ga ik heerlijk ontspannen in de natuur, lees een interessant boek of ik kijk naar een show van Dr. Phil. Ik sport graag om fit te blijven, zorg dat ik over alles geinformeerd blijf, en ik draai op feestjes.

Zijn we nog iets vergeten wat je toch wilt vertellen?

Nog even een positief levensadvies van Dr. Phil: niemand kan het leven oplossen en het beste wat je kunt doen is jezelf zien te redden tussen alle pleziertjes en teleurstellingen.

Boris van Zonneveld

Gerelateerde Artikelen