Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Hit Radio FFH wil derde zender in DAB+

DAB

Als het aan de commerciële zender Hit Radio FFH in Hessen ligt, starten zij snel met nog een zender via Digital Audio Broadcasting (DAB). Momenteel zijn Hit Radio FFH zelf en zusterstation Harmony FM al in DAB+ te ontvangen, maar inmiddels is capaciteit aangevraagd voor een derde zender. Dit heeft de regionale mediaraad LPR tegenover Teltarif bevestigd.

In juni 2011 verwierf FFH een licentie om twee stations in Hessen uit te mogen zenden in DAB+. Dit was oorspronkelijk voor het hoofdprogramma van FFH en een nog op te zetten zender ‘FFH-Seasons’. Begin december is Hit Radio FFH begonnen met uitzenden in DAB+. Vanaf de 337 meter hoge Europatoren in Frankfurt zijn de uitzendingen te ontvangen op kanaal 12C. Het is de bedoeling dat op korte termijn wordt omgeschakeld naar kanaal 11C.


Naast Hit Radio FFH is ook zusterstation Harmony FM gaan uitzenden in DAB+. De oldieszender gebruikt momenteel de capaciteit die aan FFH-Seasons is toegewezen. Toch is de FFH-Groep nog steeds van plan om met deze zender te starten. Daarom is bij de regionale mediaraad van Hessen capaciteit aangevraagd voor een derde zender.


Het is de bedoeling dat het muziekformat van FFH-Seasons zich aanpast aan de tijd van het jaar. Zo zullen er met kerst kersthits te horen zijn, in de zomer zomerhits en in het najaar knuffelrock.


Naast FFH is ook Radyo Turk in overleg met de mediaraad voor capaciteit. Deze zender richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op de Turkse gemeenschap in Duitsland. Naast Hessen wil Radyo Turk ook gaan uitzenden via DAB in onder meer Berlijn en Rijnland-Palts.


Het is de bedoeling dat binnenkort meer stations gaan uitzenden via de regionale multiplex in Hessen, want ook Energy Rhein-Main, Radio Fortuna en Absolut Relax hebben capaciteit toegewezen gekregen. Radio Bob en Radio Horeb hebben de toegewezen capaciteit teruggegeven, omdat zij inmiddels al uitzenden via de landelijke multiplex.


Landelijk Multiplex
Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over de verdere uitrol van de landelijke multiplex. Begin dit jaar meldde Radio.NL dat er nieuwe zendlocaties zijn opgenomen in de database van de Bundesnetzagentur, het Duitse Agentschap Telecom, waarmee dekking langs de belangrijke Autobahnen gerealiseerd kan worden. Toch is er nog steeds geen officiële mededeling gedaan over wanneer deze zenders daadwerkelijk in gebruik genomen gaan worden.


Inmiddels zijn er weer een aantal zenders toegevoegd aan de database van de Bundesnetzagentur. Dit zijn de zenders Rimberg (ten noorden van de stad Gießen in Hessen), Trier (Rijnland-Palts), Pforzheim/Langenbrand, Baden-Baden, Heilbronn en Ulm (allen in Baden-Württemberg). Met deze laatste zenders wordt ontvangst op de A5 en de A8, alsmede op de A6 en de A81, tussen het Rhein-Main gebied via Stuttgart naar München gecreëerd.


Daarnaast is ook de eerste zender op Oostenrijks grondgebied gecoördineerd, want het is de bedoeling dat de landelijke multiplex ook vanuit Pfänder (Bregenz1) in Vorarlberg gaat worden uitgezonden. Hiermee wordt ontvangst rondom het Bodenmeer mogelijk.


De zendinstallatie in Pfänder wordt momenteel al gebruikt door de Oostenrijkse en Zwitserse radio- en televisie. Ook diverse Duitse televisiezenders zenden uit vanaf deze Oostenrijkse locatie. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen