Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Landelijk DAB-net breidt uit naar Schwerin

DAB

Inwoners van de Duitse stad Schwerin krijgen mogelijk een extra kerstcadeautje. Het is namelijk de bedoeling dat nog dit jaar de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen zal zijn in de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren. De regionale publieke omroep NDR is sinds vorige maand al in DAB+ in Schwerin te ontvangen.

Duitsland: Landelijk DAB-net breidt uit naar Schwerin Sinds 1 augustus heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Via 27 zenders zijn inmiddels 14 publieke en commerciële radiostations, samen met een aantal themakanalen, in bijna alle grote steden te ontvangen.

Onder meer in Berlijn. München, Neurenberg, Frankfurt, Keulen, Düsseldorf, Stuttgart, Hannover, Bremen, Kiel, Hamburg, Leipzig en Dresden is de multiplex te ontvangen. Ongeveer 50% van de Duitse bevolking kan de landelijke DAB-multiplex buitenshuis ontvangen. Binnenshuis ligt dit percentage op ongeveer 30%.

In elke deelstaat staat tenminste één zender aan, behalve in Mecklenburg-Voorpommeren. Hier kunnen alleen inwoners in het westen van de deelstaat de multiplex ontvangen via de zender Hamburg. Binnen enkele weken wordt er een nieuwe mijlpaal bereikt voor de landelijke multiplex. Nog voor het einde van het jaar wordt de zender Schwerin aangezet, waardoor in elke deelstaat een zender aanstaat. In de Noord-Duitse stad gaat uitgezonden worden op kanaal 5C.

Wegens werkzaamheden zijn de publieke stations Deutschlandfunk, DeutschlandRadio Kultur en DRadio Wissen tijdelijk niet via DAB in Schwerin te ontvangen. Tot voor kort waren de uitzendingen van deze stations te beluisteren op kanaal 12B. Sinds vorige maand wordt dit kanaal echter gebruikt door de regionale publieke omroep NDR. Vanaf eind dit jaar zijn de drie stations opnieuw te ontvangen via DAB, maar dan via de landelijke multiplex.

Stuttgart
Zenderexploitant Media Broadcast probeert steeds meer zenders van de landelijke multiplex uit te laten zenden op kanaal 5C. Nadat eerder dit jaar in de deelstaat Noordrijn-Westalen de uitzendingen verhuisden van kanaal 5B naar kanaal 5C is nu de stad Stuttgart aan de beurt. Ook hier heeft een kanaalwisseling plaats gevonden om storingen op de analoge politieradio te verminderen.

Beieren
Ook in Beieren timmert DAB flink aan de weg. Afgelopen week startte ook het radiostation RT1 In the Mix met uitzenden op de regionale multiplex. Eerder ging Mega Radio al van start met uitzenden via deze multiplex op kanaal 12D. De uitzendingen op de verschillende lokale multiplexen is nu gestaakt.

RT1 in the Mix draait, zoals de naam al doet vermoeden, de hele dag hits in de mix. Nadruk ligt echter op hits uit de jaren ’80.

De Bayerischer Rundfunk, de publieke omroep voor de deelstaat, breidt zijn dekking verder uit. Deze week wordt de ontvangst van de multiplex op kanaal 11D flink verbeterd in het Beierse Woud door de ingebruikname van de zenders Brotjacklriegel en Hoher Bogen. De multiplex van de regionale omroep is hierdoor in 62% van Beieren te ontvangen. Begin volgend jaar wordt ook de zender Augsburg in gebruik genomen. [RS/RadioWereld.NL]

Gerelateerde Artikelen