Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hessen: FFH en publieke omroep hr van start in DAB+

DAB

In Hessen zijn de radiostations van de Hessischer Rundfunk (hr) en de commerciële stations Hitradio FFH en Harmony FM donderdag (1 december) officieel gestart met uitzenden via DAB+. De stations van de hr zenden uit vanaf drie locaties, terwijl de commerciële stations vooralsnog gebruik maken van slechts één zendlocatie.

Hessen: FFH en publieke omroep hr van start in DAB+ In november is de hr gestart met testuitzendingen in DAB+. Sindsdien zijn de stations hr1, hr2, hr3, hr4 (Studio Frankfurt), hr Info en You FM te ontvangen op kanaal 7B via de zenders Großer Feldberg, Mainz-Kastel en Frankfurt-Europatoren. Donderdag 1 december zijn de officiële uitzendingen gestart.

Het is voor het eerst in 10 jaar dat radiostations van de hr weer via DAB te ontvangen zijn. In 2001 testte de omroep voor Hessen korte tijd met DAB, maar veel verder is het nooit gekomen. In 2007 was enige tijd de verkeerszender hr Digi Verkehr te ontvangen.

HitRadio FFH, best beluisterde zender van Hessen, en zusterstation Harmony FM, zenden uit vanaf de 337 meter hoge Europatoren in Frankfurt. Voorlopig zijn deze uitzendingen te beluisteren op kanaal 12C. Vanaf 1 januari 2012 worden de uitzendingen voortgezet op kanaal 11C. Wanneer de andere commerciële radiostations in Hessen starten via DAB+ en wanneer er meer zendlocaties in gebruik genomen worden is nog onbekend.

Eerder dit jaar verwierf HitRadio FFH een licentie om twee stations in Hessen uit te mogen zenden in DAB+. Dit was oorspronkelijk voor het hoofdprogramma van FFH en een nog op te zetten zender ‘FFH-Seasons’. Nu is besloten om naast HitRadio FFH de oldieszender Harmony FM door te geven. Het station keert hiermee na enkele jaren afwezigheid terug via digitale etherradio. In 2004 startte Harmony FM al met uitzenden via DAB, maar na enkele jaren werden deze uitzendingen gestaakt. Radio.NL was in 2008 te gast bij HitRadio FFH en Harmony en maakte hier een uitgebreide reportage van.

Midden-Duitsland
In de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen zijn nieuwe zendlocaties in gebruik genomen. De publieke omroep MDR zendt in deze deelstaten uit op respectievelijk kanaal 12A, 12C en 12B. In Saksen zijn nu de zenders Leipzig (6C) en Dresden (9C) in gebruik genomen. In Thüringen is de zender Weimar (9C) aangezet, terwijl in Saksen-Anhalt de zender Halle (11C) nu ook operationeel is.

De kanalen van de nieuwe zenders wijken af van de kanalen waarop in de rest van de deelstaten wordt uitgezonden. Vermoedelijk wil de MDR in de toekomst de lokale nieuwsedities van de stations MDR 1 Radio Sachsen, MDR 1 Radio Sachsen-Anhalt, MDR 1 Radio Thüringen, zoals die er nu op FM is, gaan uitzenden via DAB+.

Via de zender Halle zijn, net als via de andere zenders in Saksen-Anhalt, ook de commerciële stations 89 0 RTL, Radio SAW, Rockland en Radio Brocken te ontvangen. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen