Search
Close this search box.

Wereldomroep reageert op berichtgeving NOVA

Woensdagavond zond NOVA een item uit over het McKinsey efficiencyonderzoek bij de publieke omroep, waarin werd gesteld dat “als het aan McKinsey ligt, de Wereldomroep zijn langste tijd heeft gehad.”

In opdracht van OCW en de Publieke Omroep voert McKinsey een efficiencyonderzoek uit bij de publieke omroep; een onderzoek naar hoe en waar er goedkoper kan worden gewerkt. Later is daar door de opdrachtgevers een onderzoek naar de kerntaken aan toegevoegd. Dit onderzoek beperkte zich tot de grote lijnen van mogelijke besparingen, bijvoorbeeld door bezuinigingsbedragen te koppelen aan het volledig opheffen van bepaalde zenders, taken en of diensten.

McKinsey heeft overigens van dit aanvullende deel van het onderzoek aangegeven dat het als gevolg van de late toevoeging niet met de gebruikelijke diepgang en alleen globaal kon worden uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek worden binnenkort officieel bekendgemaakt.

McKinsey heeft in het onderzoek een lange lijst suggesties voor besparingen opgesteld. Het verbaast de Wereldomroep dat een journalistiek degelijk programma als NOVA slechts één aspect uit deze lange lijst uitvergroot en daarmee een onvolledig en totaal onjuist beeld schetst. Het citaat uit Nova dat de Wereldomroep “volstrekt achterhaald zou zijn”, is volledig uit de lucht gegrepen.

Overigens is de Wereldomroep de afgelopen anderhalf jaar op eigen initiatief al een vernieuwings- en bezuinigingsoperatie gestart. Daarbij is naast een fors aantal vernieuwingen per saldo ook 10% bezuinigd. In deze bezuiniging is, naast compensatie voor opgelopen achterstanden ook de aangekondigde korting van 5% meegenomen.

De status van het McKinsey rapport is als volgt:
-McKinsey schetst slechts een aantal scenario’s en doet geen concrete aanbevelingen
-over efficiencymaatregelen binnen de binnenlandse publieke omroep beslist de leiding van de binnenlandse publieke omroep.
-over kerntaken, zoals de taken van de Wereldomroep, beslist de politiek en niet de Publieke Omroep (voorheen NOS) en ook niet McKinsey.

Bestuur en directie zien met vertrouwen de verdere besluitvorming tegemoet en wijzen nogmaals op de vorig jaar kamerbreed aangenomen motie Netelenbos om de Wereldomroep verder uit te sluiten van bezuinigingen binnen de publieke omroep. Deze motie is nog niet uitgevoerd wegens de val van het kabinet Balkenende I. [Persbericht RNW]