Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: SWR schakelt DAB-netwerk om

DAB

De SüdWestRundfunk (SWR), de regionale publieke omroep voor de Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Rijnland-Palts, is druk bezig met de ombouw en verdere uitbouw van het netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB). In beide deelstaten zijn de frequenties gewijzigd en worden nieuwe zenders in gebruik genomen.

Duitsland: SWR schakelt DAB-netwerk om De afgelopen jaren waren de uitzendingen van diverse radiostations van de SWR in Rijnland-Palts te horen op kanaal 12A. In Baden-Württemberg werd uitgezonden op kanaal 12B. Volgens de nieuwe indeling mag de omroep in Rijnland-Palts gaan uitzenden op 11A, terwijl in Baden-Württemberg 11B gebuikt mag gaan worden. Op deze kanalen mag ook met meer vermogen worden uitgezonden, waardoor de ontvangst beter is.

In augustus werd de zender in Mainz al omgeschakeld naar het nieuwe kanaal. In november volgen de overige zenders van de omroep, waardoor in de hele deelstaat weer op dezelfde frequentie wordt uitgezonden. Daarnaast worden in Rijnland-Palts enkele nieuwe zenders ingeschakeld.

Momenteel zendt de SWR de programma’s SWR 1, SWR 2, SWR 3, Contra en Das Ding uit via DAB. Echter nog wel in de verouderde MP2-standaard. Later dit jaar wordt omgeschakeld naar de nieuwere standaard DAB+. Dan zal ook SWR4 worden toegevoegd. In januari 2012 wordt Contra vervangen door het nieuwe station SWR Info. Ook is het de bedoeling dat binnenkort enkele regionale commerciële stations gaan uitzenden via de multiplexen van de SWR. Een verdeelprocedure voor capaciteit loopt momenteel. [RS/RadioWereld.NL]
 

Gerelateerde Artikelen