Kies je favoriete radiostation

Dossiers

In gesprek met: Klaas van Kruistum [YAM FM]

In gesprek met?

Klaas van Kruistum werd op 6 oktober 1976 geboren in Veenendaal. Al jong bleek hij een vreemde bewondering te koesteren dus voor dat ding waar geluid uit kwam. Na wat gerommel met wekkerradio’s en illegale zenders (zendbereik: 1 huizenblok, gemeten op de fiets), kwam Klaas terecht bij de lokale omroep van Veenendaal. Eerst als technicus en later als presentator van jongerenprogramma’s. In deze periode maakte hij het programma Ploink, een verzameling van onzin en muziek voor middelbare scholieren.

Hier ontstond de ambitie om professioneel radio te gaan maken. Een klassieke blunder zorgde voor het eerste contact met de professionele radiowereld. Klaas presteerde het om de helft van een splinternieuw jinglepakket te wissen (aangeleverd op minidisc) en moest voor het origineel naar de producent van het pakket, Evert ten Ham (toenmalig DJ op Radio 3FM). Klaas haalde niet alleen de jingles op, maar gaf gelijk een bandje…

Hij werd na een poosje bandjes geven aangenomen als programmamaker, geluidstechnicus en producer van commercials. Ruim 2 jaar oefende Klaas zich in het maken van spots, het maken van radioitems voor Radio 3FM en het mixen van muziek, zowel live als in de studio. Hiervoor werkte hij onder andere een periode in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Ook werkte hij mee aan een aantal commerciële projecten zoals de opvolger van Radio121, GospelFM. Maar een eigen programma op een landelijke zender zat er nog steeds niet in…

Tot Klaas zelf besloot om iets heel anders te gaan doen. Hij meldde zich bij de opleiding HBO-V(verpleegkunde) en ging studeren in Utrecht.
Aan het einde van zijn eerste jaar kreeg Klaas een telefoontje, of hij op zondagavond een programma voor de EO wilde doen op Radio 3FM. Klaas maakte het eerste studiejaar af en verruilde alsnog het ziekenhuis voor de studio. Ruim drie jaar lang maakte hij elke zondagavond Xion (je zegt: Action) van 20.00 tot 22.00 op 3FM. De programmamaker bleef in radioland niet onopgemerkt en raakte in de belangstelling van Yam FM. Klaas besloot te gaan voor deze nieuwe uitdaging om elke werkdag een programma te maken.

Je bent na een aantal jaren landelijke radio begonnen aan een (toen) nog niet bestaande zender. Dat lijkt een stap terug. Waarom maakte je die keuze?

Toen Yam FM met het aanbod kwam, moest ik wel even goed nadenken. Bij 3FM ging het super en er lagen allerlei nieuwe ideeën op tafel, maar tegelijkertijd zou het wel blijven bij 2 uur radio per week, op zondagavond. Yam FM gaf me de kans om een station mede op te zetten, bezig te zijn met vormgeving én het maken van een dagelijkse ochtendshow. Uiteindelijk is die uitdaging, samen met het frisse karakter van Yam, doorslaggevend geweest.

Yam FM ging bij de herverdeling voor een landelijke frequentie, maar heeft die niet gekregen; wat betekent dat voor jou?

Allereerst dat we (tijdelijk) zijn gestopt met het maken van de ochtendshow. Omdat er zoveel andere dingen moeten gebeuren en relatief weinig ‘tieners’ een kabelaansluiting hebben, moesten we prioriteiten stellen. Voor radio ligt het accent nu meer op de middag-avond en de audiovormgeving. Daar ben ik nu vooral druk mee, naast het programma Into Deep, elke vrijdagmiddag tussen 14.00 – 15.00 en het organiseren van acties. Op termijn zullen we de ochtendshow weer opstarten!

Je bent bij Yam FM nu een manusje-van-alles, wat vindt je het leukste om te doen?

Het maken van radioprogramma’s blijft het leukste, want je kunt er eigenlijk alles in kwijt. Toch heb ik het afgelopen jaar veel geleerd op het gebied van radiovormgeving. Het maken van beatmixen en actie-vormgeving was nieuw voor mij, maar bijzonder leuk om te doen! Ik bemoei me ook met de muzieksamenstelling van het station. Elke week muziek doorspitten, op zoek naar dé platen die bij Yam FM horen, da’s heerlijk!

Yam FM is het snelst groeiende kabelstation van Nederland; hoe komt dat volgens jou?

Anders dan bij een etherfrequentie is de toelating tot een kabelfrequentie vaak regionaal of lokaal geregeld. Daar is dan een programmaraad, die bekijkt of je als zender iets toevoegt aan het aanbod van zenders in die plaats of regio. Als echte tienerzender zijn we blijkbaar goed in staat om aan te tonen dát Yam FM meerwaarde heeft ten opzichte van bestaande stations zoals Radio538 en YorinFM.

Hoe zie je de toekomst van Yam FM?

Dat het een wervelende en spannende tijd wordt is zeker, hoe het precies zal gaan weet ik niet. Ik hoop dat we met een lange adem langzaam maar zeker Nederland duidelijk kunnen maken dat Yam FM onmisbaar is in het radiolandschap! En dat ik natuurlijk ongans veel radioprogramma’s ga maken, haha!

Wat zou je op radiogebied graag nog eens willen doen?

Weer uitzenden met een landelijk (ether)bereik. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om een plekje te krijgen, maar ik heb er goede hoop op dat ik bij Yam FM dat nog zal meemaken!

Wie zijn je voorbeelden op radiogebied?

Ik ben onder de indruk van de originaliteit van ruuddewild.nl, kan genieten van de spitsvondigheden van Stenders Vroeg en het warme gevoel van Evers Staat Op. Ze hebben allen een eigen ‘feel’ ontwikkeld - die supersterk is - omdat het heel dicht bij de mannen zelf staat. Ik hoop nog eens de kans te krijgen om mijn eigen ‘feel’ zo verder te ontwikkelen!

Heb je naast je werk bij Yam FM nog andere bezigheden of hobby’s?

Met mijn huidige job heb je ook mijn grootste hobby te pakken! Daarnaast vind ik het heerlijk om een goed boek te lezen of mezelf ‘verliezen’ in een film om vervolgens diezelfde film (met een biertje in de hand) helemaal plat te analyseren. Heerlijk! Ik ben het type wat graag mensen om zich heen heeft. Nadenken over de zin en onzin van het leven met m’n vrienden is het mooiste wat er is! Verder studeer ik in deeltijd rechten en bespeel af en toe m’n gitaar. Ik heb dus genoeg te doen…

Klaas van Kruistum

Gerelateerde Artikelen